1000 de invitați s-au delectat cu vinuri selecte la Vernisaj în Vals de Primăvară!

În jur de 1000 de persoane, printre care și oameni de afaceri, politicieni, prezentori TV, interpreți și jurnaliști au acceptat invitația la vals și s-au întâlnit la Vernisajul Vinului, unde s-au bucurat de parfumul primăverii și au simțit din plin simfonia de arome a vinurilor albe și rosé.

separator

_MG_3161

„Vernisajul Vinului este evenimentul cultural care oferă pasionaților ocazia de a descoperi vinurile de calitate produse în Moldova. Iar pentru că strategia de promovare a Vinului Moldovei devine tot mai ambițioasă și mai amplă, la această ediție a Vernisajului ne-am propus să creăm un eveniment satelit, care să dea tonul sezonului de primăvară-vară pentru toți iubitorii de vin, punând accentul pe vinurile rose de o calitate remarcabilă. Acestea au fost selectate de un panel de experți internaționali în cadrul unei competiții, intitulată la fel de simbolic „Rose Competition”. Ediția a XII-a a Vernisajului Vinului este parte a unei ample campanii de comunicare inițiate de ONVV, „Roses de Moldova”, care va dura până în luna iulie și va cuprinde mai multe evenimente tematice”, a declarat Gheorghe Arpentin, directorul ONVV.

Evenimentul s-a desfășurat într-o atmosferă plăcută, cu un decor diafan și aerian, conceptul fiind inspirat de celebra capodoperă a compozitorului Eugen Doga – valsul „Gingașa și tandra mea fiară”.

Degustările și prezentările tradiționale de vinuri în cadrul Vernisajului au fost  însoțite de un spectacol cultural în stilul valsului vienez, susținut de dansatorii ansamblului „Codreanca”, pe melodia aleasă drept imn al ediției curente.

Cei mai buni vinificatori din țară le-au oferit ocazia invitaților să savureze din mai bine de 300 de mostre de vinuri selecte.

_MG_3149_MG_3153_MG_3160
_MG_3199_MG_3211_MG_3324

Gheorghe Gaberi, directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, ne-a vorbit despre evoluția vinurilor de la noi.

“Toată viața mi-am consacrat-o viticulturii, este o ramură pe care o cunosc foarte bine. În ultimii 10 ani s-a produs o mare evoluție,a m revenit la vinuri produse din soiuri autohtone de struguri care, cu regret, în timpul URSS nu erau cunoscute,a fost foarte greu să convingem producătorii să pună accent pe soiurile autohtone. Acum, toți se mândresc că au fetească neagră, care este foarte solicitată atât la noi, cât și pe piețele externe. S-a ridicat substanțial calitatea, datorită investițiilor masive care au fost făcute în acest sector. Cel mai important este că vinificatorii noștri au acumulat cunoștințele moderne de a produce vinuri de calitate înalte. Mă bucur că vinurile noastre sunt deja cunoscute pe toate continentele, doar anul trecut peste 160 de medalii la diferite concursuri de talie mondială au fost obținute de vinificatorii noștri.”


A savurat din vinurile selecte și Petru Lucinschi, care a recunoscut că le preferă pe cele roșii, însă l-a cucerit și cel alb de Purcari.

“Avem vreo 30 de vinuri bune pe piață, dintre care în jur de 10 sunt exportate, au piață, au și perspectivă. În ce măsură vom avea cumpărători în străinătate, în așa măsură se vor dezvolta în continuare. Cândva, sădeam 4000 de hectare de vie pe an, acum nu știu dacă ajungem la 1000, însă nu cantitatea contează, dar calitatea. Tot mai multe țări ale lumii vorbesc de bine despre vinurile noastre, iar acest fapt este îmbucurător.„

_MG_3180

Invitații la Vernisajul Vinului au primit în dar un pahar cu logo-ul „Wine of Moldova” pentru degustarea vinurilor expuse, iar noi am fost curioși să aflăm cum li s-a părut evenimentul, dar și licoarea din pahar.

“Este foarte bine că se organizeze aceste evenimente în continuu, pentru că ai de fiecare dată ocazia să încerci ceva nou. Evident, sunt persoane cărora le este mai greu să guste un produs nou, dar dacă o fac și le place, cu siguranță vor deveni clienți fideli. Este un eveniment foarte bun atât pentru Chișinău, dar și pentru întreaga țară”, a menționat Petru Scalețchi.

_MG_3408

“Sunt pentru prima dată la un eveniment dedicat vinului. Cu tot regretul, vă pot spune că nu eram o mare cunoscătoare până recent. Îmi plăceau vinurile seci, astăzi am descoperit un rose și am devenit fana lui, am descoperit producători noi, pe care nu-i cunoșteam, mă bucur că au decis să se lanseze Acest eveniment este o ocazie bună pentru toată lumea să vadă ce mai avem nou pe piață, cum au evoluat prezenții și sper să fie vesel”, a spus Mirela Urușciuc.
 “Prin anii 2000 am fost marketing manager la o companie vinicolă și atunci chiar era slabă piața și nu prea credeau vinificatorii că o să „i-a foc” vreodată. Vinificatorii de atunci vindeau vinurile vrac, le încărcau în cisterne și le duceau în Rusia. Nu le mai trebuia să îmbutelieze, nu le mai trebuia marketing ca ulterior, uite-ne în 2017 să vedem că asta contează și piață este, iar oamenii se raportează și la o sticlă de vin bun”, a declarat Sergiu Beznițchi.

