FOTO Cel mai delicios, savuros și colorat eveniment al anului a ajuns la cea de-a V-a ediție. Vezi cum a fost Festivalul Mai Dulce 2017

Cel Mai Dulce festival din Estul Europei a ajuns la cea de-a cincea ediție! Și de acestă dată asociația K LUMEA a provocat peste 60 de patiseri amatori, dar și companii de patiserie să lupte pentru titlul de cel mai apetisant desert – ”Cireașa de pe tort”. În timp ce produsele de patiserie ne-au lăsat gura apă, tarabele artizanilorr ne-au făcut ochii cât cepele pentru că au expus creații care mai de care mai colorate și originale. Am făcut o mică excursie şi am examinat minuţios „mândria” culinară sau artizanală a fiecărui participant şi am cules câteva păreri despre ediţia Festivalului Mai Dulce din acest an.

separator

DSC_9854

DSC_0099 DSC_0101 DSC_9700 DSC_9784

În timp ce treceam și eu prin zona artizanatului, mi-au atras privirea ”căluții” Irinei Petrașcu, care așteptau cu nerăbdare să fie călăriţi de micii căluşari. La fel de inspirate mi s-au părut și marioneltele din stofă și fetru ale tinerei creatoare, care redau cele mai surprinzătoare emoții.

Irina Petrascu

”Vin în fiecare an la festival. De fapt, ”Mai dulce” este primul festival la care am participat cu creaţiile mele: păpuși personalizate, căluți, unicorni pe coadă de lemn, marionete. Tematica de anul acesta au fost emoțiile pozitive, emoțiile vii, de aceea am adus aici aceste jucării textile. Aceste păpuși mari mi-au luat cam o săptămână de lucru, marionetele le fac într-o oră, acest portret l-am executat într-o lună,” mi-a mărturisit Irina Petrașcu.

aa

Ludmila Cotelea-Condrea e profesor universitar, predă pictura la studenți, iar în timpul liber își dezvoltă pasiunea pentru pictura pe pânză. Anume creațiile ei în desene mi-au stârnit curiozitatea și m-au făcut să mă apropii de ea pentru a rupe o declarație scurtă despre prezența ei la ”Mai Dulce”.

pictura

”La ”Mai Dulce” sunt pentru prima dată. Am venit cu o colecție de hăinuțe pictate, e un trend nou în decorul vestimentar – imprimarea pe diversă tematică. Mă bucur că putem să ne maifestăm aici cu lucrurile nostre autentice, făcute cu drag,” mi-a spus Ludmila.

Natalia Chicu a ajuns la festival pentru a doua oară cu o diversitate de accesorii stilate – papioane hand-made.

”Sunt a doua oară la acest festival. E unul care adună foarte mulți meșteri, am o impresie foarte bună. Eu am venit cu o mulțime de papioane, clasice, în carouri, în stil tradițional și bineînțeles fac și peronalizate. Mă bucur că vremea frumoasă ține cu noi, mi-a declarat creatoarea de papioane.

La tarabele cu deserturi, mi-au atras atenția niște dulciuri cu totul deosebite la al căror proces de producere au participat și câteva persoane cu disabilități. E vorba despre niște biscuiți și ciocolate raw vegane prezentate de membrii Centrului ”Speranța” în proiectul DENS.

sanatate verde

”Noi suntem pentru prima dată la târg. ”DENS” este un proiect social al Centrului ”Speranța”, se descifrează deshidratare, enzime, nutrienți și sănătate. La procesul de producere sunt implicate persoane cu disabilități. Este un concept nou de raw veganism prin care produsele nu trec prin procese de preparare termică și se păstrează toți nutrienții, vitaminele, tot ce-i mai bun din aliment. Aici vedeți biscuiți, ciocolate în format crud. Ingredientele lor, pentru a putea fi păstrate pe un termen mai lung, se deshidratează la mai puțin de 40 de grade. E o mâncare care e folosită ca medicament, exact cum spunea Hipocrate: ”Medicamentul să-ți fie aliment și alimentul medicament.” Am vândut aproape tot cu ce am venit și ne-ar face plăcere să participăm și la alte ediții, mi-a mărturisit Lucia Gavriliță, directoarea centrului ”Speranța”.

