Se lansează un nou post de televiziune- Moldova 2

La şedinţa CCA de astăzi, Consiliul Coordonator al Audiovizualului a eliberat licenţă de emisie pentru postul de televiziune Moldova 2. Reprezentanţii IPNA „Teleradio-Moldova” susţin că acesta va fi un post generalist de televiziune în grila de emisie a căruia se vor regăsi ştiri, emisiuni analitice, culturale, de divertisment, de sport şi educaţie, transmite IPN.

separator

Reprezentanta IPNA „Teleradio Moldova”, Ala Şchiopu, a declarat că Moldova 2 va emite non-stop, prin cablu şi va avea acoperire naţională.

Aceasta a declarat că lansarea canalului Moldova 2 a fost recomandată de Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune conform acordurilor semnate cu IPNA „Teleradio-Moldova”.

“Moldova 1 are misiunea de a transmite un volum impunător de conţinut sportiv, din lipsă de spaţiu, însă, televiziunea publică nu-şi poate onora aceste obligaţiuni. Moldova 2 vine să reducă din sarcinile postului Moldova 1 pe acest segment. Noul canal va transmite Jocurile Olimpice de vară 2016, Campionatul European de Fotbal şi alte competiţii sportive internaționale.”

Directorul „Moldova 1”, Mircea Surdu, a menţionat că noul post de televiziune va funcţiona în baza tehnicii şi infrastructurii pe care o deţine actualmente „Moldova 1”. De asemenea, va fi redirecţionat o parte din personalul existent la postul public de televiziune.

Membra CCA, Mariana Onceanu-Hadârcă, a menţionat că deschiderea unui post public nou de televiziune oferă o şansă în plus pentru a diversifica şi a îmbogăţi serviciile TV publice oferite populaţiei. De asemenea, aceasta este o şansă de a multiplica numărul de emisiuni dedicate minorităţilor etnice.

„Au mai multe proiecte în perspectivă şi sper să le realizeze. Cred că este o oportunitate pentru cei de la postul public de a-şi identifica publicul-ţintă, de a lucra pentru el şi de a-l cuceri.”

Preşedintele CCA, Dinu Ciocan, a menţionat că îşi doreşte ca acesta să fie un proiect viabil care va rezista în timp.

„Sper că va fi un program original, care va atrage publicul şi va spori audienţa postului de televiziune.”

Mama lui Emilian Crețu împlinește astăzi 60 de ani! Ce urare i-a făcut fiul ei

Emilian Crețu o sărbătorește astăzi pe mama sa, Anastasia. Pentru a marca ziua de naștere și în mediul online, actorul i-a transmis un mesaj, alături de o fotografie împreună. Mii de oameni au fost impresionați, după ce actorul și-a exprimat toată dragostea pentru ființa care i-a dat viață și a făcut-o prin cuvinte simple.

,,La mulți ani MAMA!!!

P.S. Această domniță pretinde că azi face 60 ANI, nu cred și gata!!!”, a scris Emilian Crețu, pe facebook.

La mulți ani sărbătoritei și tuturor femeilor care astăzi sunt omagiate!

A fost lansată ruta turistică „Chișinău Sightseeing”. Anunțul făcut de Primărie

A fost lansată ruta nr. 2 a Troleibuzului Turistic „Chișinău Sightseeing”. Potrivit Primăriei Chișinău, evenimentul este o oportunitate unică de a descoperi bogăția istorică și culturală a capitalei Republicii Moldova.

Capacitatea de îmbarcare în troleibuzul turistic este permisă în limita a 22 de persoane, așezate pe scaune, iar copii până la 7 ani circulă gratuit și în mod obligatoriu, urmează a fi însoțiți de un părinte.

Orar de circulație:

ora 12:00 (audioghid în l. rusă)

ora 14:00 (audioghid în l. engleză)

ora 16:00 (audioghid în l. română)

Startul – Arcul de Triumf. Finalul – Centrul de Informare Turistică

Prețul pentru o călătorie cu troleibuzul turistic constituie – 30 lei.

,,Troleibuzul turistic este nu doar o modalitate excelentă de a explora orașul pentru turiștii străini, ci și pentru localnicii dornici să redescopere frumusețea și farmecul Chișinăului. Cu rutele sale bine stabilite și ghidajul informativ în 3 limbi, acesta oferă o experiență memorabilă pentru toți cei care îl aleg. Troleibuzul turistic circulă doar în zilele de weekend”, mai anunță Primăria Chișinău.

O expoziție dedicată culturii găgăuze, inaugurată la Parlament

În contextul Zilei scrisului și a limbii găgăuze, care este marcată anual pe 27 aprilie, la Parlament a fost inaugurată o expoziție tematică. Aceasta prezintă personalități, obiceiuri și tradiții culturale găgăuze și poate fi vizitată luni, 22 aprilie, de la ora 8.0 până la 17.00.

Expoziția include fotografii și documente despre:
– preotul și scriitorul Mihail Ciakir, care a fost inițiatorul primului ziar în limba găgăuză, unul dintre autorii dicționarului găgăuz-român și primul traducător al Bibliei în limba găgăuză;
– cercetătoarea, entografa, activista civică și politiciana Maria Marunevici;
– preotul, scriitorul și profesorul Dmitrii Caracioban, care a fost și autor al primelor filme găgăuze, dar și fondatorul primului muzeu al culturii găgăuze, situat în localitatea Beșalma;
– scriitorul, poetul, pedagogul și folcloristul Nikolai Baboglu, care a tradus în limba găgăuză operele lui Mihail Eminescu și Ion Creangă, dar și a participat activ la elaborarea primelor manuale găgăuze pentru școlile naționale;
– scriitorul și pedagogul Dionis Tanasoglu, care a contribuit la dezvoltarea alfabetului găgăuz și a fost rector al Universității de Stat din Comrat.

Totodată, în cadrul expoziției sunt prezentate și elemente ale culturii materiale a găgăuzilor, precum costume populare, covoare, prosoape, basmale brodate, vase și altele.

Sursă: Facebook/Parlamentul Republicii Moldova

În 2024 se împlinesc 30 de ani de la adoptarea Legii privind statutul special al UTA Găgăuzia. Cu această ocazie, sunt planificate mai multe evenimente în cadrul unei campanii de informare dezvoltate în parteneriat cu Grupul de lucru parlamentar privind UTA Găgăuzia. Scopul acesteia este să contribuie la coeziunea socială și la pacea interetnică în țara noastră.

Nicoleta Nucă se transformă în Lady Gaga!
Articolul anterior
Masca care-ți va revigora tenul de Sărbători!
Articolul următor