Cum era sărbătorit Paștele Blajinilor în anul 1941?

Drept dovadă că obiceiurile străbune au fost denaturate de-a lungul vremii, în ceea ce privește tradiția de Paștele Blajinilor, este și această imagine de mai jos care arată cum era marcată în trecut sărbătoarea. Fotografia datează din anul 1941 și a fost făcută într-un cimitir din Bucovina.

separator
mmmm

Pe morminte poți vedea doar 24 de pomene, din cozonac, ou roșu și o lumânare, care ar simboliza cele 24 de vămi, iar mormintele nu sunt îngrădite precum se obișnuiește în prezent.

Pagina de Facebook Casa Mare a publicat această imagine rară. Iată ce se arată în descrierea ei:

,,Paștele Blajinilor, 1941. Moldoveni români din regiunea Bucovinei.
Atrageti atenție ce au pe morminte; 24 de pomene care simbolizează cele 24 de vămi, ele fiind strict tradiționale, din pască, ou roșu și o lumină! Atât!

Oul roșu pus pe mormânt simbolizează Paștele, iar cozonacul — trupul lui Iisus Hristos. Asupra cozonacului punem o lumânare din ceară, nicidecum din altă materie, pentru că ceara este adunată de cea mai curată ființă de pe pământ — albina, din mireasma florilor, cea plăcută lui Dumnezeu, precum și mirul cel mirositor adus de femeile mironosițe”.

„Pomenile erau date doar celor nevoiași, nu între rude, ca pomana să nu să se întoarcă de unde a pornit. Fără mese copioase și chiar fără mese, fără îngrădiri din metal, ca să ai pe unde păși. Și, ca în imagine, să te vezi cu oamenii… iarba pe morminte nu beton!”, mai scrie sursa, făcând o comparație între felul în care este marcat acum Paștele Blajinilor și cum era marcat în anul 1941.18077403_1958297821060268_836938435483462234_o

alte Articole interesante