Să știți că toți patiserii prezenți la eveniment au reușit să stârnească papilele gustative ale vizitatorilor și s-au ales cu vânzări de pomină.

”Eu răspund de segmentul  gastronomic și pot să-ți spun că în trei ore patiserii au reușit să-și vândă aproape toate deserturile și asta mă bucură foarte mult. Bineînțeles că noi în fiecare an creștem la capitolul organizare și după 5 ani am simțit că am crescut foarte mult, mi-a mărturisit Irina Galbura, membră a echipei K Lumea.

DSC_9951 DSC_9968 DSC_9972 DSC_9995

Producătorii de legume și-au găsit și ei locul la cel mai dulce eveniment al anului.

”Cultivăm cartofi dulci în Moldova, aceste soiuri sunt adaptate climei. Sunt niște produse foarte sănătoase ce conțin potasiu și betacaroten. Pot înlocui cartofii obișnuiți cu succes, se recomandă  bebelusilor și bolnavilor de diabet. Noi promovăm cultivarea cartofilor dulci pentru că sunt leguma perfectă pe timp de iarnă. Am venit tocmai din Dubăsari și am adus și rasadă”, mi-a spus Nadia Știrbu

DSC_9818

Chiar dacă produsele de patiserie și alimentele exotice îmi furau privirile, n-am putut să n-o remarc pe mama Natei Albu, care aștepta cu nerăbdare cumpărători și cititori pentru volumele ”Eat like moldovans” și ”Sandhya”.

”Sunt ”legată” aici, pentru că am cărțile la vâzare, însă văd că sunt mulți vizitatori și lumea continuă să vină, ceea ce înseamnă că le place. Am vândut cărți și de-ale Natei și de-ale Vioricăi. Oamenii care n-au fost pregătiți să le găsească aici, mi-au cerut telefonul pentru a le putea procura după eveniment, ne-a spus Alexandra Albot.

Cât cărțile Vioricăi Nagacevschi stăteau cuminți pe raft, ea munceau pe rupte la copt clătite împreună cu echipa K lumea.

”Vă spun cu sinceritate că-s foarte obosită, însă îmi pare bine că acest festival se întâmplă. E foarte greu să organizezi un astfel de festival din cauza condițiilor pe care le avem azi în țară. Am concluzionat pentru mine că merită totuși să-l facem și chiar cred că și în acest an ne-a reușit”, mi-a spus Viorica Nagacevschi.

Toate s-au întâmplat pe ritmuri de muzică și dansuri aduse cu drag de micuții de la Teo Dance, Ionela Țăruș și Mihai Ungureanu, Adrian Ursu cu Bety și Maria Iliuț.

DSC_0050

La final, un juriu format din 5 profesioniști, printre care Nata Albot, bucătarul șef – Petru Chicu, Directoarea Centrului de Sănătate Publică – Luminița Suveică, Tatiana Drobot şi Olga Bux auapreciat măiestria patisierilor amatori cu multă răbdare și interes. Așa că ”Cireașa de pe tort” la categoria cel mai bun desert vegan a fost câștigată de Maria Lucinschi care a venit la ”Mai Dulce” cu o plăcintă savuroasă cu mere și halva. Trofeul pentru desertul tradițional a fost câștigat de Victoria Melnic, autoarea unui tort medovic cu un gust amețitor.  La categoria cel mai bun desert internațional, premiul a fost câștigat de Natalia Stavnic care a muncit 48 de ora le tortul care i-a dat pe spate pe jurați.

Nu vă povestesc mai mult, că simt că totalurile dulci ale ediției din acest an nu vor avea sfârșit, așa că vă las să adirați pozele fără să scrâșinți din dinți din cauza că n-ați ajuns la Festivalul ”Mai Dulce” pentru a fi surprinși și voi de fotograful nostru.

