Centrala pe gaz ”ucigașul tăcut„ din apartamente. Concluzia îngrijorătoare a cercetătorilor: mortalitatea a crescut de patru!

În fiecare an, tot mai mulți oameni, își instalează în locuință centrale termice pe bază de gaz. Și asta, pentru că, acestea le oferă un confort termic în timpul iernii și este o bună opțiune pentru casă. Însă, potrivit unui studiu realizat de cerecetătorii din România, instalația este foarte nocivă pentru orgamismul uman.

separator

 

 

Astfel, că prin centrală din perete ies peste 70 de produși cancerigeni, unul dintre cei mai periculoși fiind dioxidul de azot! Iar poluarea aerului în interior este mai complexă de cât cea de la exterior. Avertizarea vine din partea Academicianului Prof. dr. Docent Gheorghe Benga, după 15 ani de cercetări și analize.

Profesorul, care este și membru al Academiei Române susține, că în gazele emante de centralele termice individuale există zeci de poluanți, inclusivi compuși din azot, sulf, metale grele, dar și radicali liberi. Totodată, potrivit lui acești poluanți sunt cangerigeni, iar funinginea este pe primul loc în listele de agenți cancerigeni în toate țările lumii. Din păcate, acest lucru se întâmplă în condițiile în care instituțiilor de resort spun cu voce tare și încrezători, că rețeaua orășenească de termoficare este mai convenabilă față de centralele pe gaz din apartamentele care au fost debranșate de la sistemul de termoficare, din cauza că primăriile nu au bani să susțină funcționarea rețelelor. De aceea, cetățenii sunt nevoiți să instaleze centralele în locuințe, în lipsă de alternativă.

Totuși, specialiștii spun că ar putea să existe o soluție simplă de a dirija arderea de gaze, care constă în montarea unui tub peste acoperișul blocului, iar țevile de evacuare a gazelor de la toate centralele branșante la tub vor fi dotate cu o clapetă gravitațională pentru o siguranță maximă.

 

alte Articole interesante

Alte Articole interesante