Accident grav în Ucraina. Sunt implicate două autobuze cu pasageri moldoveni

Două autobuze de pe ruta Ungheni – Moscova şi Soroca – Moscova s-au ciocnit violent în această dimineaţă, în jurul orei 06:00. În mijloacele de transport se aflau 17 cetățeni moldoveni.

separator

accident

În urma accidentului, un șofer moldovean, în vârstă de 32 de ani, a decedat, iar două persoane care se aflau într-o maşină împlicată în accident au fost rănite.

Pasagerii din autocare au tras o sperietură groaznică, însă nu au avut de suferit.

Conform informațiilor preliminare, șoferul autocarului de model „Setra”, a pierdut controlul volanului din cauza gheţuşului şi s-a ciocnit cu o maşină. Ca urmare, automobilul a ieşit pe contrasens şi s-a lovit cu un microbuz şi cu celălalt autobuz, model „MAN”, scrie știrilocale.md.

O femeie a suferit arsuri după ce a încercat să aprindă focul în sobă cu motorină

O femeie în vârstă de 85 de ani a suferit arsuri pe suprafața corpului, după ce a încercat să aprindă focul în sobă cu motorină. Cazul a avut loc în după amiaza zilei de 25 martie 2024 într-o gospodărie din localitatea Țarigrad, raionul Drochia.

Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 15:20. Potrivit informațiilor înregistrate, bătrâna s-a ales cu arsuri de gradul II și III la membrul inferior, după ce lichidul a nimerit pe hainele acesteia, iar în consecință au luat foc. La fața locului a intervenit un echipaj al serviciului de asistență medicală urgentă, care a acordat îngrijirile de rigoare, iar ulterior a transportat persona la spitalul raional. La moment, aceasta se află sub supravegherea medicilor în stare medie stabilă. Echipajul de pompieri ajunși la fața incidentului au stabilit că incendiu în locuință nu s-a produs. Toate circumstanțele urmează a fi stabilite de specialiști.

În acest sens, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atenționează cetățenii despre riscul nerespectării normelor de utilizare a sobelor alimentate cu combustibil solid, lemne și cărbune. Salvatorii și pompierii îndeamnă oamenii să respecte cu strictețe regulile antiincendiare și să nu aprindă focul în sobe utilizând lichide ușor inflamabile, cum ar fi benzină, motorină, gaz lampant și alte substanțe periculoase, pentru a nu-și pune viața în pericol.

De asemenea, oamenii sunt rugați să acorde ajutor persoanelor în etate, în special în perioada rece a anului, când este necesar de verificat funcționalitatea surselor de încălzit, canalelor de ventilare, asigurând aprinderea în siguranță a focului în sobă.

Locuitorii Capitalei, îndemnați să nu arunce resturile vegetale în containerele de colectare a deșeurilor

În contextul desfășurării Campaniei de salubrizare de primăvară în municipiul Chișinău, Î.M. Regia ”Autosalubritate” îndeamnă locuitorii capitalei din sectorul particular, precum și gestionarii fondului locativ să nu arunce deșeuri vegetale (iarbă, frunze uscate, resturi de plante, ramuri de la copaci sau arbuști) în containerele pentru deșeurile municipale.

Astfel, pentru a nu da peste cap sau îngreuna activitatea operatorului municipal de salubrizare, locuitorii capitalei sunt îndemnați să respecte regulile de colectare a deșeurilor vegetale și să le depună în locurile special destinate. De asemenea, gestionarii fondului locativ sunt rugați să informeze muncitorii responsabili de salubrizare în curțile de bloc, despre modul corect de stocare a deșeurilor vegetale.

Deșeurile vegetale TREBUIE colectate separat de celelalte tipuri de deșeuri, în saci sau recipiente speciale și depozitate lângă platformele comune de stocare a deșeurilor și nicidecum în containere. Ulterior, aceste deșeuri vor fi evacuate de operatorul specializat, fiind compostate și transformate în îngrășământ natural, care va fi folosit pentru fertilizarea solului în zonele verzi ale orașului.

De asemenea, Î.M. Regia „Autosalubritate” îndeamnă șoferii să nu parcheze în apropierea platformelor comune de stocare a deșeurilor, pentru a asigura accesul și colectarea eficientă a deșeurilor.

