Șoferii care vor avea un comportament agresiv în trafic riscă amenzi de până la 3750 de lei

Șoferii care vor avea un comportament agresiv în trafic riscă amenzi de până la 3750 de lei cu puncte de penalizare sau chiar și arestul pe un termen de 30 de zile. Un proiect de lege în acest sens a fost votat în lectură finală de către Parlament.

separator
verde-la-educatie-pentru-circulatie-0

Astfel, în Codul Contravențional a fost introdusă noțiunea de „comportament agresiv”, ce include diferite acțiuni precum folosirea nejustificată a semnalelor luminoase, claxonarea nejustificată sau utilizarea unor semne obscene.

Cei care vor încălca regulile de circulație rutieră sau a normelor de conducere preventivă prin manifestarea unui comportament agresiv vor fi sancționați cu o amendă de la 75 la 100 de unităţi convenţionale și aplicarea a 5 puncte de penalizare, sau muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de la 20 la 40 de ore, sau arest contravenţional pe un termen de 15 zile. Indiferent de sancțiunea aplicată, șoferului îi va fi interzis să conducă autovehicule pe un termen de cel puțin 6 luni și cel mult un an.

Acțiunile catalogate drept „comportament agresiv” de către proiectul de lege sunt următoarele:

1) deplasarea succesivă, neregulamentară, de pe o bandă de circulaţie pe alta, în scopul devansării, ocolirii vehiculelor;

2) efectuarea manevrei de întoarcere prin folosirea sistemului de frânare;

3) pornirea de pe loc prin demararea excesivă a autoturismului;

4) agresarea conducătorului unui vehicul prin apropierea excesivă din spate sau din lateral, în mod repetatat sau continuu, prin gesturi obscene, cuvinte sau expresii obscene;

5)  folosirea repetată a semnalelor sonore şi/ sau luminoase pentru obligarea conducătorului vehiculului care circulă regulamentar în faţa sa, de a elibera, în mod nejustificat banda de circulaţie;

6) reasigurarea între două autovehicule cu masa maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, care circulă pe aceiaşi bandă în afara localităţii a spaţiului necesar revenirii unui vehicul care a efectuat depăşirea;

7) frânarea bruscă a vehiculului, în mod nejustificat, la revenirea pe bandă, imediat după depăşirea unui vehicul, obligând conducătorul acestuia să schimbe direcţia de mers sau să frâneze brusc, pentru a evita impactul;

8) depăşirea unei coloane, formată din vehicule obligate să oprească sau să încetinească la pătrunderea într-o intersecţie, la trecerea la nivel cu calea ferată sau în caz de forţă majoră, în scopul de a plasa vehiculul în faţă sau în interiorul coloanei;

9) circulaţia cu viteză în limita stabilită sau depăşind această limită, la o distanţă foarte redusă faţă de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât şi în lateral, în scopul agresării sau intimidării conducătorului acestuia;

10) conducerea unui ciclomotor sau a unei motociclete pe o singură roată, ori a unui cuadriciclu pe cele două roţi din spate;

11) circulaţia pe o altă bandă decât prima, cu viteză redusă nejustificat, împiedicând circulaţia regulamentară a vehiculelor care se deplasează în urma sa;

12) mersul înapoi cu spatele în scopul agresării sau intimidării celorlalţi participanţi la circulaţie;

13) deplasarea neautorizată în grup (câte doi şi mai mulţi, cu excepţia coloanelor oficiale) cu vehicule şi/sau motociclete sau ciclomotoare, care circulă pe aceiaşi bandă sau pe benzi paralele, depăşind limita de viteză, sau cu viteză redusă nejustificat, sau fără asigurarea între oricare două vehicule consecutive a spaţiului necesar revenirii unui vehicul care a efectuat depăşirea”

Potrivit datelor statistice ale Ministerului Afacerilor Interne, circa 90,0% din numărul de accidente înregistrate se produc din vina conducătorilor de vehicule, principalele cauze care provoacă accidentele sunt: excesul de viteză şi neadaptarea acesteia la condiţiile traficului rutier – în fiecare al treilea caz, fiecare al optulea accident se produce din cauza neacordării priorităţii la trecerea intersecţiilor sau la trecerea pasajelor pietonale, fiecare al zecilea accident este cauzat de manevrarea sau schimbarea incorectă a direcţiei, iar fiecare al paisprezecelea accident este condiţionat de conducerea sub influenţa alcoolului sau altor substanţe interzise.