DSC_0009 DSC_0025 DSC_0076 DSC_0082
DSC_0156 DSC_0162 DSC_9984 DSC_9987
DSC_9745 DSC_9823 DSC_9911 DSC_9939
DSC_0129 DSC_9752 DSC_9875 DSC_9879
DSC_0072 DSC_0076 DSC_0112 DSC_0123
DSC_9792 DSC_9766 DSC_9746 DSC_0131
DSC_0033 DSC_0137 DSC_9666 DSC_9838

Mai mulți cerbi, refuzați la intrarea în țară. Aceștia erau aduși din Ucraina, dar nu aveau certificatele de sănătate în regulă

Mai mulți cerbi transportați din Ucraina în Republica Moldova au fost opriți la frontieră pentru că actele de însoțire nu corespundeau cadrului legal.

”În contextul situației cu privire la neadmiterea importului unui lot de animale (cerbi) din Ucraina în Republica Moldova,  Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor ( ANSA) informează publicul despre următoarele.

La data de 22 aprilie 2024, la punctul de inspecție la frontieră Criva-Mămăliga, inspectorii pe domeniul veterinar din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au examinat un lot de animale (cerbi) cu acte de însoțire, care nu corespundeau cadrului legal stabilit între Ucraina și Republica Moldova.

Astfel, Certificatul veterinar prezentat inspectorilor ANSA, precum și conținutul acestuia, nu corespundea modelului de certificat sanitar- veterinar  pentru astfel de specii de animale, care a fost agreat în anul 2022 între Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și Autoritatea Veterinară din Ucraina.

Mai mult, nu corespundeau nici datele de identificare a animalelor cu cele reflectate în documentul prezentat, iar agentul economic nu era înregistrat în sistemul informațional TRACES (Trade Control and Expert System).

În acest context, operațiunea de import a lotului de animale (cerbi) a fost sistată temporar pentru a găsi soluții optime pentru agentul economic și pentru animale.

Operatorul a fost informat despre procedurile de înregistrare în sistemul informațional TRACES, iar inspectorii ANSA de comun cu colegii din cadrul Autorităților din Ucraina depun toate eforturile pentru a soluționa problema și pentru a obține de la Autoritatea pe domeniul veterinar din țara vecină garanțiile de sănătate a animalelor (în conformitate cu modelul de certificat sanitar veterinar agreat anterior).

Reiterăm! Se depun eforturi pentru a găsi soluții optime, astfel încât să nu fie afectată nici starea de sănătate a efectivelor de animale domestice sau din fauna sălbatică din Republica Moldova.

În legătură cu situația creată, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor  îndeamnă agenții economici să se informeze corect înainte de a efectua operațiuni de import a animalelor și să se asigure că dispun de toate actele necesare (conform modelelor stabilite) înainte de a efectua procedura de import”, comunică ANSA.

Mai multe școli profesionale și colegii din țară vor fuziona. Ce spune ministrul Educației

În această săptămână, specialiștii de la Ministerul Educației și Cercetării (MEC) vor merge la opt instituții de învățământ tehnic care au un număr mic de elevi și pe care planifică să le comaseze. Autoritățile vor discuta cu administrațiile colegiilor și școlilor profesionale despre procesul de reorganizare. Ulterior, acestea vor fi absorbite de instituții mai mari, în care ar urma să fie transferați inclusiv profesorii, scrie moldova1.md.

Șase școli profesionale și două colegii din mai multe localități din țară vor fuziona cu alte instituții de învățământ profesional tehnic. De exemplu, Centrul de Excelență în Industria Ușoară din Chișinău va absorbi Colegiul Tehnologic din Chișinău. Centrul de Excelență în Servicii și Prelucrarea Alimentelor din Bălți va absorbi Școala Profesională din Alexăndreni, raionul Sângerei. Iar Colegiul Pedagogic „Ion Creangă” din Bălți va absorbi Colegiul „Gheorghe Asachi” din Lipcani. Ministrul Educației, Dan Perciun, a declarat într-o conferință de presă că scopul reorganizării instituțiilor este sporirea calității educației.

