Jocul fatal ”Balenele albastre” a ajuns și în Moldova! Protejați-vă copiii!

Jocul care manipulează copiii și îi determină să se sinucidă este tot mai popular și în Moldova. Pe rețelele de socializare și messenger, apar tot mai des avertismente despre ”Balenele albastre”, un joc deosebit de periculos.

separator

f

Așa-numitele ”grupuri ale morții” au apărut în spațiul post-sovietic și au reușit, deja, să determine sinuciderea mai multor adolescenți.

Publicînd tag-ul #balena albastră, eu sînt în joc, trezește-mă la 4.20 ș.a.m.d., peste o perioadă de timp, adolescentul începe să primească de la ”curatorii” săi sarcini, tot felul de exerciții, care îi pot părea la început interesante copilului. Inițial, jucătorul va fi rugat să-și deseneze cu pixul pe mînă o balenă albastră, iar următoarea sarcină va fi tăierea acestui desen cu lama chiar pe piele. Participantul în joc fotografiază fiecare etapă de executare a sarcinii în calitate de dovadă. Ultima sarcină pe care o primește însă este suicidul, scrie noi.md.

Dacă copilul refuză, ”curatorii” amenință că îi vor ucide părinții sau alte persoane apropiate copilului. Adolescenții, psihicul cărora este încă imatur, se lasă influențați de moderatorii jocului, care, mai întîi, studiază foarte bine victima, găsindu-i punctele slabe. Oare care adolescent nu se confruntă cu dificultățile vîrstei de trecere, cînd, uneori, copilului i se pare că toată lumea este împotriva lui, că părinții nu-l mai înțeleg, iar la școală sunt numai probleme?

Într-un grup de pe Fecebook a apărut o postare care vine să avertizeze toți părinții:

”Astăzi, în toate regiunile sînt răspîndite activ jocurile on-line ”Balena albastră” și ”Casa liniștită”, în care sînt atrași adolescenții. Membrii grupurilor din rețeaua de socializare ”VKontakte” participă la joc pe parcursul a 50 de zile, urmînd 50 de etape. Etapa finala a jocului, potrivit experților, este suicidul – jucătorul (adolescentul) trebuie să-și pună capăt zilelor. Conform regulilor jocului, copiii accesează rețeaua la 4.20 dimineața și primesc sarcini. Fiți vigilenți! Paza bună, trece primejdia rea! Monitorizați copiii!”

Prima apariție a jocului ”popular” a fost înregistrată în primăvara anului trecut, atunci, în rețea au apărut informații despre aceste grupuri și o serie de sinucideri în spațiul CSI. Un nou val de interes pentru aceste jocuri a fost înregistrat la începutul anului 2017. Statistica motorului de căutare Google denotă că au fost două explozii de activizare: una mai puțin intensă, în zilele de: 20 ianuarie și una foarte intensă – în primele zile ale lunii februarie.

Screenshot_2

Anume în aceste zile au început să apară postări frecvente pe rețelele de socializare cu tag-uri legate de joc. În afară de rețeaua de socializare ”VKontakte”, asemenea postări pot fi găsite și pe Instagram. Motorul de căutare Google Trends denotă faptul că mulți vor să afle detalii despre aceste grupuri. Din ce motiv a crescut brusc însă interesul pentru acest subiect, nu se știe deocamdată.

Cum se știe, este absurd să interzici ceva pe Internet. În locul unui grup închis apar altele trei în loc. Unde mai pui că fructul interzis este, întotdeauna, mai dulce. De aceea, doar rudele și persoanele apropiate pot păzi copilul de o eventuală tragedie. Părinții trebuie să fie mai atenți față de copii, să le acorde mai multă dragoste și grijă, pentru ca ei să știe că cu orice problemă se pot adresa celor apropiați. Copilul trebuie să știe că el va fi ascultat și ajutat.

Jale mare și lacrimi de durere la Anenii Noi. Mama și cei 5 copii ai săi, morți într-un incendiu provocat de televizorul defect, conduși pe ultimul drum

Jale mare și lacrimi de durere la Anenii Noi. Mama și cei cinci copii ai săi, decedați în urma unui incendiu, la Grigoriopol, au fost petrecuți ieri, 24 aprilie, pe ultimul său drum, scrie unimedia.info.

colaj foto: unimedia.info

Potrivit informațiilor, înmormânatarea a avut loc în localitatea Speia, din raionul Anenii Noi, satul de baștină al femeii.

