Iată cum vor fi sărbătoriți cei 25 de ani de Independență a Republicii Moldova

Astăzi, în cadrul ședinței Guvernului, ministrul Culturii Monica Babuc a oferit programul pentru 27 august din Piața Marii Adunări Naționale.

separator

-840x420

La Chișinău, evenimentul va începe la ora 08:30, cu depunere de flori la monumentul „Maica Îndurerată” și la monumentul lui „Ştefan cel Mare şi Sfânt”.

Începând cu ora 10:00, în Piața Marii Adunări Naționale, va avea loc spectacolul de inaugurare a sărbătorii cu genericul „Suveranitatea”. Conducerea țării, semnatarii Declarației pentru Independența Republicii Moldova, precum și personalități notorii din Republica Moldova vor da tonul festivității, după care va urma un recital muzical cu evoluarea mai multor orchestre, formații artistice și artiști autohtoni. În spectacol vor fi prezente Orchestra Simfonică a Companiei Publice Teleradio-Moldova, Orchestra Simfonică a Operei Naționale „Maria Bieșu”, Capela Corală „Doina”, Orchestra model a Ministerului Afacerilor Interne, Ansamblul Național Academic de Dansuri Populare „Joc”, Ansamblul folcloric „Opincuţa”, interpreții Cristofor Aldea Teodorovici, Cristina Scarlat, Pașa Parfeni, dar și alte colective artistice și interpreți autohtoni, potrivit mc.gov.md.

Un moment deosebit al evenimentului îl va constitui Parada militară, unde va fi etalată tehnica militară și vor participa militari din 12 țări, precum SUA, Ucraina, Romania, Polonia etc.

Sărbătoarea va continua cu spectacolul muzical-coregrafic „Hora neamului”, în cadrul căruia vor evolua mai multe colective artistice din țară, precum Orchestra de muzică populară „Fluieraș”, condusă de frații Ștefăneț și Orchestra fraților Advahov, precum și elevii Colegiului Național de Coregrafie. Tot în cadrul aceluiași spectacol, vor avea loc transmisiuni în direct din toate raioanele țării privind desfășurarea Zilei Independenței Republicii Moldova la cei 25 de ani.

Totodată, publicului și telespectatorilor prezenți la sărbătoare le va fi prezentat recitalul folcloric „Pentru, tine – țară…”, susținut de Nicolae Gribincea și „Plăieșii”, Maria Iliuț și „Crenguță de Iederă”, Mihai Ciobanu, dar și alți artiști notorii din țară, iar Parada portului popular, aflată la cea de-a IV-a ediție, va încununa această acțiune.

Un alt moment important al sărbătorii îl va constitui Parada fanfarelor, urmată de caleidoscopul folcloric „Trandafir de la Moldova”.

Piața Marii Adunări Naționale va găzdui în continuare un cinematograf în aer liber, unde va fi prezentat colajul documentar „Moldova Suverană” care va cuprinde secvențe video din 27 august 1989 – Prima Mare Adunare Națională care a lansat dezideratul Suveranității și Independenței, precum și video din 27 august 1991 – Marea Adunare Națională care a impus Parlamentului votarea nominală a Declarației de Independență a Republicii Moldova.

Spre seară, oaspeților sosiți la eveniment le va fi prezentat filmul „Gânduri PENTRU și DESPRE Țară”, care reprezintă o retrospectivă a evenimentelor culturale dedicate Sărbătorii Naționale „Ziua Independenței Republicii Moldova” – anii 1991-2015.

Tot în ritm de sărbătoare, ceremonia va înainta cu spectacolul muzical-poetic „Legarea timpurilor”, cu evoluarea mai multor artiști autohtoni, printre aceștia numărându-se maestrul Mihai Munteanu, cavaler al „Ordinului Republicii”, Artist al Poporului și cântăreața de operă Lidia Șolomei, fiind acompaniați de către Orchestra Simfonică a Companiei Publice Teleradio-Moldova, sub bagheta maestrului Gheorghe Mustea, Artist al Poporului și Corul Național de Cameră, prim-dirijor Ilona Stepan, Artist Emerit.

Evenimentul dedicat sărbătoririi celor 25 de ani de Independenţă a țării noastre va culmina, la ora 22:00, cu un foc de artificii „Suveranitate”, urmat de un joc mare cu genericul ”Moldovenii când se strâng…” și cu participarea formației „ZDOB și ZDUB” care va încheia șirul manifestărilor din acest an, dedicate Sărbătorii Naționale „Ziua Independenței Republicii Moldova”.

