Tatiana Țîbuleac a devenit câștigătoarea Premiului European pentru Literatură, cu romanul ,,Grădina de sticlă”!

Tatiana Țîbuleac, scriitoarea din Moldova stabilită la Paris, a câștigat Premiul European pentru Literatură, cu romanul ,,Grădina de sticlă”! Vestea frumoasă a fost împărtășită de către publicația oficială a concursului www.euprizeliterature.eu. Este pentru prima dată în istorie când o moldoveancă devine câștigătoarea prestigiosului premiu!

separator
Tatiana Țîbuleac a fost nominalizată la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură, anul 2019, din partea României. Premiul Uniunii Europene pentru Literatură se acordă anual, începând cu anul 2008, unor scriitori contemporani de opere de ficțiune aflați la debut, din fiecare țară participantă la programul Europa Creativă (2014-2020). Țările sunt selectate prin rotație pentru participarea în competiția EUPL.

În 2019, din partea României s-au calificat în concurs următorii scriitori:

  • Augustin Cupșa, Așa să crească iarba pe noi, Bucharest: Humanitas, 2017
  • Tudor Ganea, Porci, Iași: Polirom, 2018
  • Alina Pavelescu, Sindromul Stavroghin, Bucharest: Humanitas, 2019
  • Tatiana Țibuleac, Grădina de sticlă, Chișinău: Cartier, 2018
  • Bogdan Alexandru Stănescu, Copilăria lui Kaspar Hauser, Iași: Polirom, 2017

,,Grădina de sticlă” de Tatiana Țîbuleac este o carte a unei copilării dramatice, atipice. Este cartea transformării Uniunii Sovietice și a renașterii limbii române în Republica Moldova. Lastocika, o fetiță orfană, crede că a găsit fericirea absolută atunci când este luată în grijă de o femeie singură și ambițioasă, grijulie dar și foarte dură. Femeia vrea să-i asigure un viitor solid sau vrea, doar, s-o exploateze? Romanul are o duritate împletită cu candoare și oroare. Tonul rămâne parțial poetic, de o poezie șocantă, neașteptată. Limba rusă era limba cultă în Moldova, iar limba română era limba vulgară. Lastocika oscilează între cele două limbi și i se pare o exaltare bizară românismul pe care-l afișează unii. Este, totdată, dezorientată și traumatizată de propriile sentimente. Față de Tamara Pavlovna, binefăcătoarea și asupritoarea ei, se simte dramatic împărțită între recunoștință și ură.

Tatiana Țîbuleac este născută pe 14 octombrie 1978 la Chișinău. După o perioadă în care a lucrat pentru PRO TV, ca reporter, editor și prezentatoare de știri, acum se află stabilită la Paris, unde activează tot în domeniul audiovizualului. Primul roman al scriitoarei ,,Vara în care mama a avut ochii verzi” a apărut în anul 2017.

Finanțat prin intermediul Programului Europa Creativă, Premiul Uniunii Europene pentru literatură (EUPL) se acordă anual unor autori contemporani de opere de ficțiune, recunoscând talentul literar din toate colțurile Europei.

Pentru a marca această ocazie specială, dar și pentru a celebra diversitatea literaturii europene, multiculturalismului și 10 ani de succes ai Premiului, toți cei care au obținut această distincție au fost invitați să participe la concursul „O poveste europeană: câștigătorii EUPL scriu despre Europa”. Până în 2017 au fost premiați 108 autori din 37 de state europene, pentru opere scrise în limbile lor naționale.

,,Vă mulțumesc tuturor celor care vă bucurați împreună cu mine. Un singur premiu, două țări fericite❤️ Grădina de sticlă este (și) despre asta!”, a menționat Tatiana Țîbuleac, pe pagina sa de facebook, făcând referire la rezultatele concursului.

Felicitări scriitoarei pentru succesul remarcabil!

Este oficial! Referendumul privind aderarea la UE va avea loc în toamnă

Cer Parlamentului să inițieze procesul propriu-zis și să pornim activitățile pentru organizarea referendumului în această toamnă.”

Declarația aparține președintelui R. Moldova, Maia Sandu, care a menționat în cadrul unei conferințe de presă că rezultatul referendumului va defini prezentul și viitorul țării, transmite Știri.md.

„În acest an avem de trecut printr-un moment de cotitură. Republica Moldova va trece printr-un moment de cotitură și cred că este important, ca să fie foarte clar, să conștientizăm această oportunitate și necesitatea de a pune umărul. Referendumul din toamnă despre aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană va defini prezentul și viitorul nostru pentru următoarele decenii, va consfinți alegerea cetățenilor în Constituție”, spune Maia Sandu.

În acest sens, președintele R. Moldova a anunțat lansarea unui site în care sunt prezentate realizările Uniunii Europene în țara noastră, dar și pentru a combate dezinformările în ceea ce privește aderarea la UE.

