Video! Roluri care l-au făcut celebru pe îndrăgitul actor Mihai Curagău!

Mihai Curagău s-a stins astăzi din viață, însă cunoscutul actor a lăsat în urma sa un bogat tezaur artistic și roluri remarcabile, în special de genul comedie, pentru care publicul moldovean l-a îndrăgit de-a lungul timpului.

separator

uuuuuMihai Curagău s-a născut la data de 15 august 1943, în satul Bălăneşti din raionul Nisporeni. A urmat studii de actorie de teatru şi film la Institutul de Arte „Gavriil Musicescu” din Chişinău (1960-1964).

După absolvirea facultăţii, a fost angajat ca actor la Teatrul muzical-dramatic A.S. Puşkin (azi – Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”) din Chişinău unde a jucat în special roluri de comedie.

Printre rolurile interpretate pe scena acestui teatru se regăsesc:

– Moş Bodrângă, din Amintiri, de Valeriu Cupcea, după Ion Creangă,
– Toader, din Preşedintele, de Dumitru Matcovschi,
– Verde-împărat, din Buzduganul fermecat, de L. Deleanu,
– Balzaminov, din Cine caută găseşte, de A. Ostrovski,
– Kalosin şi Homutov, din Anecdote provinciale, de A.Vampilov,
– Bobcinski, din „Revizorul”, de Nikolai Gogol,
– Jupân Dumitrache, din O noapte furtunoasă, de I.L. Caragiale şi multe altele.

În anul 1993, actorul își continuă activitatea la Teatrul „Satiricus” din Chişinău. Printre rolurile interpretate în teatru de Mihai Curagău se regăsesc Berlioz din Maestrul şi Margarita de Mihail Bulgakov, Zaharia Trahanache în O scrisoare pierdută de Ion Luca Caragiale și multe alte roluri.

https://youtu.be/AGXRmxGWYxg

A debutat ca actor de film în anul 1967 la studioul cinematografic „Moldova-film” în filmul lui Gheorghe Vodă Se caută un paznic, interpretând rolul Michiduţă. A colaborat ulterior şi cu alţi regizori de prestigiu din Republica Moldova: Emil Loteanu, Vasile Pascaru şi Tudor Tătaru. Unul dintre rolurile cele mai cunoscute este Ion din filmul Polobocul (1991).

În noiembrie 2003, a fost tipărită cartea Argint viu pe scândura scenei dedicată actorului de teatru şi film Mihail Curagău, autorii articolelor fiind critici, regizori, teatrologi, filmologi şi colegi de bresla. În carte sunt numeroase imagini din spectacole si filme, cât şi fotografii din albumul familiei.

Mihai Curagău a primit Premiul pentru cel mai bun rol masculin de planul II (Mache Răzăchescu din D’ale carnavalului de I.L.Caragiale) în cadrul Galei Premiilor UNITEM 2004. De asemenea, i s-a decernat şi titlul de Artist al poporului.

Actorul Mihai Curagău s-a stins din viață

Mama lui Emilian Crețu împlinește astăzi 60 de ani! Ce urare i-a făcut fiul ei

Emilian Crețu o sărbătorește astăzi pe mama sa, Anastasia. Pentru a marca ziua de naștere și în mediul online, actorul i-a transmis un mesaj, alături de o fotografie împreună. Mii de oameni au fost impresionați, după ce actorul și-a exprimat toată dragostea pentru ființa care i-a dat viață și a făcut-o prin cuvinte simple.

,,La mulți ani MAMA!!!

P.S. Această domniță pretinde că azi face 60 ANI, nu cred și gata!!!”, a scris Emilian Crețu, pe facebook.

La mulți ani sărbătoritei și tuturor femeilor care astăzi sunt omagiate!

A fost lansată ruta turistică „Chișinău Sightseeing”. Anunțul făcut de Primărie

A fost lansată ruta nr. 2 a Troleibuzului Turistic „Chișinău Sightseeing”. Potrivit Primăriei Chișinău, evenimentul este o oportunitate unică de a descoperi bogăția istorică și culturală a capitalei Republicii Moldova.

Capacitatea de îmbarcare în troleibuzul turistic este permisă în limita a 22 de persoane, așezate pe scaune, iar copii până la 7 ani circulă gratuit și în mod obligatoriu, urmează a fi însoțiți de un părinte.

Orar de circulație:

ora 12:00 (audioghid în l. rusă)

ora 14:00 (audioghid în l. engleză)

ora 16:00 (audioghid în l. română)

Startul – Arcul de Triumf. Finalul – Centrul de Informare Turistică

Prețul pentru o călătorie cu troleibuzul turistic constituie – 30 lei.

,,Troleibuzul turistic este nu doar o modalitate excelentă de a explora orașul pentru turiștii străini, ci și pentru localnicii dornici să redescopere frumusețea și farmecul Chișinăului. Cu rutele sale bine stabilite și ghidajul informativ în 3 limbi, acesta oferă o experiență memorabilă pentru toți cei care îl aleg. Troleibuzul turistic circulă doar în zilele de weekend”, mai anunță Primăria Chișinău.

O expoziție dedicată culturii găgăuze, inaugurată la Parlament

În contextul Zilei scrisului și a limbii găgăuze, care este marcată anual pe 27 aprilie, la Parlament a fost inaugurată o expoziție tematică. Aceasta prezintă personalități, obiceiuri și tradiții culturale găgăuze și poate fi vizitată luni, 22 aprilie, de la ora 8.0 până la 17.00.

Expoziția include fotografii și documente despre:
– preotul și scriitorul Mihail Ciakir, care a fost inițiatorul primului ziar în limba găgăuză, unul dintre autorii dicționarului găgăuz-român și primul traducător al Bibliei în limba găgăuză;
– cercetătoarea, entografa, activista civică și politiciana Maria Marunevici;
– preotul, scriitorul și profesorul Dmitrii Caracioban, care a fost și autor al primelor filme găgăuze, dar și fondatorul primului muzeu al culturii găgăuze, situat în localitatea Beșalma;
– scriitorul, poetul, pedagogul și folcloristul Nikolai Baboglu, care a tradus în limba găgăuză operele lui Mihail Eminescu și Ion Creangă, dar și a participat activ la elaborarea primelor manuale găgăuze pentru școlile naționale;
– scriitorul și pedagogul Dionis Tanasoglu, care a contribuit la dezvoltarea alfabetului găgăuz și a fost rector al Universității de Stat din Comrat.

Totodată, în cadrul expoziției sunt prezentate și elemente ale culturii materiale a găgăuzilor, precum costume populare, covoare, prosoape, basmale brodate, vase și altele.

Sursă: Facebook/Parlamentul Republicii Moldova

În 2024 se împlinesc 30 de ani de la adoptarea Legii privind statutul special al UTA Găgăuzia. Cu această ocazie, sunt planificate mai multe evenimente în cadrul unei campanii de informare dezvoltate în parteneriat cu Grupul de lucru parlamentar privind UTA Găgăuzia. Scopul acesteia este să contribuie la coeziunea socială și la pacea interetnică în țara noastră.

Lilu a câștigat trofeul ,,Mămica anului 2016”!
Articolul anterior
10 desene animate pe care să le vizionezi de Crăciun cu micuțul tău!
Articolul următor