Video! Produse alimentare expirate la o grădiniță din Capitală, în cadrul unei vizite inopinate a premierului moldovean

Prim-ministrul Pavel Filip, la sesizarea unui părinte, a întreprins astăzi o vizită ad-hoc la o grădiniță din Chișinău. Oficialul a descoperit produsele alimentare expirate, pe lângă condițiile sanitare nesatisfăcătoare din instituție.

separator
Captură

”Eu îmi aduc aminte când învățam eu la școală. Erau familii mai sărace, mai bogate, și nu era o rușine să venim cu pantalonii mai cârpiți, dar curați. Faptul că noi nu avem încă capacitatea financiară pe care ne-o dorim nu înseamnă că trebuie să trăim în mizerie, doamnă director. Pentru a șterge, a spăla și a mătura nu trebuie să facem investiții de milioane”, i-a spus premierul.

Premierul a vizitat blocul alimentar și nemijlocit sălile unde copiii se află pe parcursul zilei. Astfel, au fost atestate mai multe probleme privind modul de păstrare a produselor, fiind identificate inclusiv ouă cu termenul de valabilitate expirat, iar în frigidere, lactate  păstrate împreună cu produsele din carne și resturile acumulate după ce a fost luată masa.

În debutul ședinței de astăzi a Guvernului șeful Executivului a declarat că ”ar trebui să le fie rușine”: ,,Praf de un deget acolo pe unde merg copii în fiecare zi”.

Prim-ministrul a criticat calitatea produselor alimentare livrate instituțiilor preșcolare și școlare. ”Am intrat și la depozitul de fructe și legume. Merele sunt departe de cele pe care le vedem atunci când lansăm proiecte de investiții în livezi sau mergem la unele întreprinderi agricole. Cred că mere calitative și la preț accesibil în Republica Moldova putem găsi”, a accentuat Pavel Filip.

Premierul a cerut ca, în termen de o săptămână, Ministerul Sănătății, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor  și Centrul Național de Sănătate Publică să vină cu propuneri de modificări legislative pentru a elimina deficiențele existente în procesul de asigurare cu alimente a copiilor.

De asemenea, Pavel Filip a solicitat să fie făcute amendamente la Codul contravențional pentru a aplica amenzi usturătoare pentru responsabilii din instituțiile de control și cele de învățământ, în cazul depistării unor nereguli.

Ulterior, urmează să fie efectuat un control în toate instituțiile  de învățământ din țară.

sursa: www.realitatea.md

alte Articole interesante