Gala Premiilor UNITEM 2017 a desemnat cei mai buni actori și cele mai bune piese de teatru!

Gala premiilor UNITEM a desemnat, la cea de-a XVI-a ediție, cei mai buni actori și cele mai bune spectacole ale anului 2017, în cadrul unei ceremonii festive organizate la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău.

separator

Astfel, cei mai buni actori, regizori, scenariști, coregrafi și piese de teatru s-au învrednicit de titluri înalte:

Premiul pentru cel mai bun spectacol dramatic:

„Casa mare” de Ion Druţă, regie Sandu Cozub, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”

Casa Mare_A2

Premiul pentru cea mai bună lucrare regizorală:

Sandu Cozub, spectacolul „Casa mare” de Ion Druţă, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”
Iurii Harmelin, spectacolul „В небеса” de Daniil Harms, Teatrul Dramatic de Stat pentru Tineret „S Uliţî Roz”

Premiul pentru cel mai bun rol feminin:

Svetlana Tuz – pentru rolul Maude, spectacolul „Harold şi Maude” de Colin Higgins, Teatrul Dramatic Rus de Stat „A.P.Cehov”

Photo Credit: unitem.md

Premiul pentru cel mai bun rol masculin:

Arteom Mazur, pentru rolul Vartolomei Sidorovich Kopeikin, spectacolul „Дом на Петербургской стороне…” de Peter Karatygin, Teatrul de Dramă şi Comedie „N. Aroneţkaia”, Tiraspol

Premiul special al juriului:

Spectacolul „Puştoaica de la etajul 13 sau dragă societate…” de Mircea M. Ionescu, regie Alexandru Grecu, Teatrul Naţional „Satiricus I.L.Caragiale”

Photo Credit: satiricus.md

Premiul pentru cel mai bun spectacol al Teatrului de păpuşi:

Spectacolul „Легенда о добром сердце” după Iaroslav Vodrazheka, regie Svetlana Radu, Teatrul Republican de Păpuşi „Licurici”

Premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin:

Doina Severin, pentru rolul Sofica, spectacolul „Casa Mare” de Ion Druţă, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”

Premiul pentru cel mai bun rol secundar masculin:

Viorel Cornescu, pentru rolul Vic Johnson, spectacolul „Banii, banii sau borsetka” de Ray Cooney, Teatrul Naţional „Satiricus I.L.Caragiale”

Premiul pentru cele mai bune costume teatrale:

Lilia Ixari, spectacolul „Madame Bovary” după Gustave Flaubert, Teatrul Geneza Art

9faec8d9eb1ecb09d8578f5692102a92

Premiul pentru cel mai bun spectacol pentru copii:

„Copilul din stele” de Oscar Wilde, regie Boris Focşa, Teatrul Republican „Luceafărul”

Premiul pentru cea mai bună scenografie:

Adrian Suruceanu, spectacolul „Striptease masculin sau Goi Puşcă” după Anthony McCarten, Teatrul Republican „Luceafărul”

Photo Credit: iticket.md

Premiul pentru cea mai bună coregrafie şi expresie corporală:

Ianoş Petraşcu, spectacolul „Nu striga la mine!” de Ianoş Petraşcu, Elena Guţu, Boris Lungu, Teatrul M.A.D.E.

Premiul pentru cel mai bun rol în teatrul de păpuşi:

Andrei Madan – pentru rolul Старый Аист , spectacolul „Легенда о добром сердце” după Iaroslav Vodrazheka, Teatrul Republican de Păpuşi „Licurici”

Premiul pentru cel mai valoros debut:
Serghei Chiriac, pentru debut în regie, spectacolul „Bufonii” după piesa „Angajare de Clovn” de Matei Vişniec, Trupa TELI.

Juriul final:
Președintele juriului: Galina Lazarenco
Secretara juriului: Tatiana Miron
Membrii juriului: Tudor Macovenco, Irina Nechit, Violeta Tipa, Paulina Zavtoni

sursa: www.diez.md

Minune în România! Un copil de 2 ani, dispărut în Botoşani, găsit teafăr în apropierea unei icoane făcătoare de minuni

Aryan, copilul în vârstă de doi ani, dispărut duminică într-o comună din județul Botoşani, a fost găsit de autorități, după o operațiune de căutare de amploare. Niște călugări ar fi fost cei care l-au găsit în preajma schitului unde se află și o icoană făcătoare de minuni și au anunțat autoritățile, scrie realitatea.net

Micuțul este conștient, într-o stare bună, dar este într-o stare hipotermică, după ce a petrecut noaptea în pădure, la aproximativ 3 kilometri de locul de unde a dispărut, potrivit Poliției Române.

