Fosta deputată comunistă Maria Postoico a decedat azi noapte, la vârsta de 69 de ani. Informația a fost făcută de colega sa de partid Elena Bodnarenco.
,,Vor fi multe cuvinte frumoase și corecte, dar ea a spus principalul lucru despre ea însăși.
„Sunt loială familiei, prietenilor și alegătorilor.”
Astăzi, Moldova a rămas fără o fiică credincioasă”, a scrie Bodnarenco pe pagina sa de Facebook, potrivit unimedia.info.
Maria Postoico s-a născut pe data de 4 aprilie 1950 în satul Horodiște (raionul Dondușeni). Din anul 1998 până în 2018 a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova.
Până a ajunge deputat, Maria Postoico a lucrat ca inspector MAI, şef al direcţiei juridice a Întreprinderii Republicane „Moldhoztorg”, arbitru de stat, membru al Colegiului Arbitrajului de Stat, judecător, membru al Prezidiului Judecătoriei Economice a Republicii Moldova.
Dumnezeu s-o odihnească! Condoleanțe celor apropiați!
”Hai acasă de Crăciun”: peste 40 de concerte și spectacole vor fi organizate cu ocazia sărbătorilor de iarnă în localitățile din țară, dar și în diasporă
Peste 40 de concerte și spectacole vor fi organizate în localitățile din țară, dar și în diasporă, în cadrul celei de-a doua ediții a campaniei „Hai acasă de Crăciun”. Activitățile culturale vor începe joi, 19 decembrie, și se vor încheia pe 16 ianuarie 2025, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
În întreaga țară sunt programate peste 43 de spectacole artistice, cu participarea Ansamblului Național Academic de Dansuri Populare „JOC”; „Moldova Concert” cu ansamblul de cântece și dansuri populare „Fluieraș”, „Mugurel”, formațiile „Milenium” și „Noroc”; Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” – cu ansamblul „Folclor”, Accordion Band „Concertino”; Centrul de Cultură și Artă „Ginta Latină” cu formația Enigma Romilor, precum și artiști independenți.
Teatrul Republican de Păpuși „Licurici” și Teatrul Republican „Luceafărul” vor duce „Magia Crăciunului” în casele de cultură din 7 sate și orașe din țară.
În total 11 ansambluri și formații de muzică și dans, dar și artiști independenți vor merge să evolueze pe scenele caselor de cultură din aproape 40 de localități, sate și orașe de pe întreg teritoriul țării, inclusiv UTA Găgăuzia.
Sergiu Prodan, ministrul Culturii: „Experiența de anul trecut arată că e bine ca „Hai acasă de Crăciun” să însemne toată Moldova, nu mai există centru și periferie, capitală și provincie, avem un public dornic de oameni talentați, de artiști profesioniști – pe scenele caselor de cultură, majoritatea renovate și dotate cu echipamente și mobilier corespunzător, prin programul Satul European.
Întreaga Moldovă este înfometată de momente cultural-artistice. Scopul nostru e să aducem bucuria spectacolului de calitate la cât mai mulți spectatori prețuitor de valori și tradiții autentice și să contribuim la unitatea dintre oameni.”
Cetățenii din diasporă, care nu reușesc să vină acasă, au ocazia să savureze tradițiile sărbătorilor de iarnă împreună cu actorii teatrului „Ion Creangă” la Berlin și Frankfurt, în perioada 19 – 22 decembrie.
Turneul „Povești de Crăciun” are în ofertă basmul „Mama este soarele”, comedia muzicală „Soacra cu trei nurori”, jocuri captivante pentru cei mici și un program autentic cu datini și tradiții la cumpăna dintre ani.
Administrațiile publice locale sunt îndemnate, de asemenea, să pună în valoare tradițiile locului, prin organizarea de târguri, expoziții de artizanat, concerte cu artiști locali sau ateliere interactive. Aceste activități au scopul de a promova identitatea unică a fiecărei localități, întărind, în același timp, coeziunea și spiritul comunitar.
200 de milioane de euro vor fi investiți în creșterea pădurilor
Peste 63 de mii de hectare de terenuri și păduri degradate vor fi reabilitate în Moldova cu suportul financiar al Uniunii Europene. Parlamentul a ratificat Contractul de finanțare cu Banca Europeană de Investiții pentru implementarea proiectului „Program de dezvoltare a pădurilor din Moldova”. Astfel, Moldova va beneficia de un împrumut în valoare de 200 de milioane de euro, transmite IPN.
Banii vor fi investiți în extinderea pădurilor și reabilitarea fâșiilor forestiere degradate pe o suprafață totală de 63 200 de hectare. Acest lucru va genera, în următorii 30 de ani, reduceri de circa 12 milioane de tone de dioxid de carbon.
De asemenea, resursele financiare sunt destinate pentru consolidarea infrastructurii forestiere pentru transportul materialului lemnos și crearea depozitelor forestiere, precum și a drumurilor de acces în păduri.
Potrivit autorităților, datorită implementării proiectului, vor fi create peste nouă mii de locuri de muncă permanente sau temporare.
Împrumutul va fi acordat pentru o perioadă de 30 de ani, cu perioadă de grație de până la opt ani. Implementarea necesită investiții totale de 435 de milioane de euro.
ATENȚIE, șoferi! Ceață densă în centrul și sudul țării cu vizibilitate redusă
ATENȚIE, șoferi! Este ceață densă în centrul și sudul țării, la această oră, ceea ce reduce considerabil vizibilitatea în trafic, informează unica.md.
În context, polițiștii vin cu recomandări pentru conducătorii auto și pietoni:
Reduceți viteza și adaptați-o condițiilor meteo.
Folosiți luminile de întâlnire și cele anticeață.
Păstrați o distanță sigură față de vehiculul din față.
Evitați manevrele riscante și depășirile.
Pietoni: – Asigurați-vă temeinic înainte de a traversa strada. – Purtați haine cu elemente reflectorizante pentru a fi vizibili. – Traversarea se face doar prin locuri marcate și după ce sunteți siguri că șoferii v-au observat.