S-a stins din viață legendarul cobzar basarabean Gicu Afronii. Dumnezeu să-l odihnească!

Legendarul cobzar al Moldovei Gicu Afronii, artistul care a promovat valorile naționale și folclorul basarabean și cel românesc pe ambele maluri ale prutului, dar și în Bucovina, pledând pentru integritatea țării la hotarul transnistrean, a plecat la ceruri lăsând o comoară care va dăinui în tezaurul cultural autohton.

separator
George Afronii este artistul care a adus primul omagiu sonor Eroilor Războiului de pe Nistru. În 2012, artistul a lansat un Album-Omagiu în memoria Eroilor căzuți pe Nistru. Cu o voce inconfundabilă, piesele incluse pe CD-ul intitulat “Primeşte-i, Doamne,-n casa Ta” reprezintă crâmpeie de viaţă, luptă şi amintiri, sonorizate pe versuri de Ion Proca, Dumitru Matcovschi, Neonela Popovici şi George Afronii. Piesele trăiesc amintirile acelor vremuri zbuciumate pentru țara noastră. Titlurile pieselor incluse pe acest CD vorbesc de la sine: “Primeşte-i, Doamne,-n Casa Ta”, “Uite cum au trecut anii” (in Memoriam Anatol Popovici), “Ei vor să-şi ducă grâu la moară” (in Memoriam Filip Lupaşcu), “Între două ore”, “La Coşniţa”, “Casa de la Cocieri”, “La noi şi osul cântă”… Sunt 15 piese, interpretate la cobză şi chitară de George Afroni.

“Nu am fost la război, eram pe atunci student la Iaşi. După război, însă, am ascultat durerile celor care au luptat pentru integritatea Republicii Moldova. Au fost oameni curajoşi. Mulţi şi-au sacrificat vieţile, lăsându-şi, singuri pe lume, copiii, nevestele, mamele. Ei merită să nu fie uitaţi. Asta am încercat să realizăm împreună cu scriitorul Ion Proca”, declara în urmă cu 7 ani artistul Gicu Afronii, pentru zdg.md.

,,Adio Gicu Afronii! Condoleante familiei! A pierdut lumea muzicală un mare maestru. Trist!😓”, comunicat pe pagina sa de facebook interpreta Lenuța Burghilă.

Să-i fie veșnică amintirea!

Una din gemenele siameze Abby și Brittany s-a căsătorit și a ascuns acest lucru

Abby și Brittany Hensel, gemene siameze din SUA, s-au făcut remarcate în reality show-ul de la TLC – „Abby & Brittany”. Prima lor apariție televizată a fost la „The Oprah Winfrey Show”, în 1996. Abby s-a căsătorit în 2021, dar nu a dorit să recunoscă până acum, scrie evz.ro.

Abby s-a căsătorit

Abby, de 34 de ani, care este profesoară, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al Armatei SUA. Cuplul locuiește în Minnesota, unde s-au născut și au crescut surorile Hensel. Siamezele au postat și câteva fotografii de la nuntă.

Părinții n-au vrut să le separe pe Abby și Brittany Hensel

Abby și Brittany sunt gemene siameze, având în comun fluxul sanguin și toate organele de la talie în jos. Abby controlează brațul și piciorul drept, în timp ce Brittany controlează stânga. Părinții lor, Patty și Mike Hensel, au decis să nu le opereze pentru a le separa, pentru că intervenția a fost considerată prea riscantă. La acea vreme, medicii spuneau că sunt puține șanse ca ambele să supraviețuiască operației și că este mai bine să rămână așa.

Într-un interviu pe care l-au dat pe când cele două surori aveau 16 ani, au spus că vor să devină mame într-o zi: „Nu ne-am gândit încă cum va funcționa asta, dar avem doar 16 ani”.

Abby și Brittany Hensel duc o viață relativ normală

Gemenele au declarat de nenumărate ori că duc o viață normală, că fac sport și că ies în orașe ca toate tinerele. Acestea au absolvit Universitatea Bethel și au început o carieră ca profesoare de matematică la o școală primară. Singurul dezavantaj este că primesc doar un salariu, deși la finalul studiilor au obținut două diplome. De ceva timp ele se bucură de condus. Gemenele au reușit fără mari probleme să obținută permisul de conducere. Abby este răspunzătoare de pedale, iar Brittany de restul.

