Un cunoscut medic moldovean a donat suma de 100.000 lei pe care a primit-o în calitate de laureat al Premiului Național de Stat

Celebrul chirurg cardiovascular din R. Moldova, Aureliu Bătrânac, a donat întreaga sumă pe care a primit-o în calitate de laureat al Premiului National de Stat, editia 2018.

separator
Din cele 100 de mii de lei primite în calitate de premiu de la stat, chirurgul a donat 40 de mii de lei școlii din satul natal Plop din raionul Donduseni, alte 40 de mii de lei Liceului „Alexe Mateevici” din Donduseni în care și-a continuat studiile și pe care l-a absolvit, iar 20 de mii de lei – Centrului medicilor de familie din satul său natal.

Aureliu Batrânac a primit premiul de Ziua Independenței, pentru activitate de excepție, inovații și cercetări în domeniul medicinei, menționează ziarulnational.md.

Consiliul Europei cere tuturor țărilor să nu recunoască alegerea lui Putin și să înceteze orice contact cu acesta

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei îndeamnă în unanimitate comunitatea internațională să nu mai recunoască legitimitatea lui Putin în calitate de președinte și solicită tuturor țărilor să înceteze orice contact cu acesta, cu excepția urmăririi păcii și în scopuri umanitare, de exemplu pentru a organiza schimburi de prizonieri sau pentru aducerea acasă a copiilor Ucrainei, a declarat de președintele adunării, grecul Theodoros Rousopoulos într-un comunicat publicat pe siteul Consiliului Europei, scrie mariustoca.ro.

Adunarea Parlamentară va continua să sprijine dezvoltarea unei viziuni alternative pentru Rusia ca țară pașnică, liberă, democratică și responsabilă, care nu reprezintă nicio amenințare pentru vecinii săi și propriii cetățeni. Ne vom consolida sprijinul pentru opoziția democratică rusă, care împărtășește principiile și valorile Consiliului Europei, pentru apărătorii drepturilor omului, jurnaliștii independenți și societatea civilă liberă. Vom fi alături de toți cei care îndrăznesc să lupte pentru libertate în Rusia, care condamnă războiul de agresiune împotriva Ucrainei și recunosc pe deplin integritatea teritorială a acesteia.

Libertatea și democrația vor prevala în Rusia!” se închieie comunicatul

O spectaculoasă cetate medievală din Clisura Dunării a fost restaurată. Mii de turiștii din întreaga lume sunt așteptați anual

Unul dintre cele mai spectaculoase obietctive turistice din Clisura Dunării, unde autoritățile locale se așteaptă să atragă mii de turiști anual, este în prag de inaugurare, după mai multe amânări ale finalizării proiectului. Este vorba despre Cetatea Ladislau, de pe Clisura Dunării, din Coronini, județul Caraș-Severin, scrie ziare.com.

Restaurarea cetății a început în luna mai a anului 2017, într-un proiect finanțat cu bani europeni, prin ADR Vest. Valoarea totală a investiției este de 19,8 milioane lei, din care 19,3 milioane lei finanțare europeană, asigurată prin Regio-POR 2014-2020.

Procesul este unul complex, cuprinzând consolidarea, restaurarea, conservarea și protejarea Cetății Ladislau, realizarea unui punct de belvedere prin amenajarea Turnului 3 de Sud-Vest, conservarea zidurilor și turnurilor cetății cu asize de piatră, amenajarea de platforme și pasarele, construirea unui corp anex, realizarea de instalații electrice și sanitare, realizarea iluminatului arhitectural și ambiental, amenajarea incintei sitului și realizarea de alei pietonale.

Întârzieri de trei ani de zile

Proiectul avea termen de finalizare de 44 de luni, iar inaugurarea era prevăzută pentru începutul anului 2021. Cu toate acestea, de atunci, în fiecare an, autoritățile locale au anunțat că se pregătesc de inaugurare, însă au tot amânat acest moment. De data aceasta, chiar dacă nu mai sunt de executat decât foarte puține lucrări, primarul comunei Coronini se teme să mai anunțe o dată la care turiștii vor putea pune piciorul pe aleile cetății medievale.

„Nu vreau să mai spun că e gata, că am tot spus și am avut surprize. Mai au de instalat punctele de belvedere și iluminatul arhitectural. Mi-au promis că în aprilie vin și se apucă de lucrări, iar în mai sunt gata. Nu ar mai fi așa mult de lucru”, susține Boboescu.

Povestea fortificației începe din timpul dacilor

Fortificația de la Coronini datează din 1427-1428 și a fost un punct crucial în sistemul defensiv al Regatului Ungariei în secolul al XV-lea. Situată strategic pe malul stâng al Dunării, această cetate a avut un rol esențial în protejarea granițelor și a creștinătății împotriva amenințărilor otomane.

Potrivit cercetătorilor și istoricilor, cetatea Coronini a fost inițial o așezare fortificată din epoca regatului dac, intrând ulterior în atenția Imperiului Roman. Importanța sa în contextul medieval este evidențiată de faptul că a făcut parte dintr-o linie de fortificații între Severin și Ram, oferind o protecție vitală împotriva invaziilor și atacurilor.

Această cetate, numită și „Sfântul Ladislau” după protectorul casei regale maghiare, a fost reconstruită în timpul domniei lui Sigismund de Luxemburg, unul dintre cei mai importanți regi ai Europei medievale. Sigismund a înțeles amenințarea crescută a otomanilor și a întărit peste zece cetăți de-a lungul Dunării, inclusiv Coronini, pentru a face față provocărilor.

Cetatea medievală va fi introdusă în diverse circuite turistice naționale și internaționale, în vederea creșterii numărului de turiști, și este prevăzută diversificarea serviciilor culturale prin organizarea și desfășurarea a minimum patru evenimente anuale periodice, cu accent pe păstrarea tradițiilor locale.

Maia Sandu nu va semna decretul de numire a bașcanei Găgăuziei ca membră a Guvernului: ”O persoană care lucrează pentru o grupare criminală nu are ce căuta în Guvern!”

Maia Sandu nu va semna decretul de numire a bașcanei Găgăuziei, Evghenia Guțu, ca membră a Guvernului Republicii Moldova. O persoană care lucrează pentru o grupare criminală, o persoană care face declarații împotriva propriei țări nu are ce să caute în Guvernul Republicii Moldova. Declarația îi aparține președintelui Republicii Moldova Maia Sandu, care a fost întrebată despre o eventuală semnare a decretului de includere a bașcanului Evghenia Guțul în executiv.

„Federația Rusă, mai bine zis Kremlinul, a arătat pe față că mizează pe grupări criminale. Probabil Kremlinul nu mai este satisfăcut de acțiunile partidelor pro-ruse din Republica Moldova și a hotărât să mizeze pe grupări criminale în efortul de destabilizare a Republicii Moldova”, a declarat șefa statului, transmite ipn.md. 

Potrivit Maiei Sandu, în asemenea circumstanțe, cu atât mai mult trebuie de susținut proiectul de integrare europeană, care va ajuta Moldova să aibă instituții puternice, care să apere statul de asemenea grupări criminale și de asemenea amestecuri din partea Kremlinului.

Pe 6 martie, bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, s-a întâlnit la Soci cu președintele rus, Vladimir Putin. 

Surpriză de proporții de la Ionel Istrati! De Crăciun și Revelion, artistul va cânta pentru moldovenii din Grecia și Italia
Articolul anterior
În Moldova, mai sunt copii care îi cer Moșului mâncare în loc de jucării
Articolul următor