De menţionat, că în statistica respectivă nu se evidenţiază numărul de accidente provocat anume din cauza comportamentuli agresiv în trafic, şi aceasta doar din motivul, că poliţia în procesul documentării accidentelor nu dispune de prevederi legale exprese adecvate pentru calificarea unor astfel de acţiuni. În fapt, accidentele provocate de comportamentul agresiv, ceea ce presupune săvârşirea acţiunii ilicite cu vinovăţie, sunt atribuite în drept la diverse abateri particulare de la normele de circulaţie comise aparent din imprudenţă.

sursa: www.bani.md

Ajut-o pe fiica Georgetei Voinovan! Ia un bilet la concertul de caritate în susținerea Danei, organizat de colegii artistei

Dana, fiica Georgetei Voinovan, are nevoie de transplant renal, iar artiștii-colegi vin în susținerea ei. Aceștia s-au mobilizat pentru a ajuta să adune suma necesară pentru transplantul costisitor.

Mai mulți artiști au acceptată să-i vină în ajutor artistei și vor evolua în concertul din data de 10 aprilie, la Palatul Republicii.

BRIO SONORES, Anișoara Puică, Vitalie Dani, Costi Burlacu și Corina Țepeș, Nelly Ciobanu, Vladimir Fotescu, Aura, CATHARSIS, Irina și Anatol Bivol, Natalia Proca, Geta Burlacu, Georgeta Voinovan și studioul „Crescendo”, Trio Next Tango, vor urca în scenă. Spectacolul va fi prezintat de: Andrei Porubin și Sergiu Beznițchi, iar regizor va fi Svetlana Frumusachi.

Biletele pot fi cumpărate de AICI!

”Noi, interpreții, pe parcursul carierei noastre artistice, am cantat la sute de concerte de caritate. Acum e randul vostru să dați o mână de ajutor.”, a fost mesajul Aurei.

Fiica mai mare a artistei Georgeta Voinovan luptă de șapte ani cu o afecțiune gravă. Recent a fost confirmat faptul că are nevoie de urgență de un transplant renal.

Cei care vor să ofere un ajutor o pot face pe linkurile de mai jos.

Link online pentru donații din orice colț al lumii:

Mcharity.org

SMS cu textul 260 la 3300 (Moldcell) sau 9005 (Unite): 45 lei 

(0)900 09005 din rețelele fixe, mobile Moldtelecom: 45 lei

Paypal: office@mcharity.org – Diana Simmons 

Bancare

MDL

Depuneți pe numele fundației: Fundația MCharity

Codul băncii: AGRNMD2X

Cod Fiscal: 1021620005849

IBAN Lei: MD22AG000000022514454458

IBAN USD: MD54AG000000022514454464

IBAN EUR: MD81AG000000022514454463

Adăugați în comentariile plății: pentru Diana Simmons 

Revolut

IBAN: LT43 3250 0579 3096 9989

SWIFT: REVOLT21

Notați în comentariu – pentru Diana Simmons

Condiții la standarde occidentale la un spital din Capitală! Cum arată noua secție ATI inaugurată astăzi

Eveniment mult așteptat de către medici și pacienți la spitalul ,,Gheorghe Paladi” din Chișinău! Astăzi, după investiții mari și reparație capitală, a avut loc deschiderea secției noi de Anestezie și Terapie Intensivă. La eveniment, au fost prezenți președintele Parlamentului, Igor Grosu, Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, Viceprimarul Capitalei, Angela Cutasevici, Șeful adjunct al Direcției Asistență Medicală și Socială a Primăriei Chișinău, Vladimir Bolocan, administrația instituției, cadre medicale, dar și reprezentanți ai mass-media.

