Pe 8 martie, vrei să le faci fericite pe femeile dragi din viața ta? Serviciul CadouriOnline este gata să-ți sară în ajutor. Doar aici poți găsi cadouri pentru toate vârstele și pentru orice gust. Accesează pagina și fă cunoștință cu varietatea de cadouri.
În zilele noastre, pentru a alege un cadou nu trebuie să-ți pierzi timpul prețios prin centrele comerciale. Cele mai frumoase daruri sunt deja adunate în CadouriOnline – primul serviciu profesionist de cadouri în Moldova.
Este ușor și plăcut! Intră pe pagina cu daruri dedicate sărbătorii de 8 Martie sau alege paginile pe categorii. Florarii experimentați îți vor face un buchet cu adevărat original. Un astfel de buchet niciodată nu-l vei găsi în piețele obișnuite cu flori. Vrei să faci un cadou luxos? Alege un coș cu flori. În magazinul CadouriOnline sunt zeci de coșuri cu flori care includ dulciuri, jucării moi și alte cadouri.
Magazinul CadouriOnline este plin de jucării moi handmade, bibelouri, articole de modă, accesorii stilate și alte lucruri. Pentru a face o surpriză care niciodată nu va fi uitată, poți alege produse sofisticate de patiserie stilizate special pentru sărbătoarea de 8 martie.
Magazinul CadouriOnline este deschis nonstop și asigură livrarea în capitală și în afara ei. Cadoul tău va fi livrat la orice adresă: acasă, la birou, la restaurant și în multe alte locuri. Clienții pot folosi orice formă de servicii de plată – în numerar, carduri de credit, sisteme bănești online etc.
Cercetătorii au propus creșterea pitonilor pentru carne: ar putea fi mai durabilă decât producția de păsări, porci sau vite
Un cercetător australian a povestit că a mâncat carne de piton și crede că ar putea fi un preparat apreciat în restaurante, îndemnând lumea să mănânce șarpe, scrie Libertatea.ro.
Dr. Daniel Natusch a mâncat piton în aproape toate modurile imaginabile. „L-am făcut la grătar. L-am avut în frigărui de satay. L-am mâncat în curry. Am făcut asta alături de indigeni, în sălbăticia junglei malaysiene”, a spus el.
„Chiar și eu am preparat-o ca biltong, carne nefiartă care este uscată cu ierburi. Cu riscul de a repeta un clișeu, are un gust de pui”, spune el.
„Treci cuțitul de-a lungul spatelui șarpelui și ai un file de aproape 4 m lungime. Carne albă fermă, fără oase. Și apoi depinde de cum o prepari și, da, este grozav”, adaugă Natusch.
El crede că este, de asemenea, un fel de mâncare pe care prea puțini dintre noi l-am experimentat și că creșterea pitonilor ar putea fi mai durabilă decât producția de păsări de curte, porci sau vite.
Într-un studiu, Natusch, care lucrează la Universitatea Macquarie, din Sydney, a analizat ratele de creștere a peste 4.000 de pitoni reticulați și birmanezi, la două ferme mari din Thailanda și Vietnam, precum și cât de multă mâncare au primit reptilele.
În captivitate, un pui de piton bine hrănit își poate dubla dimensiunea în câteva săptămâni. Până la prima aniversare de un an, poate avea 4 m lungime, iar Natusch și colegii săi au descoperit că creaturile pot acumula peste 45 g de greutate corporală pe zi. În ceea ce privește transformarea proteinelor pe care le consumă în proteine pe care oamenii le pot mânca, șerpii depășesc cu ușurință orice alte specii de animale studiate până acum, inclusiv vaci, porci și găini, dar și somon și greieri.
Ei sunt de aproximativ nouă ori mai eficienți decât păsările de curte și de peste 30 de ori mai eficienți decât bovinele, ceea ce înseamnă că necesită mult mai puține proteine pentru a produce o cantitate echivalentă de carne, în același timp producând mai puțin CO₂ și metan, potrivit studiului.
Fermierii de șerpi pot produce carne de bună calitate, cu o eficiență mai mare decât cei care cresc alte animale. Cele mai mari ferme de șerpi se găsesc în Vietnam și Thailanda.
„Acesta este un sistem alternativ de creștere a animalelor care trebuie luat în serios”, susține Natusch.
„Nu spunem neapărat că toată lumea ar trebui să înceteze să mănânce carne de vită și să apeleze la pitoni, dar trebuie să existe o dezbatere despre ei, să aibă un loc mai proeminent în mixul agricol”.
În producția de animale, animalele cu sânge rece, cum ar fi șerpii, peștii și insectele, necesită cu până la 90% mai puțină energie decât mamiferele cu sânge cald, iar carnea de șarpe este deja în creștere în popularitate în țările asiatice, unde a fost consumată în mod tradițional.
