Azi e vineri, 13! Superstiții și întâmplări istorice înfricoșătoare legate de această zi

Multă lume se teme de ghinionul din ziua de vineri 13. Cât de justificată este această fobie și ce fenomene istorice sunt legate de această zi? Se pare că această superstiţie are la bază mai multe evenimente din mitologie şi istorie: alungarea din Rai a lui Adam şi a Evei, pornirea potopului lui Noe şi crucificarea lui Hristos, toate au avut loc în zile de vineri, scrie descoperă.ro.

separator

Mai mult, sfârşitul cavalerilor templieri a venit într-o zi de vineri 13. Cu toate acestea specialiştii spun că oamenii nu au făcut legătura între vineri şi ziua de 13 decât la sfârşitul secolului al XIX-lea – începutul celui de-al XX-lea.

De asemenea, potrivit unui studiu realizat de un grup de cercetători olandezi, într-o zi de vineri 13 se petrec mai puţine lucruri accidente, infracţiuni, incendii etc., decât în oricare altă zi de vineri. Acest lucru şi din pricina faptului că oamenii, superstiţioşi, sunt mult mai grijulii într-o zi de vineri 13 decât în oricare altă zi a anului, scrie evz.ro.


Potrivit The Mirror, un studiu realizat în anul 2002 şi publicat de American Journal of Psychiatry relevă faptul că ziua de vineri 13 este mai periculoasă pentru femei decât pentru bărbaţi, deoarece acestea au tendinţa să fie mai agitate în acea zi.

Citeşte şi Numărul 13, ghinion sau noroc? Superstiţii legate de ziua de 13

1. Dacă un copil să naşte într-o zi de vineri 13, nu va avea noroc niciodată.

2. Un om născut într-o zi de vineri 13 va muri tânăr.

3. Un copil născut într-o zi de vineri 13 va avea mereu ghinion, dar o parte din această nefericire va fi înlăturată dacă ziua naşterii lui va fi tăinuită.

4. Un copil născut într-o zi de vineri 13 nu va avea noroc decât după ce toţi cei care îi ştiu adevărata dată a naşterii vor muri.

5. Un copil născut într-o zi de vineri 13 va trebui să poarte cu el un picior de iepure de la un iepure ucis la miezul nopţii de un fermier saşiu. Dacă copilul va pierde piciorul de iepure, va muri.

6. Dacă o femeie îşi serbează ziua într-o zi de vineri 13, în mai puţin de un an se va căsători şi va avea un copil.

7. Este de rău augur să te căsătoreşti într-o zi de vineri 13.

8. Dacă un cortegiu funerar taie calea unui om într-o zi de vineri 13, atunci persoana în cauză va fi condamnată la moarte.

9. Cine iese din casă în noaptea de vineri 13 va avea convulsii.

10. Dacă 13 persoane stau la o masă pe data de vineri 13, una dintre ele se va îmbolnăvi grav.

11. Nu purta negru în ziua de vineri 13, sau în scurt timp vei purta doliu.

12. Nu te tunde în ziua de vineri 13, sau cineva din familia ta va muri.

13. Nu te muta în casă nouă într-o zi de vineri 13, vei avea ghinion.
Vineri 13 în istorie:

Pe 13 octombrie 1307, regele Philip al IV-lea al Franţei a torturat sute de călugări, acuzându-i de erezie.

Compozitorul Gioachino Rossini se temea de numărul 13 şi de ziua de vineri. Ironia sorţii, el a murit fix într-o zi de vineri 13, în noiembrie 1868.

Regizorul de filme horror Alfred Hitchcock s-a născut într-o zi de vineri 13, în septembrie 1899.

Să fie vineri 13 şi să îţi mai taie calea şi o pisică neagră este culmea ghinionului. De aceea, în 13 octombrie 1939, care a picat într-o zi de vineri, pisicile negre dintr-un orăşel din Indiana (SUA) li s-au pus clopoţei pentru a putea fi astfel evitate.