Începând de astăzi, cetățenii care vor păși pragul instituției vor beneficia de îngrijiri și tratament în condiții moderne și de înaltă calitate!

Secția ATI a fost dotată cu sistem performant de ventilare, generator electric, generator de oxigen, aparat modern de ultrasonografie, paturi și monitoare de ultimă generație pentru supravegherea non-stop a parametrilor vitali ai pacienților.

Investițiile substanțiale din cadrul proiectului au creat condiții pentru dublarea capacității secției, astfel că, în prezent, unitatea medicală poate oferi servicii de îngrijire pentru 13 pacienți concomitent. Secția ATI activează non-stop și este destinată supravegherii și tratamentului postoperator și postanestezic al pacienților cu diverse probleme medicale, îngrijirea pacienților critici cu disfuncții acute sau cronice de organe care amenință viața, stabilizarea pacienților care necesită terapia durerii acute etc.

Modernizarea și dotarea secției ATI au fost posibile datorită investițiilor semnificative susținute de Banca Mondiala în cadrul proiectului gestionat de Ministerul Sănătății. Valoarea investiției se ridică la 17,5 milioane de lei, din costul total al proiectului de 187 milioane de lei alocate de Banca Mondială pentru renovarea a 11 secții de Anestezie și Terapie Intensivă din țară.

În cadrul evenimentului, Ala Nemerenco, Ministru al Sănătății, a declarat: ,,Dumneavoastră, medici, asistenți medicali și ceilalți specialiști din instituție, pentru a activa, aveți nevoie de instrumente și echipamente performante adaptate veacului 21, spitalul deținând totodată cea mai mare maternitate din țară, dar și un colectiv extraordinar și puternic din punct de vedere profesionist. Prin urmare, nu este doar o obligație, este o plăcere să investești atunci când lucrurile sunt pe mâini de nădejde. Implementarea standardelor moderne în instituțiile noastre creează condiții pentru acordarea serviciilor de calitate la cel mai înalt nivel, vă doresc o atitudine respectuoasă, caldă și profesionistă față de toți pacienții. Succese mari pe viitor, mă bucur împreună cu dumneavoastră pentru această izbândă, vom continua să investim cu multă responsabilitate în instituțiile medicale din țară”.

Angela Cutasevici, viceprimar al municipiului Chișinău: ,,Fiecare investiție în această instituție este importantă și durabilă, aici activează oameni profesioniști, în spital au loc peste 6.800 de operații pe an, prin urmare orice realizare merită efortul depus. Mulțumesc echipei medicale pentru dedicație și grija față de cetățeni”.Vasile Guzun, director interimar al IMSP ,,Gheorghe Paladi”: ,,Renovarea integrală a secției Anestezie și Terapie Intensivă este, cu adevărat, una dintre cele mai importante realizări ale noastre din ultimii ani. Stimați colegi, condițiile adecvate de activitate pentru personalul medical sunt aspirația noastră continuă. Ne dorim ca fiecare pacient să simtă alinare atât prin munca medicilor, cât și urmare a condițiilor bune în care sunt spitalizați”.

Iurie Țugui, vice-director medical al IMSP ,,Gheorghe Paladi”: ,,Noua secție ATI este dotată cu sistem performant de ventilare cu hepafiltre speciale și alte utilaje de ultimă oră. Echipamentele medicale noi vor ușura munca medicilor și asistenților medicali și vor oferi în același timp beneficii pentru pacienți, întrucât vor permite monitorizarea constantă a unui număr mare de parametri vitali la pacienți. La modul practic ,,ții întreg pulsul în mâna ta”.

Felicitări tuturor cadrelor medicale pentru acestă realizare care le va înlesni munca și va face mai ușoară recuperarea pacienților!