„ Anunț lansarea site-ului pentru.md, unde se vor prezenta informații despre ce face UE în R. Moldova și care sunt avantajele și beneficiile aderării la UE. Prin crearea acestui site, noi vrem să aducem la cunoștință cât mai multor oameni despre ceea ce oferă Uniunea Europeană, dar și să combatem falsurile în ceea ce privește aderarea la UE pentru că sunt forțe externe care nu își doresc ca R. Moldova să facă parte a marii familii europene”, a declarat Maia Sandu.

Șeful statului a mai menționat că Uniunea Europeană înseamnă pace, iar cetățenii R. Moldova își doresc această pace. De asemenea, Maia Sandu a subliniat că, datorită sprijinului UE, economia R. Moldova a crescut în ultima perioadă.

„Uniunea Europeană înseamnă pace, iar cetățenii R. Moldova doresc această pace. Doar în ultimul an exporturile noastre în UE au fost de circa 47 de miliarde de lei, iar spre comparație exporturile noastre în Federația Rusă au constituit doar 3,5%”, a declarat Maia Sandu.

Pe data de 3 martie 2022, Republica Moldova a depus o cerere de aderare la Uniunea Europeană. 

La 17 iunie 2022, Comisia Europeană și-a emis avizul privind cererea de aderare la UE, iar la 23 iunie Consiliul European a acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată. 

Ulterior, Consiliul European a decis să dea aviz pozitiv deschiderii negocierilor pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

În decembrie 2023, președinta Maia Sandu a solicitat desfășurarea în toamna anului 2024 a unui referendum național privind aderarea la Uniunea Europeană.

De atunci, mai mulți politicieni de opoziție s-au pronunțat împotriva referendumului. Majoritatea liderilor de partide care au participat la consultările privind referendumul proeuropean, convocate la Președinție pe data de 8 februarie, au spus că susțin plebiscitul, dar nu sunt de acord să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale.

Președintele Mișcării Alternativa Națională, primarul Capitalei, Ion Ceban, a remarcat, de exemplu, că în majoritatea statelor care astăzi sunt membre ale UE astfel de referendumuri au avut loc după încheierea negocierilor de aderare.

Liderul socialiștilor, Igor Dodon, și ex-premierul Ion Chicu au refuzat invitația venită de la Președinție.

În aceeași zi, aflându-se la Moscova, oligarhul fugar Ilan Șor a spus că el și susținătorii săi de la Chișinău „vor câștiga” la referendum, iar forțele proeuropene „vor pierde”.

Te ia groaza! VIDEO cu un șofer teribilist care a provocat un accident prin serpentinele din Hâncești

Autoblog.md a publicat imagini revoltătoare cu un șofer teribilist care a provocat un accident prin serpentinele din Hâncești.

Este de-a dreptul revoltător ce a făcut în trafic șoferul. Acesta a încălcat de câteva ori linia dreaptă și a ieșit în depășiri periculoase, iar într-un final, a provocat un accident rutier grav.

Vedeți mai jos imagini VIDEO.

”Iată unul dintre șoferii din Moldova care ar trebui lăsat fără permis pe viață!”, scriu jurnaliștii de la autoblog.md.

La mulți ani, Adriana Ochișanu! Artista este sărbătorită astăzi. Ce mesaj a publicat

Una dintre cele mai apreciate interprete de muzică populară de la noi, Adriana Ochișanu, este sărbătorită astăzi. Artista împlinește o frumoasă vârstă!

”Ce îmi doresc azi, 18 martie, de ziua mea? Să îmi trăiesc clipa, să fiu fericită, să imi vad copiii realizati. Azi e cea mai frumoasa zi din viata mea! Vă iubesc si vă multumesc pentru urări!”, a scris Adriana Ochișanu într-o postare pe rețelele sociale.

Sute de mesaje și felicitări curg pe pagina de Facebook a artistei de la cei care îi ascultă muzica și îi urmăresc creația, dar și de la colegii de scenă.

Echipa unica.md se alătură tuturor felicitărilor frumoase și îi urează Adrianei Ochișanu realizări frumoase și multe cântece care să aducă bucurie oamenilor!

Artista a fost invitata Aueri în emisiunea marca unica.md ”Uși deschise”.

Artista a vorbit despre schimbările, din ultima perioadă, care s-au produs în viața ei personală, dar și pe plan profesional. Într-o atmosferă degajată, cele două au avut o discuție de suflet, despre prezent, trecut, păreri de rău, dragoste și cheia fericiri, dar și și-au împărtășit emoții. Adriana Ochișanu a făcut dezvăluiri emoționante și despre fiica sa, Mihaela, despre momentele când lipsește de acasă, iar copila îi duce dorul.

Dacă nu ați văzut emisiunea, vă invităm să urmăriți acest interviu de suflet.

Adriana are doi copii minunați, o fiică Mihaela și un fiu pe numi Cristi.

Irina Tarasiuc și Serghey Kovalsky au filmat un videoclip în Egipt! Video
Articolul anterior
Zeci de oameni au venit la funeraliile moldoveanului accidentat mortal pe un șantier de construcții din Israel
Articolul următor