Pe 13 septembrie 1940, Palatul Buckingham a fost bombardat de nazişti, la ordinul lui Adolf Hitler.

Vineri, 13 noiembrie 1970 a adus cu ea o adevărată tragedie în Bangladesh, unde peste 30.000 de oameni au murit în urma unei furtuni.

În 13 octombrie 1972, dată care a picat tot într-o zi de vineri, avionul care transporta echipa de rugby a Uruguayului s-a izbit de Anzii Cordilieri. Toţi pasagerii au murit.

Pe 13 martie 1992, în Turcia s-a produs un cutremur de 7,4 grade oe scara Richter, în care au murit 2.000 de oameni, iar 50.000 au rămas fără locuinţe.

În 1996, pe 13 septembrie, vinerea, a fost ucis rapperul Tupac Shakur.

Vineri, 13 august 2010, un băiat de 13 ani a fost ucis de fulger în SUA. Nenorocirea s-a întâmplat la ora 13.13.

Anul acesta, ziua de vineri 13 pică de trei ori, în lunile februarie, martie şi noiembrie.

Taxă de intrare în Veneția, din 25 aprilie. Zilele în care poate fi vizitată gratis

Veneția a introdus o taxă de intrare, începând din 25 aprilie. Dar taxa se aplică doar în anumite zile, iar anumite categorii de turiști pot fi exceptați de la plata sa, scrie evz.ro.

Reprezentanții unui foarte celebru oraş – Veneția – s-au gândit să mai domolească din fluxul de vizitatori prin introducerea unei taxe de intrare.

Valoarea acesteia va fi de 5 euro pentru turiști și se va aplica în weekenduri, începând cu 25 aprilie.

Măsura își propune să mai reducă aglomerația în oraș și va fi aplicată până la jumătatea lunii iulie.

Mai exact, taxa se aplică în 29 de zile specifice, între 25 aprilie și 14 iulie, respectiv 25-30 aprilie, 1-5, 11, 12, 18, 19, 25 și 26 mai, 8, 9, 15, 16, 22, 23, 29, 30 iunie și 6, 7, 13 și 14 iulie. Astfel, că în cazul în care veți evita aceste zile veți putea să faceți o mică economie.

Dar, evitarea zilelor cu taxă nu este singura posibilitate aflată la dispoziția vizitatorilor de a nu o plăti. Cum taxa este obligatorie pentru toți turiștii care intră în acest oraş între orele 8:30 și 16:00, cu orice fel de mijloc de transport (tren, feribot etc.), în zilele arătate, planificarea sosirii în Veneția în alt interval orar decât cel menționat este o a doua modalitate de a vă aduce o mică economiei în bugetul de vacanță.

De asemenea, taxa de intrare nu se va plăti de către turiștii care înnoptează în hoteluri din Veneția.

Practic, oficialii orașului Veneția și-au propus să descurajeze un pic turismul de tip „hit and run” în anumite zile, când numărul de vizitatori este foarte mare.

Cei care nu respectă regulile riscă amenzi cuprinse între 50 și 300 de euro, potrivit Mediafax.

Descoperire macabră în România! Schelete umane, inclusiv unul de copil, găsite în curtea unui spital din Vaslui

O descoperire macabră a fost făcută în curtea Spitalului nr. 2 din Vaslui, acolo unde 13 schelete au fost găsite ca urmare a unor săpături de excavare, scrie evz.ro.

Anchetatorii consideră inițial că spitalul ar fi fost edificat peste un cimitir vechi și există indicii concludente că nu este vorba despre o groapă comună.

Schelete umane găsite în curtea Spitalului nr. 2 din Vaslui

Conform autorităților de la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” din Vaslui, au fost identificate 13 schelete, dintre care 12 aparțin adulților și unuia unui copil.

În acest moment, săpătura de supraveghere s-a transformat într-o săpătură preventivă, pe cale de consecinţă, ne vom organiza în aşa fel încât să facem această lucrare pentru a putea descărca arheologic zona.

