Tinerii de la Școala internat din Strășeni și-au primit ținutele pentru Balul de absolvire! Mulțumiri tuturor pentru donații

După ce am lansat apelul din partea proiectului ,,Balul Fericirii”, mii de oameni din țară și de peste hotare și-au manifestat receptivitatea și i-au ajutat, cu toată inima, pe tinerii din școlile internat din Moldova care, anul acesta, absolvesc instituțiile. Mii de oameni s-au mobilizat pentru a aduce un zâmbet și o rază de soare în inimile acestor copii lipsiți de privilegii și văduviți de dragostea părintească, dar neuitați de către cei cu suflet mare.

separator

Grație oamenilor care au făcut donații, fetele și băieții absolvenți au primit astăzi în dar costumele și rochiile elegante, cu mari emoții, dar și lacrimi de bucurie.

,,Tinerii de la Școala-internat din Strășeni sunt gata, grație ajutorului vostru al tuturor, pentru Balul de Absolvire!”, anunță organizatoarele proiectului ,,Balul Fericirii”, pe pagina de facebook

Ținem să menționăm că, potrivit organizatoarelor proiectului ,,Balul Fericirii”, oameni din toate colțurile Europei au binevoit să le ofere un ajutor copiilor: ,,Albinuțele noastre au primit colete din toată Europa: ROMÂNIA: PIATRA NEAMȚ, BUCUREȘTI; ITALIA; FRANTA ; BELGIA 🙏. Vă mulțumim din suflet pentru acest gest extraordinar ❤️ OMENIA ne unește ❤️ #balulfericirii”.

Rezultatele proiectului au depășit cu mult așteptările: ,,în total au fost recepționate circa 700 de rochii, 100 de costume bărbătești și încălțăminte suficientă pentru toți absolvenții care au nevoie de ajutor”, comunică Anastasia Sturza, una dintre cele cinci inițiatoare ale proiectului ,,Balul Fericirii”.

Un mesaj emoționant, din partea unei doamne, a fost gasit într-unul dintre colete: ,,Dragă domnișoară, să ai o seară sclipitoare! Cu drag, o domnișoară și eu cândva”.

Reprezentanții de la AO CONCORDIA, CCF/(Copii,Comunitate,Familie) și Direcțiile de învățămînt de la Ștefan Vodă și Călărași au distribuit o parte din hainele de seară colectate adolescenților din familiile social vulnerabile din localitățile lor.

De asemenea, organizatoarele proiectului au mers la școlile-internat din Cărpineni, Strășeni și Ceadâr-Lunga și le-au oferit vestimentația elevilor absolvenți. Totodată, responsabilii Direcției Municipale Educație din Chișinău vor identifica elevii care au nevoie de ajutor pentru balul de absolvire, așa încât să poată beneficia de bunurile recepționate. Mari mulțumiri tuturor oamenilor care au donat în cadrul campaniei ,,Balul Fericirii”!

Încă un judecător, vizat în dosarul Laundromat, a scapăt basma curată

Judecătorul Gari Bivol, vizat în dosarul Laundromat, a scapăt basma curată.

Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, nu a găsit elemente de infracțiune în ceea ce procurorii au numit pronunțare cu bună-ştiinţă a unei hotărîri ilegale. Totuși, unul dintre cei trei judecători a avut o opinie separată, notează Noi.md cu referire la tv8.

Gari Bivol a ales să nu vină la ședință, dar avocatul său susține că se aștepta la o asemenea decizie: „Ne-am așteptat la o asemenea decizie de achitare pentru că nu este componenta de infracțiune. Noi sîntem mulțumiți de sentința respectivă, ce urmează nu cunoaștem”. Sentința poate fi atacată în termen de 15 zile la Curtea de Apel Chișinău. Gari Bivol este în prezent suspendat din funcție, fiind cercetat în alte două dosare penale. Anul trecut, în biroul său și altor trei judecători au fost organizate percheziții într-un dosar de trafic de influență.

Amintim că, anterior, el a fost suspectat că printr-o decizie judecătorească a contribuit la spălarea a 640 de milioane de dolari din cele peste 20 de miliarde, provenite din afacerile ilegale din Rusia. Recent, și fostul judecător Ștefan Niță, acuzat de spălarea a peste 200 de milioane de dolari, prin schema Laundromatului rusesc, a scăpat basma curată. Deși ex-magistratul a fost găsit vinovat, termenul în care acesta putea fi tras la răspundere a expirat încă în 2017. Amintim că în dosarul Laundromat, au fost învinuiți 15 judecători, majoritatea fiind scoși de sub urmărire penală sau achitați. Procurorii susțin că prin sistemul nostru bancar au fost spălare peste 22 miliarde de dolari, bani sustrași din circuitul economic al Rusiei de oligarhi și funcționari corupți.

Rânduri infernale la Institutul Oncologic! Bolnavii de cancer, nevoiți să aștepte luni în șir pentru internare sau consultație

Între 3 și 94 de zile trebuie să aștepte un pacient pentru a beneficia de o consultație sau pentru a fi internat la Institutul Oncologic din Moldova. Datele au fost prezentate de reprezentanții spitalului, care au publicat informația actualizată despre programările pentru spitalizare primară și consultațiile în birourile specialiștilor de profil în cadrul Centrului Consultativ Diagnostic, scrie unimedia.info.

Potrivit datelor prezentate, pentru internare, cel mai mult trebuie să aștepte pacienții cu tumoare la cap și gât – 94 de zile, iar cel mai puțin stau în rând pacienții de la Gastrologie – 3 zile.

