Atenție! În Chișinău se răspândește o infecție, mai ales în rândul copiilor

Începând cu luna iunie, în Capitală, se atestă o creștere sporită a pacienților cu infecții enterovirale, în comparație cu luna precedentă, relatează NOI.md

separator
Sick little girl in bed. Mother with thermometer is sitting near the bed.

Potrivit Centrului de Sănătate Publică, în luna mai, s-au înregistrat 13 cazuri, iar în luna iunie – 52 de cazuri de infecție enterovirală.


Conform sursei, pentru perioada estivală este caracteristică sporirea sezonieră a morbidității prin infecția enterovirală. Boala este foarte contagioasă, cu răspândire uşoară, în special în colectivităţile organizate pentru copii.

Răspândirea infecţiei se efectuează prin contact direct cu bolnavii sau indirect: prin intermediul mâinilor murdare, a obiectelor de uz casnic, a jucăriilor, prin apă sau produse alimentare contaminate, dar și pe calea aerului.

Perioada de incubație este în mediu 3-5 zile. Simptomele clinice sînt foarte variabile: febră, cefalee pronunțată, vome repetate, enterită, conjuctivită, erupții cutanate, angina herpetică etc.

Pentru prevenirea apariției și răspândirii infecţiilor enterovirale, este recomandată respectarea permanentă a regulilor de igienă personală: spălarea cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, obligatoriu înainte de luarea mesei şi după frecventarea WC-lui, înainte de prepararea bucatelor;

De la începutul anului, în perioada ianuarie-iunie a anului 2017, în mun. Chișinău au fost înregistrate 90 de cazuri de boală, morbiditatea fiind la nivelul obișnuit a ceilorlalți ani.

 

alte Articole interesante