Astăzi, creştinii ortodocşi de stil vechi îl sărbătoresc pe Sfântul Ilie

Credincioşii îl cinstesc astăzi pe Sfântul Ilie, unul dintre cei mai importanți prooroci din Vechiul Testament. În această zi, nu se munceşte nici în casă, nici în câmp, iar mulţi dintre creştini participă la Liturghie.

separator
rugaciunea_pentru_cei_adormiti

Sfântul Ilie este cunoscut ca un mare făcător de minuni și aducător de ploi în vreme de secetă. În popor se spune că profetul este cel care provoacă tunete și trăsnete, leagă şi dezleagă ploile, hotărăşte unde şi când să bată grindina.


Vechiul Testament istoriseşte despre faptele lui Ilie în cărţile numite Regi, de unde aflăm că Sfântul Ilie ajunge la curtea regelui Ahab şi îi vesteşte acestuia că Dumnezeu va pedepsi poporul cu secetă, dacă nu va lepăda credinţa în zeul Baal. Şi pentru că regele, dar şi oamenii, au nesocotit cele vestite de Ilie, nu a mai plouat timp de trei ani şi jumătate.

120362_sfantul-ilie
Potrivit învăţăturii creştine, prin rugăciunea sa, Sfântul Ilie a salvat de la moarte poporul din Israel. În perioada sa pământeană, Ilie a săvârşit şi păcate, cel mai mare fiind uciderea părinţilor săi, la îndemnul diavolului. Dumnezeu l-a iertat, l-a trecut în rândul sfinţilor şi l-a urcat la cer într-o trăsură cu roţi de foc trasă de cai albi înaripaţi.

În popor Sf. Ilie este cunoscut şi ca divinitate a Soarelui şi a focului, atestată prin numeroase tradiţii şi datini. Ilie se bucură de o cinstire deosebită din partea Bisericii, ziua prăznuirii sale fiind marcată în calendar cu roşu, însemnare ce nu apare în acest fel la niciun alt prooroc.

alte Articole interesante