Cu toate acestea, industria rămâne mică și Natusch, care conduce Grupul de specialiști în șerpi al Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii, consideră că ar putea avea sens să se introducă creșterea șerpilor în noi regiuni.
Europa, unde reptilele au apărut rar în meniuri, nu se află în fruntea listei sale. În schimb, el crede că ideea se potrivește probabil mai bine părților din Africa de Sud, unde secetele mai frecvente au îngreunat păstrarea animalelor tradiționale, iar șerpii au fost în mod tradițional o delicatesă.
Pitonii sunt, de asemenea, înrudiți la distanță cu oamenii, a adăugat el. Aceasta înseamnă că agenții patogeni care îi afectează e mai puțin probabil să treacă la noi, ceea ce e un risc în creșterea industrială a porcilor.
Într-o perioadă în care mulți ecologiști cer publicului să mănânce mai multe plante, consumul de șerpi carnivori ar putea părea contraintuitiv. Dar el susține că nu toate alimentele pe bază de plante sunt prietenoase cu mediul și că șerpii pot fi hrăniți cu deșeuri de proteine care altfel ar putea fi aruncate.
„Fermele mai mari [din Vietnam și Thailanda] le hrănesc cu cârnați, de obicei”, a spus Natusch. „Au acces la abatoare și ferme de porci, așa că acele ferme îi hrănesc cu lucruri precum capete de pui care sunt aruncate din abatoarele de păsări și altfel ar fi incinerate”.
În zonele rurale din Asia de Sud-Est, gospodăriile ar putea ține „câțiva șerpi sub pat” și îi pot hrăni cu șobolani prinși în orez, a adăugat el.
Cercetătorul este, de asemenea, implicat într-un proiect de cercetare în curs de desfășurare în care pitonii au fost hrăniți cu alte alimente decât carne, fără niciun efect rău aparent până acum.
„Vrem să ne uităm la implicațiile pe termen lung asupra sănătății, dar rezultatele preliminare sugerează că o parte din dieta unui piton poate fi pe bază de plante”, a spus el.
800 de site-uri administrative franceze au fost vizate în timpul unui atac cibernetic ”de o amploare fără precedent”
Aproximativ ”800 de site-uri administrative” franceze au fost vizate în timpul atacului cibernetic de „o amploare fără precedent” care a început duminică şi a durat 48 de ore, revendicat de hackeri pro-ruşi, a explicat vineri ministrul francez al Funcţiei publice Stanislas Guerini, relatează AFP.
„Statul francez a cunoscut un atac de o amploare inedită, în intensitate, în timp şi într-o creştere a numărului de puncte ale atacatorilor”, a declarat ministrul.
„Ceea ce este fără precedent sunt 800 de puncte administrative care sunt atacate deodată”, a precziat el.
Marţi, secţia de combatere a criminalităţii informatice a Parchetului din Paris a deschis o anchetă după aceste atacuri informatice.
„Un fapt remarcabil în aceasta criză este că, în niciun moment, nu am pierdut firul comunicaţiei, toate administraţiile, toţi agenţii publici au fost bine informaţi în timp real şi aceasta nu a destabilizat „Statul în funcţionarea lui”, a subliniat ministrul.
Întrebat despre originea acestor atacuri şi despre posibilitatea ca Anonymous Sudan, un grup care susţine Rusia şi mai multe cauze islamiste, să fie la origine, ministrul a manifestat prudenţă.
„Au fost menţionate un anumit număr de nume: îmi amintesc mai degrabă Anonymous decât Sudan… şi, în orice caz, prezumţii despre o legătură aproape sigură cu reţelele rusofile”.
Hackeri au vorbit despre un „atac cibernetic masiv” care a vizat în special ministerele Economiei, Culturii, Tranziţiei Ecologice, serviciile prim-ministrului sau Direcţia Generală a Aviaţiei Civile (DGAC).
Centrul Național Anticorupție, pe locul I la campionat deschis la „Trânta”
Igor Beșleagă, ofițer al Centrului Național Anticorupție, a luat locul I la categoria de greutate 80 de kilograme în cadrul campionatului deschis la „Trânta”. Acesta a fost organizat în memoria generalului Anton Gamurari, care a luptat pentru dreptate şi valorile naționale.
La deschiderea competiției au fost prezenți directorul Centrului Național Anticorupție, Alexandr Pînzari, Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, conducerea #BPDS ,,#Fulger”, care au venit să-și susțină colegii, dar și veteranii, oaspeții.
Campionatul deschis al unității „Trânta”, organizat în memoria lui Anton Gamurari se desfășoară al treilea an consecutiv.
CNA:”Îl felicităm pe colegul nostru și îi urăm noi culmi și victorii! Igor, suntem mândri de tine!”