Ambasada Italiei în Republica Moldova a lansat o inițiativă de solidaritate pentru Amatrice, orașul italian zguduit de cutremur!

Aseară, Ambasada Italiei în Republica Moldova a organizat o cină în stil italian pentru o cauză nobilă. Mai multe persoane influente din Moldova s-au adunat pentru a susține inițiativa  de solidaritate pentru orașul lovit de cutremur, Amatrice. Invitații au avut parte de muzică bună, gustări și băuturi de calitate.

separator

_mg_5020

Ambasadorul Italiei în Republica Moldova, Enrico Nunziata, i-a îndemnat pe moldoveni să susțină inițiativa.

“Știți cu toții despre cutremurul puternic din orașul Amatrice, care a avut loc în această vară. Astăzi, vreau să lansez o inițiativă de solidaritate pentru acest oraș, “Un viitor pentru Amatrice”. Iată despre ce este vorba: “Solicităm restaurantelor din toată lumea să introducă în meniu sosul “all’ Amatriciana”, simbol al orașului lovit de cutremur. Clienților le solicităm să-l aleagă. Pentru fiecare aliment consumat, vor fi donați 2 euro: 1 euro donat de către restaurant, și 1 euro de către client. Fondurile colectate vor fi transferate Primăriei din Amatrice.“ Sper că mai multe restaurante din Moldova vor adera la această inițiativă.”
“Evenimentul de astăzi a fost organizat pentru a fi solidari cu concetățenii noștri care, din păcate, au fost loviți de un cutremur devastator. Localitatea cea mai lovită a fost Amatrice, din centrul Italiei. Acolo a apărut acest sos “all’ Amatriciana” pe care l-am servit astăzi. Este un sos foarte solicitat în Italia. Imediat după cutremur, instituțiile de stat și ambasadele Italiei din toată lumea au lansat o astfel de inițiativă. Datorită produselor noastre de la Casa Rinaldi putem să contribuim și noi cu un mic ajutor. a adăugat Franco Sanna.

_mg_5074

Invitații la eveniment au recunoscut că sunt fascinați de bucatele italiene și că ori de câte ori au ocazia să viziteze Italia, se întorc cu pungile pline de produse.

“Bucătăria italiană este una dintre cele mai gustoase din lume. Cașcavalurile, pastele, pizza și toate ingredientele pe care le folosesc în salatele lor. Îmi place cultura italiană de a mânca sănătos, gustos, de a vorbi despre mâncare, de a fi foarte atent la ce, când și cum consumă. Când merg în Italia, întotdeauna mă întorc cu bagajul plin de produse. Mai ales că acum sunt atât de populare produsele fără gluten, zahăr sau conservanți. De foarte multe ori prepar câte o rețetă italiană și acasă. Mă tentează bucătăria italiană pentru că sunt rețete simple, gustoase și simplu de preparat.”, a spus femeia de afaceri Lucia Berdos.

_mg_4969

 “Consum bucatele italiene cu plăcere și chiar particip la multe master-class-uri de gătit cu produse de la Casa Rinaldi, pe care le consider sănătoase și de calitate. Din alimentele italiene, îmi place la nebunie uleiul de măsline, pe care-l consider unul dintre cele mai bune, pastele, cașcavalurile și trufele. Italienii știu a găti astfel încât să nu adaugi kilograme, astfel bucatele lor sunt perfecte și pentru siluetă.”, a declarat nutriționista Luminița Suveică.

Chefi din întreaga lume, printre care Jamie Oliver, Carlo Cracco, Antonello Colonna sau Davide Oldani, vor pregăti în restaurantele lor preparatul simbol din Amatrice, pentru a ajuta la strângerea de fonduri ce vor fi donate victimelor devastatorului cutremur din Italia.

_mg_4949

_mg_4955

_mg_4957

_mg_4958

_mg_4959

_mg_4962

_mg_4965

_mg_4966

_mg_4971

_mg_4975

_mg_4978

_mg_4980

_mg_4991

_mg_4997

_mg_5000

_mg_5004

_mg_5007

_mg_5008

_mg_5011

_mg_5038_mg_5082

_mg_5089

_mg_5093

_mg_5099

_mg_5107

_mg_5114

_mg_5118

 

Mama lui Emilian Crețu împlinește astăzi 60 de ani! Ce urare i-a făcut fiul ei

Emilian Crețu o sărbătorește astăzi pe mama sa, Anastasia. Pentru a marca ziua de naștere și în mediul online, actorul i-a transmis un mesaj, alături de o fotografie împreună. Mii de oameni au fost impresionați, după ce actorul și-a exprimat toată dragostea pentru ființa care i-a dat viață și a făcut-o prin cuvinte simple.

