S-a stins din viață legendarul cobzar basarabean Gicu Afronii. Dumnezeu să-l odihnească!

Legendarul cobzar al Moldovei Gicu Afronii, artistul care a promovat valorile naționale și folclorul basarabean și cel românesc pe ambele maluri ale prutului, dar și în Bucovina, pledând pentru integritatea țării la hotarul transnistrean, a plecat la ceruri lăsând o comoară care va dăinui în tezaurul cultural autohton.

separator
George Afronii este artistul care a adus primul omagiu sonor Eroilor Războiului de pe Nistru. În 2012, artistul a lansat un Album-Omagiu în memoria Eroilor căzuți pe Nistru. Cu o voce inconfundabilă, piesele incluse pe CD-ul intitulat “Primeşte-i, Doamne,-n casa Ta” reprezintă crâmpeie de viaţă, luptă şi amintiri, sonorizate pe versuri de Ion Proca, Dumitru Matcovschi, Neonela Popovici şi George Afronii. Piesele trăiesc amintirile acelor vremuri zbuciumate pentru țara noastră. Titlurile pieselor incluse pe acest CD vorbesc de la sine: “Primeşte-i, Doamne,-n Casa Ta”, “Uite cum au trecut anii” (in Memoriam Anatol Popovici), “Ei vor să-şi ducă grâu la moară” (in Memoriam Filip Lupaşcu), “Între două ore”, “La Coşniţa”, “Casa de la Cocieri”, “La noi şi osul cântă”… Sunt 15 piese, interpretate la cobză şi chitară de George Afroni.

“Nu am fost la război, eram pe atunci student la Iaşi. După război, însă, am ascultat durerile celor care au luptat pentru integritatea Republicii Moldova. Au fost oameni curajoşi. Mulţi şi-au sacrificat vieţile, lăsându-şi, singuri pe lume, copiii, nevestele, mamele. Ei merită să nu fie uitaţi. Asta am încercat să realizăm împreună cu scriitorul Ion Proca”, declara în urmă cu 7 ani artistul Gicu Afronii, pentru zdg.md.

,,Adio Gicu Afronii! Condoleante familiei! A pierdut lumea muzicală un mare maestru. Trist!😓”, comunicat pe pagina sa de facebook interpreta Lenuța Burghilă.

Să-i fie veșnică amintirea!

alte Articole interesante