IMG_3291

Evenimentul prezentat de Sergiu Beznițchi a fost acompaniat de formația „Kaiser Band” și a  cuprins tradiționalele momente de divertisment, precum și un moment de caritate, organizatorii alocând 10% din încasările provenite din vânzările de bilete Școlii de muzică „Eugen Doga” din Chișinău.

_MG_3164_MG_3166_MG_3174
_MG_3145_MG_3185_MG_3187_MG_3234
_MG_3238_MG_3250_MG_3253_MG_3254
_MG_3267_MG_3271_MG_3296_MG_3298
_MG_3302_MG_3337_MG_3342_MG_3363
_MG_3385_MG_3393_MG_3399_MG_3402
_MG_3422_MG_3428IMG_3441IMG_3451
_MG_3426IMG_3289IMG_3453IMG_3461
_MG_3348_MG_3356_MG_3370_MG_3416
_MG_3284_MG_3307_MG_3317_MG_3320
_MG_3199_MG_3201_MG_3203_MG_3216
_MG_3179_MG_3194_MG_3403

Patru suspecți implicați în escrocherii săvârșite prin metoda ”ruda implicată în accidentul rutier”, identificați! Trei au vârsta de 18 și 19 ani, iar unul este minor

Polițiștii Direcției de poliție a mun.Chișinău în comun cu cei ai Inspectoratului de poliție Centru au identificat 4 suspecți implicați în infracțiunile de escrocherie săvârșite recent prin metoda ,,ruda implicată în accidentul rutier”.

Suspecții sunt originari din municipiul Bălți. Trei au vârsta de 18 și 19 ani, iar unul dintre ei este minor.

Se prezumă că aceștia sunt implicați în cinci cazuri de escrocherie înregistrate în ultima săptămână de către Poliție, inclusiv în ultimele două infracțiuni comise în sectorul Botanica al capitalei.

Prejudiciul total cauzat victimelor este de aproximativ 900 mii de lei.

Trei dintre suspecți au fost reținuți pentru 72 de ore, iar minorul este cercetat în stare de libertate.

Dacă vinovația acestora va fi demonstrată, tinerii riscă închisoare de la 4 la 8 ani.

Un tânăr din R.Moldova, arestat pe polițiștii italieni după ce și-a sugrumat concubina, o tânără din Ucraina, chiar sub privirile fiicei acesteia

Un tânăr de 34 de ani din R.Moldova a fost arestat pe polițiștii italieni, după ce și-a sugrumat concubina, o tânără de 33 de ani din Ucraina. Cazul a avut loc în localitatea Anzola dell’Emilia din regiunea italiană Bologna, scrie presa italiană citată de deschide.md.

Potrivit sursei citate, cazul a avut loc săptămâna trecută, când femeia, victimă a violenței în familie, a reușit să sune la Poliție și să anunță că a fost sugrumată de concubin. Victima vorbea în șoaptă, pentru a nu fi auzită de partener.

La scurt timp carabinierii au ajuns pe adresa indicată, unde au depistat moldoveanul în stare de ebrietate. Victima se afla alături, cu semne vizibile de sugrumare.

Fiind audiată, femeia a declarat că și anterior a fost umilită și bătută de concubin. În ziua când ea a sunat la autorități, individul a strâns-o de gât, după care i-a aplicat mai multe lovituri. Toate acestea s-au produs chiar sub privirea fiicei victimei.

La cererea procurorilor, individul a fost plasat în arest preventiv – pe numele lui fiind pornită o cauză penală.

Circul din Chișinău prinde o nouă viață. La ce etapă este reconstrucția

Clădirea Circului din Chișinău va prinde în curând o nouă viață. Foto-reporterul Elena Covalenco a suprins momentul când muncitorii montau noile geamuri, scrie realitatea.md

Amintim că în anul 2023 au început lucrările de conservare pentru clădirea Circului din Chișinău. Compania de construcții, selectată în urma licitației lansată de PNUD, a început lucrările de reparație a acoperișului.

Edificiul Circului din Chișinău are o valoare arhitecturală deosebită, iar în anul 2022 a fost inclus în Registrul Monumentelor Ocrotite de Stat. Totodată, PNUD a lansat competiția pentru selectarea companiei care va executa lucrările de înlocuire a fațadei vitrificate a Blocului A al Circului Chișinău.

Totodată menționăm că Uniunea Europeană, prin programul „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD, a alocat peste 1.800.000 euro, care au acoperit costurile pentru expertiza tehnică detaliată, pentru proiectare și pentru lucrări de reparație/conservare în prima etapă. Acestea vor împiedica degradarea clădirii Circului din cauza factorilor externi. Costul estimat pentru finalizarea tuturor lucrărilor de conservare a întregului complex este estimat acum la peste 11.000.000 de euro. Acest lucru ar putea fi realizat în viitor prin bugetul național sau finanțare suplimentară din partea partenerilor de dezvoltare.

Cum este afectat piciorul când porți tocuri înalte? Vezi video
Articolul anterior
O asistentă medicală a mimat că a vaccinat 550 de copii! Ce riscă femeia
Articolul următor