Se pare că sunt două nivele de înhumare, unul contemporan şi unul de tip medieval, însă toate aceste lucruri se pot spune doar după ce se vor face analizele specifice, ca să ne putem da seama exact din ce perioadă sunt”, a transmis directorul Muzeului Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui, Ramona Mocanu.

El subliniază că nu există niciun indiciu că ar fi vorba despre o groapă comună. Scheletele sunt aranjate într-un mod specific, existând urme ale unor sicrie.

Procesul de construcție a fost suspendat pe termen nelimitat pentru a permite desfășurarea activităților de descărcare arheologică. Pentru a asigura o cercetare precisă, specialiștii intenționează să folosească scanările magnetometrice.

Conform reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, într-o primă etapă, constructorul care efectua lucrările de excavare în zonă a raportat descoperirea unui schelet uman, iar ulterior au fost găsite și alte schelete.

În urma acestor evenimente, poliția a inițiat o anchetă, iar un dosar penal pentru ucidere din culpă a fost deschis, potrivit Agerpres.

Lucrările de la Spitalul nr. 2 Vaslui urmează să se construiască două corpuri noi de clădiri, pentru secțiile Psihiatrie și Boli Infecțioase.

Chișinăul, despre exercițiile militarilor ruși din stânga Nistrului: ”O provocare”

Autoritățile de la Chișinău consideră exercițiile militare în Zona de Securitate din Transnistria fără coordonarea și aprobarea necesară provoacă tensiune și sperie populația, scrie evz.ro.

Delegația de la Chișinău la Comizia Mixtă de Control asupra exercițiilor din 23 aprilie ale forțelor ruse de menținere a păcii pe malul stâng al Nistrului a criticat exercițiile din apropierea posturilor comune de la Dubăsari, Cocieri, Bender, Fârlădeni și Hagimus.

Declarația vine după ce presa locală a relatat că armata rusă, în cadrul exercițiului militar, exersa măsuri de respingere a atacurilor asupra pozițiilor forțelor de menținere a păcii din apropierea posturilor.

Exercițiile trupelor lui Putin provoacă noi tensiuni

„Delegația Republicii Moldova la Comisia Mixtă de Control (CCM) afirmă că desfășurarea exercițiilor fără coordonarea necesară provoacă noi tensiuni în Zona de Securitate și sperie populația. Aceasta confirmă și faptul că actele de înființare a misiunii de menținere a păcii de pe Nistru sunt încălcate în mod grav și sistematic.

Delegația Republicii Moldova la CCC face apel la toți participanții la operațiunea de menținere a păcii să excludă astfel de acțiuni provocatoare care contravin principiilor menținerii păcii și legislației Republicii Moldova”, au declarat reprezentanții Biroului pentru Reintegrare.

În decembrie, rușii din Transnistria au făcut alte exerciții

Situația în jurul exercițiilor militare din regiune rămâne tensionată. Reamintim că, pe 22 decembrie 2023, forțele ruse de menținere a păcii au organizat alte exerciții în Zona de Securitate. Chișinăul a protestat, atunci, și a cerut o anchetă asupra încălcărilor.

Autoritățile Republicii Moldova au declarat atunci că exercițiile au fost desfășurate la posturi de menținere a păcii în afara punctelor de desfășurare, că au fost folosite arme și echipamente militare, inclusiv drone neprevăzute de reglementări.

De asemenea, partea rusă și autoritățile de pe malul stâng au blocat intrarea unui grup de observatori militari din Moldova pentru a documenta încălcările.

Federația Rusă nu a comentat exercițiile la acel moment, dar autoritățile de la Tiraspol au susținut deținerea acestora sub pretextul „menținerii păcii și securității în regiune”

Carla’s Dreams a lansat piesa ,,Beretta”
Articolul anterior
Un moldovean a devenit Campion Mondial la Dans sportiv
Articolul următor