Moldova – o destinație tot mai accesibilă pentru turiștii polonezi

În perioada 17-19 februarie, Asociaţia Naţională pentru Turism Receptor din Moldova (ANTRIM) împreună cu partenerii și membrii acesteia, participă la cea de-a 28 ediție a expoziției de turism „Tour Salon”, din orașul Poznan, Polonia. Evenimentul adună în fiecare an experți din domeniu din peste 40 de țări ale lumii, iar participarea Moldovei la expoziție a fost posibilă datorită suportului strategic din partea Proiectului de Competitivitate din  Moldova și al Guvernului Suediei, care susțin dezvoltarea sectorului turismului.

separator

img_001_2

Profesioniştii dar şi vizitatorii vor avea posibilitatea să comunice și să afle mai multe detalii despre oferta turistică a Moldovei atât de la reprezentanţii departamentelor de  turism receptor prezenți la standul Moldovei (companiile turistice „Solei”, „TatraBis”, „Visit Moldova”) cât şi de la cei ai vinăriilor („Maurt”, „Asconi”, „Castel Mimi” și „Purcari”), care vor oferi spre desgutarea Vinul Moldovei.

Fiecare companie își propune ca prin participarea la expoziție să consolideze unele parteneriate deja existente şi să stabilească noi relaţii de colaborare. Piața Poloniei este una prioritară pentru sector, iar în ultimii ani a fost înregistrată o creștere a numărului de turiști polonezi care vizitează Moldova. În 2015, numărul turiștilor polonezi care au vizitat Moldova a constituit 4% din numărul total al turiștilot, iar în perioada ianuarie-septembrie al lui 2016, a fost înregistrată o creștere de  4,6%. Mai mult, în 2016, ANTRIM a înregistrat o creștere semnificativă a cererii pentru tururi vinicole, gastronomice și cultural-istorice din partea turiștilor polonezi și  rezervări confirmate pentru primăvara-toamna 2017.

img_005_2

La târgul de turism sunt promovate rutele turistice dedicate special pentru piața poloneză și atracțiile turistice de pe ambele maluri ale râului Nistru, prin distribuirea materialelor informative create cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova și al Guvernului Suediei  Sida și din cadrul programului finanțat de UE și implementat de PNUD „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”.

Ca parte a campaniei de promovare, va avea loc o prezentare a ofertei turistice și a evenimentelor culturale, unde peste 30 de reprezentanți ai mass-media de specialitate din Polonia, dar și publicul larg vor avea ocazia să participe și să câștige la tombola organizată.

„Polonia este una din piețile țintă pentru sectorul turismului receptor din Moldova pentru anul 2017. Participarea noastră la acest târg face parte dintr-un program complex de promovare a ţării ca destinaţie turistică vinicolă, cu accent pe gastronomie, cultură și ospitalitate. Pentru următoarea perioadă planificăm activităţi B2B, tururi de familiarizare pentru mass-media din Polonia, campanii de promovare digital.”, a declarat Emilian Dzugas, Președintele ANTRIM.

Sectorul turismului este una din industriile competitive din Moldova, care un potențiale mare de dezvoltare, iar cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova, implementat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernul Suediei, acest domeniu a înregistat o creștere semnificativă în ulitmii ani.

„Numărul turiștilor străini care aleg Moldova drept destinație este în continuă creștere și, deoarece considerăm că există un mare potențial, vom oferi întregul suport pentru dezvoltarea domeniului. Moldova organizează o serie de evenimente culturale, gastronomice, vinicole, sub brandul de țară Pomul Vieții, care reprezintă mijloace eficiente de atragere a turiștilor în Republica Moldova. Începând cu anul 2013, cu susținerea USAID au fost realizați pași importanți pentru brandingul, poziționarea și promovarea Republicii Moldova drept o nouă destinație turistică.”, a spus Doina Nistor, director, Proiectul de Competitivitate din Moldova.

img_004_2

Reprezentarea Moldovei la expoziție face parte din programul de marketing și promovare pentru piața Poloniei, implementat de ANTRIM în colaborare cu sectorul privat, cu suportul strategic al Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei.

Despre ANTRIM

ANTRIM contribuie prin activitățile pe care le desfășoară la consolidarea relațiilor din mediul de afaceri din industria turismului și la promovarea Republicii Moldova ca destinație turistică. În acest sens, ANTRIM a organizat o serie de evenimente și activități precum campanii de comunicare în interiorul țării și în afara ei, împreună cu partenerii de dezvoltare și cu partenerii Guvernamentali.

