Vedetele gătesc pentru tine. Vezi ce surprize îți mai pregătește Asociația Învingem Fibroza Chistică din Republica Moldova

Ultima săptămână din noiembrie a fost declarată Săptămâna Europeană de Fibroză Chistică (sau mucoviscidoza). Cu acest prilej, Asociația Învingem Fibroza Chistică din Republica Moldova dă startul Campaniei de informare și colectare de fonduri „Adding Tomorrows // Adăugăm zile de mâine”.

separator

nata_updated-copy

Iată ce vor găti vedetele la cinele de caritate!

Inițiativa noastră susține Centrul Ambulator de Fibroză Chistică, deschis în februarie 2015. Centrul oferă pacienților o ambianță prietenoasă și asistență specializată calificată pentru 63 de familii care au copii cu fibroză chistică. De la deschiderea Centrului, cazurile de spitalizare s-au redus cu 75 % și nu a fost atestat nici un caz de deces, spre deosebire de perioada când pacienții erau spitalizați la fiecare 3 luni.

În mediu, în țările europene, un copil din 4000 se naște cu fibroză chistică. Această maladie, de cele mai deseori, nu este vizibilă la prima vedere. Fibroza chistică este o maladie genetică, care necesită tratament și îngrijiri specifice pe tot parcursul vieţii. Această patologie nu este un impediment pentru frecventarea instituțiilor preşcolare şi şcolare. Copiii cu fibroză chistică au dreptul şi au nevoie să beneficieze de educaţie, de comunicare şi de alte drepturi stipulate în Convenţia Drepturilor Copiilor.

Fibroza chistică NU este molipsitoare şi NU poate fi transmisă persoanelor din jur. Copilul cu fibroză chistică este cel care are nevoie de anumite norme de igienă în mediul în care se află pentru a preveni infecţia respiratorie. Spre deosebire de alti copii sănătoşi, în cazul copilului cu fibroză chistică, această infecţie poate persista pe viaţă, devenind cronică şi agravând evoluţia bolii.

În cadrul acestei campanii dorim să informăm oamenii despre ceea ce este Fibroza Chistică, despre importanța diagnosticării timpurii și despre tendințe noi în tratament. De asemenea, dorim să prezentăm istorii reale ale copiilor care trăiesc cu FC și/sau ale părințiloracestora.

Pe durata Campaniei, Asociația a invitat 7 personalități publice să gătească o cină de binefacereîntr-un local din Chișinau.

liuba-home-%ef%bf%bd%ef%bf%bd-conflicted-copy-2016-10-27-23-50-21-copylumita-copyolga-copy

Astfel începem cu trei evenimente în data de 22, 25 și 26 noiembrie 2016 ( aici aflați cine). Următoarele evenimente vor fi anunțate ulterior.
Fiecare bucătar „iCook for tomorrow” va veni cu un meniu: gustare, felul principal și desert + un pahar de vin. Bucătarii voluntari, împreună cu un bucătar profesionist și echipa localului vor găti în timp real, vor prezenta pe viu cum gătesc și vor discuta cu oaspeții.

Fiecare din cele 7 cine de caritate va găzdui tineri muzicieni și va organiza o licitație de caritate cu tablourile oferite de Irina Kara, cărți de la Sergiu Botezatu și o tombolă cu premii oferite de familiile care au copii cu fibroză chistică și prietenii lor.

Pentru mai multe detalii:

 Natalia Savciuc, coordonator inițiativă, voluntar pentru cauza copiilor cu fibroza chistica

+373 693 44 642

www.mucoviscidoza.md

facebook.com/mucoviscidoza.md

Mama lui Emilian Crețu împlinește astăzi 60 de ani! Ce urare i-a făcut fiul ei

Emilian Crețu o sărbătorește astăzi pe mama sa, Anastasia. Pentru a marca ziua de naștere și în mediul online, actorul i-a transmis un mesaj, alături de o fotografie împreună. Mii de oameni au fost impresionați, după ce actorul și-a exprimat toată dragostea pentru ființa care i-a dat viață și a făcut-o prin cuvinte simple.