Creierul uman, mai mare la generațiile tinere. Ce spun specialiștii

Creierul uman este mult mai mare la generațiile tinere, arată studii recente. Conform acestor constatări, o regiune specifică a creierului, cunoscută sub numele de hipocamp, responsabilă de memorie și învățare, și-a mărit volumul cu 5,7% în ultimii ani, scrie evz.ro.

De asemenea, membrii Generației X au prezentat o creștere cu aproape 8% a volumului de substanță albă și o extindere a suprafeței substanței cenușii cu aproape 15% în comparație cu membrii Generației Silențioase, cei născuți între 1930 și 1945.

Creierul uman, mai mare la tineri

Analiza a implicat examinarea creierelor a peste 3.000 de cetățeni americani, cu vârste cuprinse între 55 și 65 de ani.

Rezultatele au arătat că persoanele născute în anii 1970 au în medie un volum total al creierului cu 6,6% mai mare decât cei născuți în anii 1930.

De altfel, noile studii arată că creierul uman ar putea crește treptat în timp, iar acest lucru ar putea reduce riscul de demență în rândul generațiilor mai tinere.

„Deceniul în care cineva se naște pare să influențeze dimensiunea creierului și, potențial, sănătatea creierului pe termen lung”, explică neurologul Charles DeCarli de la Universitatea California Davis.

Acesta e cel care a condus cercetarea: „Genetica joacă un rol major în determinarea dimensiunii creierului, dar descoperirile noastre indică faptul că influențele externe – cum ar fi factorii de sănătate, sociali, culturali și educaționali – pot juca, de asemenea, un rol”, a mai spus el.

Demența afectează milioane de oameni la nivel global

În prezent, demența afectează un număr semnificativ de persoane la nivel global.

Odată cu îmbătrânirea populației mondiale, se estimează că numărul diagnosticărilor pentru această afecțiune va crește de trei ori în următoarele trei decenii.

Cu toate acestea, riscul de demență pare să fie în scădere pentru generațiile mai tinere, care au și creierul mai mare, posibil din cauza adoptării unui stil de viață mai sănătos și a unei educații îmbunătățite.

Demența se caracterizează prin subțierea materiei cenușii a creierului, cunoscută sub numele de cortex, care este implicată în procesele cognitive precum memoria, învățarea și raționamentul.

Este adevărat că studiile au relevat că creierul pacienților cu Alzheimer prezintă o performanță cognitivă mai bună, sprijinind astfel ipoteza cunoscută sub numele de „rezerva cerebrală”.

Creierul a crescut de la o generație la alta

Pentru a investiga dacă dimensiunea creierului poate explica incidența redusă a demenței în rândul generațiilor mai tinere, DeCarli și echipa sa au analizat datele colectate în cadrul Studiului Framingham Heart, care a monitorizat starea de sănătate a americanilor născuți între 1930 și 1980.

În perioada cuprinsă între 1999 și 2019, când participanții aveau între 55 și 65 de ani, li s-au efectuat imagini prin rezonanță magnetică a creierelor. Cu toate acestea, datele rezultate din aceste imagini au devenit disponibile abia în octombrie 2023.

Analizând aceste rezultate, DeCarli și colegii săi au constatat că generațiile mai tinere prezintă volume cerebrale mai mari.

Echipa nu s-a limitat la a compara creierul celor născuți în anii 1930 și cu cei născuți în anii 1970. Ei au extins analiza și către cei 1.145 de adulți de vârstă similară care s-au născut în anii 1940 și 1950.

Rezultatele lor au confirmat din nou o creștere constantă și uniformă a volumului cerebral pe parcursul deceniilor – o constatare pe care cercetătorii o consideră a fi de impact mic la nivel individual, dar „probabil semnificativă la nivelul populației”.

Valentina Naforniță, declarată artista săptămânii în afara țării!
Articolul anterior
Talentul actoricesc al lui Guz l-a dat pe spate pe Cătălin Măruță
Articolul următor