S-a stins din viață Alexandru Moșanu, primul președinte al Parlamentului Republicii Moldova

Primul președinte al Parlamentului Republicii Moldova, Alexandru Moșanu, s-a stins din viață, în această seară, la vârsta de 85 de ani.

separator

Alexandru Moșanu, istoric și politician basarabean, profesor universitar, doctor habilitat în științe istorice, precum și membru de onoare al Academiei Române din 1993, a fost o personalitate remarcantă în istoria Republicii Moldova, în lupta pentru idealurile naționale, libertate și independență. A fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova între 1990 și 1998 și a îndeplinit funcția de președinte al Parlamentului Republicii Moldova în perioada 3 septembrie 1990 – 2 februarie 1993, fiind primul în această funcție.

Alexandru Moșanu s-a născut la data de 19 iulie 1932 în comuna Braniște, județul Bălți, pe atunci parte a Regatului României.

Alexandru Moșanu a fost unul dintre fondatorii Frontului Popular și, după alegerile din 1990, președinte al Prezidiului Sovietului Suprem al Republicii Moldova, funcție deținută până în anul 1993, când, forțat de ascensiunea „agrarienilor”, își prezintă demisia, potrivit wikipedia.ro.

A deținut funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova între anii 1990-2001. Ales ca deputat în anul 1990, după alegerea lui Mircea Snegur ca președinte al RSS Moldova, Alexandru Moșanu devine la 3 septembrie 1990, președinte al Parlamentului Republicii Moldova. A avut o contribuție decisivă la elaborarea unor acte legislative privind drapelul Republicii Moldova și imnul „Deșteaptă-te Române” (primul imn al Republicii Moldova).

Dumnezeu să-l odihnească!

alte Articole interesante