Revoltător. Directoarea unei școli din Capitală și-a tratat elevii ca ,,pe niște sclavi”

Directorul interimar al Școlii Profesionale Nr. 2 din Capitală a fost reţinut pentru că ar fi exploatat prin muncă mai mulți elevi.

separator

Reţinerea a avut loc după ce au fost făcute mai multe percheziţii în biroul şi automobilul directoarei. Adolescenţii vizaţi afirmă că ar fi muncit în condiţii mizere, iar pentru servicilie prestate au fost remuneraţi simbolic. Aceştia spun că au lucrat atât în ţară cât şi în România.

Una dintre victimele care a lucrat vara trecută într-un hotel de pe litoralul românesc spune că condiţiile în care activa erau foarte proaste.

„Am lucrat câte 12 ore, condiţiile de trai au fost foarte rele, am dormit câte 10 în cameră, mâncarea foarte rea, mâncare alterată. Verile trecute elevii mi-au spus că au fost la lucru în România. Nouă ne-au plătit vara acesta, dar lor nu”, a spus o elevă. Fata spune că în decembrie anul trecut a fost obligată să scrie o cerere prin care confirmă că a fost mulţumită de condiţiile de lucru: „M-a chemat în cancelarie cu doamna Guţan, adjunctă şi mi-a spus să semnez şi să scriu o explicaţie că a fost totul bine în România”.

Profesorii însă îi i-au apărare directoarei şi spun că aceasta a acţionat după regulament.

„Este normal ca nişte elevii să cunoască alte şcoli de peste hotare şi să fie un schimb de experienţă. Aici nu vorbim despre salarii, ci de practica de producţie conform regulamentului care a fost anul trecut. 50 de procente se ducea în favoarea elevului, 50 de procente în fondul extra bugetar. Nu putea directoarea să ia bani din buzunarul copilului”, a declarat un profesor al instituției.

Procurorii pe cauze speciale și ofițerii Centrului pentru Combaterea Traficului de Ființe Umane au descins în această dimineață în cabinetul directorului interimar al instituției. În timpul perchezițiilor, directoarei i s-a făcut rău și a avut nevoie de îngrijiri de la asistenta medicală a școlii. Acesta a fost reţinută şi riscă până la 20 de ani de închisoare pentru exploatare prin muncă.

sursa: www.publika.md

alte Articole interesante