Tragedia s-a produs în stânga Nistrului, în data de 20 aprilie. Femeia de 28 de ani din Grigoriopol și cei 5 copii ai săi au fost găsiți fără suflare în locuința lor. Întreaga familie a decedat în urma unei intoxicații cu fum, provocate de un scirtcircuit, care s-a produs din cauza televizorului defect.

Este vorba despre 3 băieței – din 2017, 2019 și 2022 și 2 fetițe – din 2016 și 2021.

Vecinul femeii s-a alertat când tânăra nu a scos vaca la pășune și a mers să vadă ce s-a întâmplat. Când a intrat în casă, ambele camere erau pline cu fum.

O fetiță dădea semne de viață și bărbatul a scos-o afară, însă până la venirea ambulanței copila a decedat.

Parcul central al orașului Bălți va purta numele lui Mihai Volontir

Parcul central din municpiul Bălți va purta numele regretatului actor și artist Mihai Volontir. Decizia fost votată ieri la ședința consiliului local, anunță presa din nordul țării.

Au votat consilierii Partidului Acțiune și Solidaritate, Partidul Comuniștilor, Partidul Socialiștilor și Partidul Schimbării.

Legendarul actor Mihai Volontir ar fi împlinit în luna martie 90 de ani.

Mihai Volontir, actor de teatru și film, s-a născut în 1934, în satul Glinjeni, raionul Șoldănești. A făcut studii la Școala Pedagogică din Orhei și concomitent a lucrat în calitate de pedagog la școala din Păpăuți, Rezina.

Din 1957 și până la sfârșitul vieții, a fost actor la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți. Debutează cu rolul Surugiului din spectacolul „Chirița în Iași” de Vasile Alecsandri. A jucat în peste 120 de spectacole, a realizat zeci de roluri memorabile în diverse comedii, tragedii și drame.

A debutat ca actor de film la Studioul cinematografic „Moldova-film” în 1967, în rolul lui Ivan Turbincă din filmul „Se caută un paznic” în regia lui Gheorghe Vodă. În 1979, a jucat rolul lui Budulai în filmul artistic „Țiganul”, care i-a adus celebritate în lumea întreagă, apoi în 1984, a urmat filmul ”Întoarcerea lui Budulai”. În 2000 a fost desemnat cel mai bun actor al secolului XX al cinematografiei moldovenești.

Mihai Volontir este cavaler al „Ordinului Republicii”, cetățean de onoare al municipiului Bălți și cetățean de onoare al municipiului Chișinău.

Mihai Volonti s-a stins la vârsta de 81 de ani, pe 15 septembrie 2015, la Spitalului Clinic Republican din Chișinău, în urma complicațiilor cauzate de diabetul zaharat.

Havuzurile din capitală vor fi puse în funcțiune de la 1 mai

Toate, cele 14 havuzuri funcționale sunt verificate, așa încât de sărbătorile pascale, acestea să fie pornite.

În prezent, specialiștii de la Î.M. Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi, cei ai preturilor și de la Direcția Generală Locativ-Comunală şi Amenajare, verifică echipamentele tehnice, cum ar fi pompele, robinetele și rețelele de distribuție și efectuează lucrări de amenajare și reparație a zonelor din preajmă, a fântânilor arteziene, acolo unde este cazul, anunță municipalitatea.

În centrul capitalei, verificări au avut loc la havuzul din Grădina Publică ,,Ștefan cel Mare şi Sfânt” și la fântânile din scuarul Teatrului Național de Operă și Balet ,,Maria Bieșu”.

Lucrări de profilaxie au fost făcute și la havuzul din Complexul memorial ,,Feciorilor Patriei – Sfântă Amintire” din sectorul Rîșcani şi la Scara Cascadelor din Parcul ,,Valea Morilor”.

De asemenea, verificări au fost realizate și la havuzurile din parcurile ,,Șipca”, din str. N. Dimo, ,,La Izvor” și ,,Alunelul”, din sectorul Buiucani, care au fost construite de la zero de Primăria Chișinău în ultimii trei ani.

Răsfățată de 8 martie! Ce cadou a primit Xenia Deli de la soțul său milionar
Articolul anterior
Cel mai colorat sat din lume! Iată unde se află
Articolul următor