Despre suportul USAID în industria turismului

Proiectului de Competitivitate din Moldova, implementat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernul Suediei, prin Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (SIDA), a susținut industria turismului din RM începând cu anul 2013, realizând pași importanți pentru brandingul, poziționarea și promovarea țării drept o nouă destinație turistică, fiind definită și oferta turistică a țării. Pentru a spori atractivitatea Moldovei din punct de vedere istoric, cultural și gastronomic, precum și pentru a valorifica tradițiile milenare în vinificație, turismul vinicol a fost identificat ca fiind produsul turistic cu cel mai mare potențial de creștere.


Abordarea complexă a domeniului se concentrează asupra următoarelor aspecte: promovarea Moldovei ca destinație turistică pe piețele-cheie (campanii, expoziții, branding de țară cu Pomul Vieții și Vinul Moldovei, promovare în presa internațională etc.); modernizarea serviciilor turistice (vinării, pensiuni rurale, artizani etc.); dezvoltarea de noi produse turistice (tururi vinicole și gastronomice, drumeții, ciclism, MICE); îmbunătățirea forței de muncă a sectorului (cunoștințe despre produse, serviciul clienți etc.); creșterea calității furnizorilor de servicii turistice; asigurarea unui cadru legal favorabil pentru turismul intern; elaborarea unei politici de turism și a unei strategii în comun cu Organizația Mondială a Turismului.

După o perioadă de stagnare, începând cu anul 2015 fluxul de turiști în RM înregistrează în cele din urmă o anumită creștere calitativă. În anul 2016 numărul vizitatorilor străini a crescut cu 18.9%, ajungând la 3.4milioane, iar pensiunile rurale au înregistrat de 3 ori mai mulți vizitatori. Stimulate prin activități dinamice de promovare sub brandul „Pomul Vieții” și în cadrul Programului de Stratup în Turism, veniturile operatorilor turistici locali din turismul receptor au crescut cu 50%.

img_003_2

Tânăra din Orhei, dată dispărută, a fost găsită fără suflare

Ana-Maria, tânăra care a dispărut cu câteva zile în urmă la Orhei, a fost găsită fără suflare.

Potrivit oamenilor legii, corpul neînsuflețit al tinerei a fost găsit la aproximativ 21 de kilometri de la localitatea Chițcanii Vechi, raionul Telenești, cu deplasare pe drum de țară.

,,În timpul acțiunilor masive întreprinse de polițiști și societatea civilă, cu regret, acum oamenii legii au găsit cadavrul unei tinere cu semnalmente și vestimentație asemănătoare fetei de 19 ani dispărută la Orhei.

Corpul neînsuflețit a fost găsit într-o fâșie forestieră, la aproximativ 21 de km de la localitatea Chițcanii Vechi, raionul Telenești, cu deplasare pe drum de țară.

Cu detalii vom reveni”, se arată în comunicatul Poliției.

Taiwanul anunţă că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

Douăzeci şi unu de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 08:15, a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării taiwanez, cu o lună înainte de învestirea preşedintelui ales Lai Ching-te.

Taiwanul anunţă că a detectat 21 de avioane militare chinezeImagine simbol

„Şaptesprezece avioane (din douăzeci şi unu) au traversat linia mediană”, a Strâmtorii Taiwan, a declarat ministerul într-un comunicat, făcând referire la o demarcaţie neoficială între China şi Taiwan pe care prima nu o recunoaşte, transmite Agerpres.ro.

Forţele armate taiwaneze „observă aceste activităţi folosind sisteme de supraveghere şi au desfăşurat mijloace adecvate pentru a reacţiona în consecinţă”, adaugă comunicatul.

Taiwanul este o insulă autonomă pe care Beijingul o revendică ca parte a teritoriului său şi pe care doreşte să o ia într-o zi, cu forţa dacă este necesar, aminteşte AFP.

Creşterea incursiunilor aparatelor chineze se înscrie în ceea ce experţii numesc strategia „zonei gri”, adică acţiuni de intimidare care nu merg atât de departe până la acte de război propriu-zise.

Aceste acţiuni s-au intensificat de la alegerea în 2016 a preşedintei Tsai Ing-wen, care consideră că Taiwanul este de facto „deja independent”, o linie roşie pentru Beijing.

Dna Tsai urmează să cedeze locul la 20 mai actualului vicepreşedinte, Lai Ching-te, un membru al Partidului Democrat Progresist (DPP), la fel ca ea. Câştigător al alegerilor prezidenţiale din 13 ianuarie, el este de asemenea adeptul unei linii de fermitate în faţa Beijingului.