Mama lui Emilian Crețu împlinește astăzi 60 de ani! Ce urare i-a făcut fiul ei

Emilian Crețu o sărbătorește astăzi pe mama sa, Anastasia. Pentru a marca ziua de naștere și în mediul online, actorul i-a transmis un mesaj, alături de o fotografie împreună. Mii de oameni au fost impresionați, după ce actorul și-a exprimat toată dragostea pentru ființa care i-a dat viață și a făcut-o prin cuvinte simple.

,,La mulți ani MAMA!!!

P.S. Această domniță pretinde că azi face 60 ANI, nu cred și gata!!!”, a scris Emilian Crețu, pe facebook.

La mulți ani sărbătoritei și tuturor femeilor care astăzi sunt omagiate!

A fost lansată ruta turistică „Chișinău Sightseeing”. Anunțul făcut de Primărie

A fost lansată ruta nr. 2 a Troleibuzului Turistic „Chișinău Sightseeing”. Potrivit Primăriei Chișinău, evenimentul este o oportunitate unică de a descoperi bogăția istorică și culturală a capitalei Republicii Moldova.

Capacitatea de îmbarcare în troleibuzul turistic este permisă în limita a 22 de persoane, așezate pe scaune, iar copii până la 7 ani circulă gratuit și în mod obligatoriu, urmează a fi însoțiți de un părinte.

Orar de circulație:

ora 12:00 (audioghid în l. rusă)

ora 14:00 (audioghid în l. engleză)

ora 16:00 (audioghid în l. română)

Startul – Arcul de Triumf. Finalul – Centrul de Informare Turistică

Prețul pentru o călătorie cu troleibuzul turistic constituie – 30 lei.

,,Troleibuzul turistic este nu doar o modalitate excelentă de a explora orașul pentru turiștii străini, ci și pentru localnicii dornici să redescopere frumusețea și farmecul Chișinăului. Cu rutele sale bine stabilite și ghidajul informativ în 3 limbi, acesta oferă o experiență memorabilă pentru toți cei care îl aleg. Troleibuzul turistic circulă doar în zilele de weekend”, mai anunță Primăria Chișinău.

O expoziție dedicată culturii găgăuze, inaugurată la Parlament

În contextul Zilei scrisului și a limbii găgăuze, care este marcată anual pe 27 aprilie, la Parlament a fost inaugurată o expoziție tematică. Aceasta prezintă personalități, obiceiuri și tradiții culturale găgăuze și poate fi vizitată luni, 22 aprilie, de la ora 8.0 până la 17.00.

Expoziția include fotografii și documente despre:
– preotul și scriitorul Mihail Ciakir, care a fost inițiatorul primului ziar în limba găgăuză, unul dintre autorii dicționarului găgăuz-român și primul traducător al Bibliei în limba găgăuză;
– cercetătoarea, entografa, activista civică și politiciana Maria Marunevici;
– preotul, scriitorul și profesorul Dmitrii Caracioban, care a fost și autor al primelor filme găgăuze, dar și fondatorul primului muzeu al culturii găgăuze, situat în localitatea Beșalma;
– scriitorul, poetul, pedagogul și folcloristul Nikolai Baboglu, care a tradus în limba găgăuză operele lui Mihail Eminescu și Ion Creangă, dar și a participat activ la elaborarea primelor manuale găgăuze pentru școlile naționale;
– scriitorul și pedagogul Dionis Tanasoglu, care a contribuit la dezvoltarea alfabetului găgăuz și a fost rector al Universității de Stat din Comrat.

Totodată, în cadrul expoziției sunt prezentate și elemente ale culturii materiale a găgăuzilor, precum costume populare, covoare, prosoape, basmale brodate, vase și altele.

Sursă: Facebook/Parlamentul Republicii Moldova

În 2024 se împlinesc 30 de ani de la adoptarea Legii privind statutul special al UTA Găgăuzia. Cu această ocazie, sunt planificate mai multe evenimente în cadrul unei campanii de informare dezvoltate în parteneriat cu Grupul de lucru parlamentar privind UTA Găgăuzia. Scopul acesteia este să contribuie la coeziunea socială și la pacea interetnică în țara noastră.

Moldovenii nu-și doresc două zile de vacanță. Aceștia au semnat și o petiție
Articolul anterior
Ce să nu faci atunci când mergi la salon să probezi rochia de mireasă
Articolul următor