,,La mulți ani MAMA!!!

P.S. Această domniță pretinde că azi face 60 ANI, nu cred și gata!!!”, a scris Emilian Crețu, pe facebook.

La mulți ani sărbătoritei și tuturor femeilor care astăzi sunt omagiate!

A fost lansată ruta turistică „Chișinău Sightseeing”. Anunțul făcut de Primărie

A fost lansată ruta nr. 2 a Troleibuzului Turistic „Chișinău Sightseeing”. Potrivit Primăriei Chișinău, evenimentul este o oportunitate unică de a descoperi bogăția istorică și culturală a capitalei Republicii Moldova.

Capacitatea de îmbarcare în troleibuzul turistic este permisă în limita a 22 de persoane, așezate pe scaune, iar copii până la 7 ani circulă gratuit și în mod obligatoriu, urmează a fi însoțiți de un părinte.

Orar de circulație:

ora 12:00 (audioghid în l. rusă)

ora 14:00 (audioghid în l. engleză)

ora 16:00 (audioghid în l. română)

Startul – Arcul de Triumf. Finalul – Centrul de Informare Turistică

Prețul pentru o călătorie cu troleibuzul turistic constituie – 30 lei.

,,Troleibuzul turistic este nu doar o modalitate excelentă de a explora orașul pentru turiștii străini, ci și pentru localnicii dornici să redescopere frumusețea și farmecul Chișinăului. Cu rutele sale bine stabilite și ghidajul informativ în 3 limbi, acesta oferă o experiență memorabilă pentru toți cei care îl aleg. Troleibuzul turistic circulă doar în zilele de weekend”, mai anunță Primăria Chișinău.

O expoziție dedicată culturii găgăuze, inaugurată la Parlament

În contextul Zilei scrisului și a limbii găgăuze, care este marcată anual pe 27 aprilie, la Parlament a fost inaugurată o expoziție tematică. Aceasta prezintă personalități, obiceiuri și tradiții culturale găgăuze și poate fi vizitată luni, 22 aprilie, de la ora 8.0 până la 17.00.

Expoziția include fotografii și documente despre:
– preotul și scriitorul Mihail Ciakir, care a fost inițiatorul primului ziar în limba găgăuză, unul dintre autorii dicționarului găgăuz-român și primul traducător al Bibliei în limba găgăuză;
– cercetătoarea, entografa, activista civică și politiciana Maria Marunevici;
– preotul, scriitorul și profesorul Dmitrii Caracioban, care a fost și autor al primelor filme găgăuze, dar și fondatorul primului muzeu al culturii găgăuze, situat în localitatea Beșalma;
– scriitorul, poetul, pedagogul și folcloristul Nikolai Baboglu, care a tradus în limba găgăuză operele lui Mihail Eminescu și Ion Creangă, dar și a participat activ la elaborarea primelor manuale găgăuze pentru școlile naționale;
– scriitorul și pedagogul Dionis Tanasoglu, care a contribuit la dezvoltarea alfabetului găgăuz și a fost rector al Universității de Stat din Comrat.

Totodată, în cadrul expoziției sunt prezentate și elemente ale culturii materiale a găgăuzilor, precum costume populare, covoare, prosoape, basmale brodate, vase și altele.

Sursă: Facebook/Parlamentul Republicii Moldova

În 2024 se împlinesc 30 de ani de la adoptarea Legii privind statutul special al UTA Găgăuzia. Cu această ocazie, sunt planificate mai multe evenimente în cadrul unei campanii de informare dezvoltate în parteneriat cu Grupul de lucru parlamentar privind UTA Găgăuzia. Scopul acesteia este să contribuie la coeziunea socială și la pacea interetnică în țara noastră.

O fetiţă de 3 ani, găsită în colanţi şi maiou pe stradă, după ce a părăsit grădiniţa fără supravegherea educatoarelor
Articolul anterior
Ce a primit o chelneriță pe lângă bacșiș. A izbucnit în lacrimi!
Articolul următor