La Centrul Consultativ Diagnostic, cel mai mult au de așteptat persoanele care doresc consultația mamologului – până la 40 de zile, la urolog rândul este de 39 de zile, iar la mamolog – 35 de zile.

Ancheta în cazul Anei-Maria: de ce au durat tocmai 8 zile căutările? Explicațiile șefului IGP

Căutările Anei-Maria, tânăra găsită decedată acum două zile într-o fâșie forestieră din satul Chițcani, au început inițial în raionul Orhei, ulterior după un șir de măsuri de investigații, precum analiza tuturor înregistrărilor camerelor video, oamenii legii au s-au îndreptat spre raionul Telenești. Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a declarat în cadrul emisiunii „La 360 de grade” că toate imaginile ridicate au fost de noapte, iar calitatea acestora nu era tocmai bună. Din acest considerent, întreg procesul a durat mai mult, scrie radiomoldova.md.

„Noi în prima fază am avut o situație, o fetiță a dispărut în raionul Orhei. Alte detalii nu se cunoaște nimic. Se cunoaște că este o mașină în care a urcat dintr-o stație de așteptare din mun. Orhei. După astfel de logică s-ar prezuma că noi absolut trebuia să începem a căuta toate câmpiile și toate dealurile din R. Moldova să le verificăm. În prima fază știindu-se că este pe raionul Orhei s-a lucrat pe anumite principii pe raionul Orhei. Primele acțiuni s-au căutat în raionul Orhei, ulterior făcându-se analiza la toate înregistrările, alte metode de investigații legate de anumite circumstanțe, s-a stabilit că mijlocul de transport a părăsit municipiul Orhei și s-a făcut alte măsuri, inclusiv până la deplasarea la raionul Telenești, conform calculelor de traseu, durata a fost un pic mai îndelungată decât cea normală”.

Acesta a fost un prim indiciu pentru organele de drept de a extinde căutările, a mai precizat Cernăuțeanu. Totodată, el a subliniat că procesul de documentare nu s-a limitat doar la analiză a imaginilor video, a descifrărilor telefonice sau a căutărilor.

„Noi trebuie să constatăm că toate camerele video care au fost ridicate toate sunt cu imagine de noapte. Calitatea camerelor nu era cea mai performantă. Urma o expertiză clară ca să constatăm anumite lucruri și circumstanțe. În momentul în care s-a știut cu exactitate unele nuanțe pe anumite măsuri de investigație care s-au realizat s-au început căutările în localitatea respectivă. Dacă în primele zile s-a lucrat pe adiacentul până la distanță de 15 km, raza localității, și ținând cont că toți factorii ne duceau în acea direcție, anume la acea etapă ne-am mobilizat pentru ziua de sâmbătă ca să extindem raza de căutare. Trebuie să ne aducem și faptul că au fost două zile ploioase și nu era atât de ușor să mergem prin câmpuri, prin dealuri, prin toate imașurile sau fermele care sunt în acea zonă. Plus la asta au fost verificate toate fântânile, toate zonele, toate gropile. A fost un volum de muncă enorm”, a specificat șeful IGP.

În prezent sunt examinate mai multe versiuni care ar avea tangență din acest caz, însă pentru a periclita urmărirea penală, acestea nu pot fi spune în public, a mai spus Viorel Cernăuțeanu.

„O mare parte din detalii nu le pot oferi că dosarul a trecut în gestiunea Procuraturii, cea care conduce urmărirea penală pe cazul respectiv și oricare informație care cumva ar fi dată publicului la moment, ar putea periclita din mersul urmării penale. Or, inclusiv în procesul de până la ziua de astăzi am avut situații când cineva fie intenționat, fie negândit au făcut unele imixtiuni în procesul de urmărire penală prin anumite difuzări sau anumite relatări în public și care cumva au dus la o îngreunare a mersului urmăririi penale. Colegii mei trebuie să documenteze minuțios și toate probele acumulate trebuie să fie pertinente pentru cauza respectivă”.

Fiind întrebat dacă este adevărat că tânăra ar fi decedat din cauza unei traume cranio-cerebrală deschisă, așa cum se vehiculează în presă, Viorel Cernăuțeanu nu a confirmat, dar nici nu a exclus acest lucru. El a spus că, în momentul în care a fost găsită, tânăra era îmbrăcată, iar acum medicii legiști urmează să stabilească cauza.

„Această constatare trebuie să ajungă în primul rând la organul de urmărire penală și la colegii de la Procuratură și eu nu cred că în faza actuală există un raport scris cum ar trebui să fie scris în adresa de urmărire penal. Ca versiune că este posibil, dar nu este exclus”.

Unica certitudine, în prezent, este faptul că tânăra a urcat singură în mașina de ocazie după care a fost dusă în fâșia forestieră. Celelalte circumstanțe se stabilesc.

Amintim că Procuratura raionului Orhei a pornit urmărirea penală pentru omorul intenționat al unei femei gravide, dispărută pe 12 aprilie și găsită moartă, după aproximativ o săptămână de căutări. Pe caz, a fost dispusă expertiza medico-legală a cadavrului și urmează să fie efectuată și expertiza biologică a hainelor victimei, a fragmentelor ridicate din automobilul și domiciliul persoanei suspecte. De asemenea, va avea loc și expertiza chimică a solului din locul depistării cadavrului și cea de pe suprafața încălțămintei victimei și a persoanei suspecte.

Pippa Middleton a dezvăluit cum se menține în formă în timpul sarcinii
Articolul anterior
Suma fabuloasă pe care a câştigat-o Simona Halep la Roland Garros
Articolul următor