Un ilustru fizician moldovean s-a stins din viață

Academicianul modovean Vsevolod Moscalenco s-a stins din viață la vârsta de 90 de ani. Ilustrul fizician moldovean a avut o poveste de viață cutremurătoare.

separator

Anunţul privind trecerea în neființă a fizicianului a fost făcut de către consilierul prezidențial în domeniul Educației, culturii și cercetării, Corneliu Popovici, pe o reţea de socializare.

„Cu profundă tristețe am aflat despre trecerea în eternitate a academicianului Vsevolod Moscalenco, personalitate cu renume mondial, șef al Secției de fizică statistică a Institutului de Fizică Aplicată al AȘM, colaborator științific principal la Laboratorul de fizică teoretică „N. Bogoliubov” din cadrul Institutului Unificat de Cercetări Nucleare din Dubna. Exprimăm sincere condoleanțe familiei și celor apropiați”, a scris Corneliu Popovici.

Vsevolod Moscalenco și fratele acestuia, Sveatoslav Moscalenco, s-au născut pe 26 septembrie 1928, în satul Bravicea, raionul Orhei.

Iluștrii fizicieni moldoveni Sveatoslav și Vsevolod Moscalenco au fost gemeni. Cei doi au rămas orfani de tată la vârsta de 12 ani, după ce acesta a fost deportat în Siberia ca dușman al poporului. Ulterior, familia a fost expatriată. Cei doi copii, împreună cu necăjita lor mamă, au fost nevoiți să suporte consecințele foametei din perioada postbelică. În ciuda destinului dramatic, copiii au făcut o carieră științifică strălucită.

Sveatoslav Moscalenco a prezis pe cale teoretică existența biexcitonului, o cvasiparticulă ușoară cu o durată efemeră, a descoperit fenomenul suprafluidității excitonilor și biexcitonilor. Vsevolod Moscalenco, atras de alte probleme ale fizicii moderne, s-a remarcat prin teoria tranzițiilor polifononice și prin elaborarea teoriei supraconductorilor polizonali. Pentru noutatea și originalitatea ideilor și concepțiilor lor ambii au fost înalt apreciați de către elita fizicii contemporane, au devenit posesorii unor prestigioase premii, dețin titluri academice și didactice superioare, fiind o mândrie națională.

Vsevolod Moscalenco a fost șeful secției de fizică statistică al Institutului de fizică aplicată al Academiei de Științe din Moldova. În 1976, Vsevolod Moscalenco a fost ales academician al Academiei de Științe a Moldovei.

alte Articole interesante