„Vorbim în primul rând de câteva colegii și școli profesionale din subordinea Ministerului Educației. În toate aceste instituții de învățământ, noi am făcut testări în luna februarie ca să vedem ce cunosc copiii din aceste instituții și lucrurile arată destul de îngrijorător. Rezultatele le puteți vedea și în nota informativă a proiectului de hotărâre de Guvern. Copiii își vor continua studiile în acele instituții până la absolvire, asta înseamnă cel puțin doi ani, iar la fel cadrele didactice vor continua să activeze în această perioadă de timp”, a menționat Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării.

Referitor la situația de la Colegiul „Gheorghe Asachi” din Lipcani, unde elevii, profesorii, dar și localnicii au protestat acum câteva zile împotriva inițiativei ministerului, Dan Perciun a spus că este un caz singular.

„Dacă ne referim la instituția din Lipcani, atunci ea demult nu mai este un colegiu pedagogic, acolo practic specialități pedagogice nu mai există de principiu, însă colegii mei vor merge în fiecare instituție și vor discuta cu directorul, colectivul, inclusiv elevii, și vor oferi explicațiile necesare și eu cred că lucrurile se vor aranja”, a mai spus Dan Perciun.

După intrarea în vigoare a deciziei, Ministerul Educației va crea, timp de două luni, comisii care se vor ocupa de procesul de reorganizare și transmitere a bunurilor instituțiilor. Angajații vor fi transferați în noile entități, iar în cazul în care acest lucru va fi imposibil, vor fi disponibilizați. Potrivit Ministerului Educației, pentru a fi eficiente, școlile profesionale trebuie să aibă minim 350 de elevi, iar colegiile – 700 de elevi. În prezent, din cele 77 de instituții subordonate ministerului, doar 26 au un număr suficient de elevi.

Manifest în Capitală, în sprijinul tinerei gravide ucise cu sânge rece: ”Vrem dreptate pentru Ana-Maria!”

În fața sediului Guvernului de la Chișinău, în seara de 23 aprilie, a avut loc manifestația „Cerem dreptate pentru Ana-Maria”, în sprijinul tinerei însărcinate găsită fără viață la opt zile după ce a urcat într-o mașină de ocazie, la Orhei. Reprezentanții mai multor organizații neguvernamentale pentru drepturile omului, printre care Coaliția Națională „Viață fără Violență”, Femei pentru femei și Crucea Roșie, au participat la acțiune, scrie NM.md.

Câteva zeci de persoane s-au adunat în fața clădirii Guvernului. Aceștia au venit cu pancarte cu mesaje precum: „Cerem dreptate pentru Ana-Maria”, „În tăcerea voastră, ei ne ucid pe noi”, „O dată la 5 minute o femeie moare din cauza violenței”, „Vrem securitate nu doar în discursuri politice”, „Bărbații de calitate nu se tem de egalitate”. Pe una din pancarte era reprezentată imaginea unui copil nenăscut și scria: „Un craniu crăpat de lovituri”.

Ana-Maria Guja, de 19 ani, a fost găsitî moartă pe 20 aprilie, după ce pe data de 12 aprilie a urcat într-o mașină de ocazie, la Orhei, și de atunci a dispărut fără urmă. Tânăra era însărcinată în luna a șasea. Corpul neînsuflețit a fost găsit la 21 de kilometri de satul Chițcanii Vechi, raionul Telenești, unde locuiește principalul suspect – Gheorghe Cotorobai, fost polițist și angajat al sistemului penitenciar.

Tânără a fost condusă astăzi, 23 aprilie, pe ultimul drum, în localitatea Susleni.

O interpretă de la noi s-a măritat în mare secret!
Articolul anterior
Ținuta unui brand autohton, pe coperta unei reviste din România!
Articolul următor