După zeci de ore de panică cumplită oamenii legii au descoperit că băiatul este în viață și teafăr. Niște călugări ar fi fost cei care l-au găsit în preajma schitului unde se află și o icoană făcătoare de minuni și au anunțat autoritățile. Imediat ce a fost preluat, micuţul a fost transportat la spital pentru a fi evaluat. Între timp, părinții copilului, plecați la muncă în străinătate, au revenit de urgență în țară.

„Ca urmare a mobilizării exemplare și a eforturilor forțelor de ordine și ale întregii comunități, minorul a fost găsit.

Acesta a fost preluat și va fi transportat la o unitate spitalicească, pentru analizarea stării de sănătate.  

Mulțumim tuturor celor care au participat la activitățile de căutare: reprezentanți MAI, voluntari și jurnaliști!”, a transmis Poliția.

Copilul de doi ani, din Tudora, a fost căutat cu un elicopter din cadrul Inspectoratului General de Aviație. Căutările au continuat pe tot parcursul nopții și sunt desfășurate și în acest moment.

S-au alăturat forțe de ordine din cadrul Inspectoratelor Județene de Jandarmi Suceava și Bacău. Polițiștii, jandarmii, pompierii, polițiștii de frontieră, precum si voluntari din comunitate continuă activitățile pentru găsirea minorului.

Duminică, în jurul orelor 15:00, micuțul se afla împreuna cu bunica sa la o rudă pe raza satului Tudora, și, profitând de neatenția rudelor, a plecat în direcție necunoscută.

Cuvintele din limba română care nu pot fi traduse în nicio altă limbă

Lexicul limbii române este extrem de variat împrumutând multe neologisme din alte limbi precum italiană, franceză, engleză, spaniolă și multe altele. Cu toate acestea, există două cuvinte din vocabularul nostru ce nu pot fi traduse mot-a-mot în nicio altă limbă.

„Dor” și „doină” nu pot fi traduse cu exactitate în nicio altă limbă de pe Glob

Aproape 40% din cuvintele introduse în lexicul limbii române provin din franceză și italiană, dar în schimb avem trei cuvinte ce reprezintă tradițiile românești în patrimoniul cultural UNESCO: „dor”, „doină”, „colind”.

La sfârşitul secolului al XX-lea, UNESCO a întocmit un volum explicativ ce conține astfel de cuvântări, care nu pot fi traduse dintr-o limbă în alta, denumit „Dicţionar internaţional de termeni literari”.

Așa cum fiecare limbă are subtilitățile și secretele sale, termenii românești „dor” și „doină” nu pot fi traduse cu exactitate în nicio altă limbă de pe Glob, potrivit celor de la shtiu.ro. 

Cei mai buni sportivi ai anului 2023, desemnați la Gala organizată de Comitetul Național Paralimpic

Pe 13 martie, la Chișinău, a avut loc Gala Comitetului Național Paralimpic. În cadrul evenimentului au fost desemnați cei mai buni sportivi ai anului 2023.

Judocanii Oleg Crețul și Ion Basoc au fost aleși „Sportivii Paralimpici ai Anului 2023” de către Comitetul Paralimpic din Republica Moldova.

În cadrul Galei Laureaților a forului de profil, Ministerul Educației și Cercetării i-a conferit lui Oleg Crețul titlul de „Antrenor Emerit” al Republicii Moldova, iar Ion Basoc s-a ales cu “Maestru Internțional al Sportului” , ambii la categoria parajudo.

Ceilalți laureați care au ajuns în top 10 sunt următorii: Evelina Cristina Crețu (para atletism) , Vadim Crețu (para judo), Ina Cernei (para judo), Oleg Nemțan (para judo), Denis Raiul (para powerlifting), Larisa Marinencova (para powerlifting), Vladimir Butucea (para atletism) și Ștefan Roșca (para powerlifting).gallery images

5 filme recomandate de Cristina Gheiceanu!
Articolul anterior
Am ales 9 rețete delicioase cu ouă din bucătăriile lumii. Ție care îți place?
Articolul următor