Singurul elev din țară care a luat 10 pe linie la Bacul olimpicilor a fost admis deja la Cambridge

Elevul este multiplu olimpic internaţional obţinând în fiecare an cel puţin câte o medalie la câte un concurs de renume mondial sau zonal. Ștefan Bălăucă, un elev de clasa a XII a din judeţul Botoşani, este singurul din România care a obţinut în acest an media 10 la Bacalaureatul Olimpicilor și a fost deja admis la Trinity College din Cambridge.

separator

Până în clasa a IX a a strâns o adevărată colecţie de medalii de la diferite concursuri câştigate în domeniul ştiinţelor, fie că era vorba de matematică, fizică sau chimie.

”Este un sentiment plăcut acela de a te fi calificat, de a merge mai departe. Te motivează. Mai mult, te bucură faptul că ajungi să cunoşti mulţi oameni la aceste olimpiade să legi prietenii”, spune Ştefan.

Din clasa a IX-a, Ştefan Bălăucă şi-a început drumul de multiplu olimpic internaţional. De altfel, aşa cum spune şi mama acestuia, elevul botoşănean a început încă din clasa a IX-a să promoveze câte o probă de Bacalaureat.

”Ştefan, încă din clasa a IX-a, a început să ia câte o probă de Bacalaureat. Mai precis, în clasa a IX-a fost la Balcaniada de matematică pentru juniori. Acolo a primit medalia de argint. Această medalie reprezintă echivalarea examenului de Bacalaureat la matematică, cu nota 10. Apoi, în clasa a XI-a fost la Olimpiada Internaţională de Lingvistică, a obţinut medalia de bronz şi a echivalat şi Bacalaureatul la Limba şi Literatura Română. Iar anul acesta, în clasa a XII-a, a fost la Olimpiada Internaţională a Ţărilor Asiatice, la fizică, unde a obţinut medalia de aur şi automat echivalarea probei de Bacalaureat la fizică. Aşa a ajuns primul elev din România care a obţinut media 10 la probele scrise ale Bacalaureatului numai cu rezultatele participării la olimpiade”, spune Cristina Bălăucă, profesor de fizică, mama lui Ştefan.

”Eu am dorit doar să fac performanţă în domeniile care mă interesau. Mereu m-a atras ştiinţa şi aceste performanţe au fost obţinute doar din pasiune”, spune Ştefan Bălăucă.

Datorită rezultatelor obţinute Ştefan Bălăucă a fost deja admis la Trinity College din Cambridge, una dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ superior din lume. Obţinând 10 la Bacalaureatul olimpicilor, Ştefan a îndeplinit toate condiţiile universităţii britanice. Adică o medie de minim 9.50 la Bacalaureat.

”Aplicasem şi la câteva universităţi din Statele Unite dar dacă m-au acceptat cei de la Cambridge am fost destul de convins, îmi place acolo. Sunt foarte deschişi la idei. Ei caută studenţi care să contribuie la dezvoltarea ştiinţei”, spune Ştefan Bălăucă.

De altfel, elevul botoşănean îşi doreşte să rămână în domeniul cercetării. ”La Cambridge mi-ar plăcea să studiez ştiinţele naturii, dar în special fizica. Eu mă văd pe viitor făcând cercetare în domeniul fizicii”, adaugă Ştefan.

sursa: www.adevarul.ro

alte Articole interesante