Maratonul Copiilor – înscrie copilul tău în cursa bunătății!

Pe 8 octombrie, Misiunea Socială „Diaconia” a Mitropoliei Basarabiei organizează evenimentul de caritate „Maratonul Copiilor”. Evenimentul este la cea de a treia ediție și are drept scop cultivarea solidarității în rândul copiilor. Resursele adunate în urma maratonului vor ajuta copiii cu deficiențe de auz să meargă la școală.

separator

imagine-afis-maraton

Maratonul Copiilor este un eveniment inedit ce transformă o cursă obișnuită de alergări într-un gest de solidaritate. Fiecare metru alergat de participanții la maraton înseamnă pentru copiii cu anumite probleme un pas mai aproape de școală.

În afară de cursa propriu-zisă, copiii vor avea parte de ateliere de creație, facepainting, tombolă cu cadouri și recital susținut de Adrian Ursu și Bety.

La eveniment sunt așteptați copii cu vârsta cuprinsă între 6-12 ani alături de părinții lor. Participanții sunt îndemnați să alerge pentru cauza maratonului, iar părinții acestora vor transforma fiecare metru alergat într-o donație simbolică (1m = 50 de bani).

În acest an, beneficiarii maratonului sunt elevii cu deficiențe de auz de la Școala specială Nr.12 din Chișinău. Banii colectați în urma evenimentului vor fi utilizați pentru procurarea bateriilor pentru aparatele auditive ale copiilor.

img_9151-1

2 km alergați la Maraton asigură unui copil bateriile necesare pentru funcționarea aparatului auditiv timp de o lună de zile.

„Viitorul unei societăți prospere depinde de pașii noștri de astăzi, de cum vom dezvolta acele modele demne de urmat în comportamentul copiilor noștri. Acest lucru nu poate fi făcut teoretic, deoarece copiii învață din comportamentele și acțiunile celor maturi. Maratonul este o ocazie prin care făuritorii societății de mâine, de mână cu părinții lor, vor face primul pas spre bunătate. Ceea ce pentru copii va fi o zi de distracție și voie bună, va deveni, pentru beneficiarii evenimentului, o speranță în ziua de mâine și posibilitatea de a auzi pașii spre școală”, a declarat Igor Belei, directorul Misiunii Sociale „Diaconia”.

Maratonul Copiilor atrage atenţia societății asupra necesităţii implicării copiilor în acțiuni de caritate. Pașii alergați de către ei vor scurta distanța dintre realitatea și visul unui copil de a merge la școală.

img_9056

Pentru a participa la Maraton, copiii și părinții lor sunt invitați să completeze formularul online de înregistrare AICI.

În 2015, cu ajutorul a 71 de voluntari, efortul a 100 de participanți și implicarea donatorilor privați, a fost adunată o sumă totală de 44.000 de lei.

img_8752

img_8811

img_8979

img_9101

img_9151

img_9198

Mama lui Emilian Crețu împlinește astăzi 60 de ani! Ce urare i-a făcut fiul ei

Emilian Crețu o sărbătorește astăzi pe mama sa, Anastasia. Pentru a marca ziua de naștere și în mediul online, actorul i-a transmis un mesaj, alături de o fotografie împreună. Mii de oameni au fost impresionați, după ce actorul și-a exprimat toată dragostea pentru ființa care i-a dat viață și a făcut-o prin cuvinte simple.

,,La mulți ani MAMA!!!

P.S. Această domniță pretinde că azi face 60 ANI, nu cred și gata!!!”, a scris Emilian Crețu, pe facebook.

La mulți ani sărbătoritei și tuturor femeilor care astăzi sunt omagiate!

A fost lansată ruta turistică „Chișinău Sightseeing”. Anunțul făcut de Primărie

A fost lansată ruta nr. 2 a Troleibuzului Turistic „Chișinău Sightseeing”. Potrivit Primăriei Chișinău, evenimentul este o oportunitate unică de a descoperi bogăția istorică și culturală a capitalei Republicii Moldova.

Capacitatea de îmbarcare în troleibuzul turistic este permisă în limita a 22 de persoane, așezate pe scaune, iar copii până la 7 ani circulă gratuit și în mod obligatoriu, urmează a fi însoțiți de un părinte.

Orar de circulație:

ora 12:00 (audioghid în l. rusă)

ora 14:00 (audioghid în l. engleză)

ora 16:00 (audioghid în l. română)

Startul – Arcul de Triumf. Finalul – Centrul de Informare Turistică

Prețul pentru o călătorie cu troleibuzul turistic constituie – 30 lei.

,,Troleibuzul turistic este nu doar o modalitate excelentă de a explora orașul pentru turiștii străini, ci și pentru localnicii dornici să redescopere frumusețea și farmecul Chișinăului. Cu rutele sale bine stabilite și ghidajul informativ în 3 limbi, acesta oferă o experiență memorabilă pentru toți cei care îl aleg. Troleibuzul turistic circulă doar în zilele de weekend”, mai anunță Primăria Chișinău.

O expoziție dedicată culturii găgăuze, inaugurată la Parlament

În contextul Zilei scrisului și a limbii găgăuze, care este marcată anual pe 27 aprilie, la Parlament a fost inaugurată o expoziție tematică. Aceasta prezintă personalități, obiceiuri și tradiții culturale găgăuze și poate fi vizitată luni, 22 aprilie, de la ora 8.0 până la 17.00.

Expoziția include fotografii și documente despre:
– preotul și scriitorul Mihail Ciakir, care a fost inițiatorul primului ziar în limba găgăuză, unul dintre autorii dicționarului găgăuz-român și primul traducător al Bibliei în limba găgăuză;
– cercetătoarea, entografa, activista civică și politiciana Maria Marunevici;
– preotul, scriitorul și profesorul Dmitrii Caracioban, care a fost și autor al primelor filme găgăuze, dar și fondatorul primului muzeu al culturii găgăuze, situat în localitatea Beșalma;
– scriitorul, poetul, pedagogul și folcloristul Nikolai Baboglu, care a tradus în limba găgăuză operele lui Mihail Eminescu și Ion Creangă, dar și a participat activ la elaborarea primelor manuale găgăuze pentru școlile naționale;
– scriitorul și pedagogul Dionis Tanasoglu, care a contribuit la dezvoltarea alfabetului găgăuz și a fost rector al Universității de Stat din Comrat.

Totodată, în cadrul expoziției sunt prezentate și elemente ale culturii materiale a găgăuzilor, precum costume populare, covoare, prosoape, basmale brodate, vase și altele.

Sursă: Facebook/Parlamentul Republicii Moldova

În 2024 se împlinesc 30 de ani de la adoptarea Legii privind statutul special al UTA Găgăuzia. Cu această ocazie, sunt planificate mai multe evenimente în cadrul unei campanii de informare dezvoltate în parteneriat cu Grupul de lucru parlamentar privind UTA Găgăuzia. Scopul acesteia este să contribuie la coeziunea socială și la pacea interetnică în țara noastră.

Reporterițele de la Deșteptarea, monitorizate de instructorii Unica Sport
Articolul anterior
Cât de bine arată Felicia Sîrbu la doar o săptămână de la naștere!
Articolul următor