,,La mulți ani MAMA!!!

P.S. Această domniță pretinde că azi face 60 ANI, nu cred și gata!!!”, a scris Emilian Crețu, pe facebook.

La mulți ani sărbătoritei și tuturor femeilor care astăzi sunt omagiate!

A fost lansată ruta turistică „Chișinău Sightseeing”. Anunțul făcut de Primărie

A fost lansată ruta nr. 2 a Troleibuzului Turistic „Chișinău Sightseeing”. Potrivit Primăriei Chișinău, evenimentul este o oportunitate unică de a descoperi bogăția istorică și culturală a capitalei Republicii Moldova.

Capacitatea de îmbarcare în troleibuzul turistic este permisă în limita a 22 de persoane, așezate pe scaune, iar copii până la 7 ani circulă gratuit și în mod obligatoriu, urmează a fi însoțiți de un părinte.

Orar de circulație:

ora 12:00 (audioghid în l. rusă)

ora 14:00 (audioghid în l. engleză)

ora 16:00 (audioghid în l. română)

Startul – Arcul de Triumf. Finalul – Centrul de Informare Turistică

Prețul pentru o călătorie cu troleibuzul turistic constituie – 30 lei.

,,Troleibuzul turistic este nu doar o modalitate excelentă de a explora orașul pentru turiștii străini, ci și pentru localnicii dornici să redescopere frumusețea și farmecul Chișinăului. Cu rutele sale bine stabilite și ghidajul informativ în 3 limbi, acesta oferă o experiență memorabilă pentru toți cei care îl aleg. Troleibuzul turistic circulă doar în zilele de weekend”, mai anunță Primăria Chișinău.

O expoziție dedicată culturii găgăuze, inaugurată la Parlament

În contextul Zilei scrisului și a limbii găgăuze, care este marcată anual pe 27 aprilie, la Parlament a fost inaugurată o expoziție tematică. Aceasta prezintă personalități, obiceiuri și tradiții culturale găgăuze și poate fi vizitată luni, 22 aprilie, de la ora 8.0 până la 17.00.

Expoziția include fotografii și documente despre:
– preotul și scriitorul Mihail Ciakir, care a fost inițiatorul primului ziar în limba găgăuză, unul dintre autorii dicționarului găgăuz-român și primul traducător al Bibliei în limba găgăuză;
– cercetătoarea, entografa, activista civică și politiciana Maria Marunevici;
– preotul, scriitorul și profesorul Dmitrii Caracioban, care a fost și autor al primelor filme găgăuze, dar și fondatorul primului muzeu al culturii găgăuze, situat în localitatea Beșalma;
– scriitorul, poetul, pedagogul și folcloristul Nikolai Baboglu, care a tradus în limba găgăuză operele lui Mihail Eminescu și Ion Creangă, dar și a participat activ la elaborarea primelor manuale găgăuze pentru școlile naționale;
– scriitorul și pedagogul Dionis Tanasoglu, care a contribuit la dezvoltarea alfabetului găgăuz și a fost rector al Universității de Stat din Comrat.

Totodată, în cadrul expoziției sunt prezentate și elemente ale culturii materiale a găgăuzilor, precum costume populare, covoare, prosoape, basmale brodate, vase și altele.

Sursă: Facebook/Parlamentul Republicii Moldova

În 2024 se împlinesc 30 de ani de la adoptarea Legii privind statutul special al UTA Găgăuzia. Cu această ocazie, sunt planificate mai multe evenimente în cadrul unei campanii de informare dezvoltate în parteneriat cu Grupul de lucru parlamentar privind UTA Găgăuzia. Scopul acesteia este să contribuie la coeziunea socială și la pacea interetnică în țara noastră.

Peste o mie de moldoveni au sărbătorit la “Dor Fest”!
Articolul anterior
Svetlana Matvievici: “Mă prinde răsăritul butonând texte pentru blog sau schițe de proiecte”
Articolul următor