Siamezele adoră drumețiile în natură. Ele ies des cu prietenii și se plimbă prin oraș. Acestea sunt foarte active și pe rețelele de socializare.

Explozii auzite la hotar cu Moldova! Ce spun autoritățile noastre

Poliția de Frontieră anunță că în această dimineață, la ora 05:40, patrulele SPF Ocnița, SPF Otaci, SPF Cosăuți și SPF Soroca au raportat auzirea a cel puțin trei explozii pe teritoriul Ucrainei. Autoritățile ucrainene au confirmat că în regiunea orașului Novodnestrovsk, situat în apropierea graniței cu Republica Moldova, au avut loc trei lansări de rachete.

”Cu privire la informația că rachete rusești ar fi survolat spațiul aerian al Republicii Moldova în cursul nopții trecute, dorim să menționăm că toate sistemele de supraveghere și monitorizare a spațiului aerian nu au detectat nicio intrare neautorizată, un aspect confirmat și de autoritățile ucrainene.”, anunță Poliția de Frontieră.

Papa Francisc a spălat picioarele a 12 femei deținute într-o închisoare din Roma

Papa Francisc a spălat joi picioarele a 12 femei deţinute într-o închisoare din Roma, un ritual care marchează Joia Mare ce precede Paştele catolic, informează AFP citat de digi24.ro.

Suveranul pontif s-a deplasat joi după-amiază la închisoarea pentru femei din Rebibbia, o periferie din nord-estul capitalei italiene. El a oficiat acolo acelaşi ritual şi în 2015, dar acum a fost pentru prima dată când l-a consacrat exclusiv femeilor. Aşezat într-un scaun cu rotile, papa Francisc a spălat picioarele fiecăreia dintre cele 12 deţinute selecţionate, unele dintre ele fiind înlăcrimate, înainte să le şteargă cu un prosop şi să le sărute, scrie Agerpres.

În vârstă de 87 de ani, liderul de la Vatican a părut într-o formă bună în contextul în care starea lui de sănătate a stârnit îngrijorări în ultimele zile din cauza infecţiilor repetate care l-au împiedicat să îşi citească de mai multe ori discursurile.

„Cu toţii avem eşecuri mici şi mari”, a declarat papa într-o omilie improvizată în timpul slujbei oficiate în curtea acestui centru de detenţie, unde sunt încarcerate aproximativ 370 de femei. Spălarea picioarelor este „un gest care ne îndeamnă să îi slujim pe ceilalţi”, a adăugat el.

Câteva minute mai devreme, papa Francisc – care vizita persoane încarcerate şi în perioada în care era episcop de Buenos Aires – a participat, zâmbitor, la o baie de mulţime în timp ce strângea mâinile deţinutelor. În tradiţia creştină, Joia Mare comemorează ziua în care Hristos a spălat picioarele apostolilor la ultima sa cină. Ritualul s-a perpetuat în creştinism, cu excepţia unor ramuri ale protestantismului. Acesta este unul dintre cele mai importante momente ale Săptămânii Mari, care comemorează ultimele zile din viaţa lui Hristos înainte de învierea sa de Paşte. După alegerea sa în 2013, liderul Bisericii Catolice a vizitat în mai multe rânduri închisori şi centre de refugiaţi, spălând picioarele unor foşti mafioţi, ale unor bolnavi şi ale unor persoane provenite din categorii marginalizate. Vineri seară, el urmează să prezideze procesiunea „Calea Crucii” de lângă Colosseum, la care nu a putut participa în 2023 din motive de sănătate.

Un prezentator român de radio critică cântăreții basarabeni: ,,Nu mai suport piese muzicale pline de versuri neînțelese și cântate de „întelepți” di pesti Prut”
Articolul anterior
Amenzi de până la 12.000 de lei pentru cei care vor comercializa pungi și tacâmuri de plastic
Articolul următor