Campania „Curățenia generală de primăvară” din municipiul Chișinău se desfășoară în perioada 4 martie – 3 mai 2024.

Cea mai mare fabrică de ulei din R. Moldova își încetează activitatea

Cel mai mare producător de ulei vegetal din Republica Moldova, întreprinderea Floarea Soarelui din Bălţi şi-a sistat activitatea. Motivul invocat de administrația fabricii este situația de pe piața locală de semințe de floarea soarelui, dar şi cea de pe piaţa globală a uleiului, informează Mold-street.com.

Compania nu reușește să procure cantități suficiente de semințe de floarea soarelui de pe piaţa locală şi nici nu poate importa, pentru că mecanismul de licențiere a importului, introdus din octombrie 2023, practic nu funcționează.

„Am staționat 20 de zile în ianuarie 2024, acum fabrica din Bălţi iarăși staționează. La fel şi fabrica Danube Oil din Giurgiuleşti. Aceasta pentru că nu reușim să procurăm cantități suficiente pe piaţa R. Moldova. Am încercat încă în ianuarie 2024 să obţinem dreptul de a importa cantităţi mai mari de semințe de floarea soarelui din Ucraina, doar că o comisie specializată a Ministerului Agriculturii nu ne-a eliberat licența,” a declarat Stela Ostovețchi, directoarea întreprinderii Floarea Soarelui.

Potrivit ei întreprinderea are o capacitate de procesare mai mare de 1.000 de tone pe zi de seminţe de floarea soarelui, respectiv pentru a funcţiona în continuare sunt necesare cantităţi mari, pe care nu le poate achiziţiona în Republica Moldova.

„Conform estimărilor noastre pe piaţă au mai rămas doar circa 100.000 de tone de seminţe de floarea soarelui. Unii agricultori nu vor să vândă acum la preţul de pe piaţă şi vor să păstreze seminţele, în speranţa că la vară preţurile vor creşte. Noi nu putem să îi obligăm să vândă, ” adaugă Stela Ostovețchi. 

De altă parte, Asociația Forța Fermierilor susţine că pe piaţa Republicii Moldova ar fi cantităţi foarte mari de seminţe de floarea soarelui, dar acuză procesatorii şi în special grupul Trans-Oil din care face parte şi Floarea Soarelui din Bălţi, că nu vor să ofere preţuri adecvate şi încearcă să dicteze.

De exemplu acum Floarea Soarelui din Bălţi cumpără seminţele de floarea soarelui la un preţ de 6.754 de lei tona, iar Trans Oil Refinery din Ceadir Lunga – 6.947 lei pentru o tonă, în timp ce pe diverse pagini specializate preţurile oferite oscilează între 6.600 şi 6.800 de lei pentru o tonă.

În acelaşi timp unii producători agricoli vor un preţ mult mai mare: de cel puţin 8.000 de lei, ba chiar 10.000 lei pentru o tonă.

Iurie Rija, directorul executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „AGROCEREALE” consideră că mecanismul de licenţiere, adoptat de Ministerul Agriculturii, trebuie modificat, pentru că el a devenit de fapt o barieră în calea unui comerţ civilizat.

„În primul rând e vorba de cerinţa impusă companiilor ce vor să importe cereale sau oleaginoase, să aibă un contract de import. Dar dacă ai semnat contract de import, acesta presupue că trebuie să îl execuţi şi respectiv implică costuri, dar autorităţile nu oferă garanţii companiilor că vor oferi în timp rezonabil licenţa la import,” a declarat Iurie Rija. 

De notat că staţionarea celor două fabrici semnifică pierderi foarte mari pentru economia Republicii Moldova. Or acestea au peste 1.000 de angajaţi, care astfel sunt trimişi în şomaj tehnic. 

În plus fabricile asigură peste 90% din exporturile de ulei de floarea soarelui din Republica Moldova.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare nu a comentat deocamdată informaţiile şi cerinţele impuse de Asociaţia Forţa Fermierilor, dar nici situaţia critică creată la fabricile de ulei.

Cine sunt participanții noului sezon „Puterea Dansului”
Articolul anterior
De ce Valentin Boghean nu sărbătorește Valentine’s Day
Articolul următor