Trei cărți consacrate victimelor foametei organizate de sovietici în 1946-1947, lansate la Chișinău

Ororile foametei organizate din 1946-1947 s-au aflat în atenția participanților la tripla lansare de carte consacrată comemorării victimelor acestui genocid.

Trei cărți consacrate victimelor foametei din 1946-1947, lansateFoto: moldova1.md

La Biblioteca Municipală „Bogdan Petriceicu Hasdeu” au fost prezentate volumele „Cartea foametei” de Larisa Turea, „Cu ochii celuilalt” de Nicolae Rusu și „Crucea pământului” de preotul Anatol Cristea. Vechea Cruce de salcâm nu a apărut întâmplător pe coperta cărții scrise de preotul Anatol Cristea, transmite Moldova1.md.

„Este crucea durerii, care simbolizează tragedia anilor 46-47 prin care au trecut basarabenii noștri și ce este interesant că această cruce se păstrează până în prezent în cimitirul satului Flămânda. Acolo erau înmormântați oamenii care mureau de foamete, acolo grămăjoară, fiindcă lumea era în imposibilitatea de a-i înmormânta”, a spus preotul Anatol Cristea din satul Gotești, raionul Cahul.

„Crucea pământului” este consacrată celor patru veri drepți ai lui Anatol Cristea care au murit prin înfometare, dar și tuturor victimelor foametei. Iar Nicolae Rusu a scris romanul „Cu ochii celuilalt”, la îndemnul prietenului său, Vasile Șoimaru. A pornit de la un caz concret din satul natal.

„Am luat ca subiect istoria unui adolescent care a fugit de acasă de frică să nu fie sacrificat și am ajuns urmărind destinul acestui băiat. A trecut prin foamete, deportări. Finalul acestui roman se încheie cu 2014, când rușii au ocupat Crimeea. Acum lucrez la partea a doua, urmăresc destinele celor trei copii ai lui care sunt martori la agresiunea Rusiei față de Ucraina”, a relatat scriitorul Nicolae Rusu.

„Cartea foametei” de Larisa Turea, ajunsă la a patra ediție, este una deosebit de solicitată de cititori, a stat la baza unor spectacole radiofonice și de teatru. Autoarea a început să scrie despre genocidul prin înfometare încă în anii 80 și până astăzi este interesată de mărturiile supraviețuitorilor foametei.

„E nevoie de aceste mărturii și-i vorba de faptul că ar putea fi o idee națională tratarea de acest sindrom post-traumatic pentru că foametea din 1946-47 este cea mai mare tragedie postbelică din zona noastră. În special, a Basarabiei de sud. Sunt sate în Găgăuzia unde au decedat 80 de procente din populație”, a menționat scriitoarea Larisa Turea.

Lansarea celor trei cărți a fost și o comemorare a victimelor genocidului de acum 77 de ani.

„Victimele foametei organizate de către regimul bolșevic din URSS, care a venit să ne elibereze. Ne-au eliberat! De pâine și de sare, de săpun și de toate celelalte bune și pe jumătate din noi încă în Siberia ne-au trimis!””, a declarat economistul Vasile Șoimaru, deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

„A fost o acțiune organizată deliberat a autorităților de atunci comuniste pentru a extermina populația românească, populația basarabeană. Acum ceea ce trebuie să facem e să vorbim cât mai mult despre ce pot face regimurile autoritare prin prisma evenimentelor pe care le trăim în proximitatea noastră”, a punctat Igor Grosu, președintele Parlamentului.

La cei 90 de ani ai săi, scriitoarea Eugenia David nu poate uita suferințele și umilința prin înfometare.

„A fost o strășnicie! Îmi amintesc totul absolut. Tot anul cela am vândut casa, că murea tata de foame.”

„Aceste persoane au trecut prin foamete, război, patimi, multă durere”, spune Vladimir Forțu.

„Prin poduri le-a fost măturat tot ce au avut și au suferit. Ferească Dumnezeu să nu se mai întâmple niciodată ceea ce a fost!”, a conchis profesoara Elena Botin.

În cea de-a treia sâmbătă a lunii aprilie, este marcată Ziua comemorării victimelor foametei din 1946-1947.

Irina Shayk, cu burtica proeminentă la vedere!
Articolul anterior
Dianna Rotaru cântă pe străzile din Italia!
Articolul următor