Un moldovean va parcurge 170 de km cu un rucsac de 30 de kg în spate, pentru a ajuta la achiziționarea a 5 fotolii ginecologice adaptate femeilor cu nevoi speciale

Andrea Lefter, un moldovean care locuiește de mai mulți ani în orașul italian Mestre, va face Turul de Mont Blanc, unul dintre cele mai cunoscute trasee de lungă distanță din Europa. Tânărul va parcurge 170 de km în 8 zile, cu un rucsac în spate de 30 de kg. Andrea își propune astfel să adune bani, pentru achiziționarea a 5 fotolii ginecologice adaptate femeilor cu nevoi speciale. În total, este necesară suma de 7 mii de euro. Oricine dorește să facă un act de binefacere poate dona pentru această cauză nobilă!

separator

Andrea a început traseul vineri, pe 29 iunie, și îl va încheia pe 8 iulie. Este un circuit solicitant, dar şi impresionant în acelaşi timp, care înconjoară Masivul Mont Blanc şi traversează 3 ţări diferite pe parcurs: Italia, Franţa şi Elveţia.

“Circuitul se desfăşoară, ca altitudine, între 1000 m şi 2669 m, are 170 de km, adună 10.000 metri de ascensiune şi coborâre, şi se face, în principiu, în 10/11 zile, însa mi-am propus să reduc timpul la 8 zile cu un rucsac de 30kg în spate”, a spus tânărul.

Andrei împărtășește experiența traseului pe pagina de Facebook a campaniei, acolo unde puteți dona.

,,La frontiera comună italiană și elvețiană, 2537m altitudine, nu este nevoie de pașaport :D
Îmi voi aminti acest check point nu doar din motivul dat, ci și pentru că eram sleit de puteri și trebuia să mai parcurg 9km din 28 totali. Uneori limitele fizice sunt dezarmante, chiar dacă creierul îți spune să continui. M-am gândit la campania pe care am inițiat-o, la cum va fi la final și am zis că merită încă un efort”.

,,1833m altitudine, 8,88km parcurși, timp total 2:35:24.
Mai am 5:30 ore și 14km pină la Alpage Charamillion”.

În Republica Moldova există în jur de 187 mii de persoane cu dizabilități, dintre care jumătate sunt femei și fete care au dobândit dizabilitatea pe parcursul vieții. Unul dintre motivele din care femeile cu dizabilități nu ajung la ginecolog și nu pot avea grijă de sănătatea lor, inclusiv atunci când sunt însărcinate, este lipsa, în instituții medicale, a fotoliilor ginecologice adaptate nevoilor lor. Din cele 62 Centre de sănătate din Republica Moldova, Cabinetele de Examinare Ginecologică Profilactică nu au în dotare nici un astfel de fotoliu.

sursa: www.moldova.org

Țara din Europa care introduce taxă pentru hainele fabricate în China

Hainele fabricate în China s-ar putea scumpi enorm, după ce Franţa ia măsuri pentru a combate aşa-numitul fenomen „fast fashion”, scrie observatornews.ro.

Mai exact, încearcă să îşi salveze propria industrie introducând o taxă de mediu pentru obiectele de vestimentaţie realizate de producătorii chinezi.

Astfel, începând cu anul viitor, este prevăzută o suprataxă în valoare de 5 euro pe articol – care va ajunge la 10 euro până în 2030.

În urma deciziei, Franţa devine prima ţară din lume care a ridicat problema excesului de „fast fashion”.

Alegeri prezidențiale rusești, sub amenințarea armelor în regiunile ocupate ale Ucrainei

Cetățenii ucraineni sunt obligați să participle la alegerile rusești sub amenințarea armelor, într-o încercare de a crea o iluzie de legitimitate. Oficialii electorali bat la ușa fiecărei locuințe, cerând rezidenților să completeze buletinele de vot în favoarea candidaților pro-Kremlin. Refuzul de a vota, sau critica privind procesul electoral pot avea consecințe grave, inclusive detenția în închisori informale, scrie Mediafax.ro.

Potrivit sursei, care face trimitere la agenția de presă Aljazeera, în regiunile ocupate ale Ucrainei, cetățenii sunt forțați să participe la alegerile rusești sub amenințarea armelor și într-un proces electoral contestat.

Încă din luna februarie, femei cu ecusoane și stive imense de hârtii băteau la fiecare ușă, cerându-le oamenilor să completeze buletine de vot pentru alegerile prezidențiale rusești, cerând rezidenților să completeze buletinele de vot în favoarea lui Vladimir Putin și a altor candidați pro-Kremlin.

Presiunea exercitată asupra cetățenilor este uriașă, iar refuzul de a vota sau critica privind procesul electoral poate avea consecințe grave, inclusiv detenția în închisori informale. Totuși, oamenii speră că participarea la vot îi va ajuta să părăsească zona ocupată și să înceapă o nouă viață în afara influenței ruse.

Deși participarea la vot ar putea oferi unor oameni o șansă de a părăsi zona ocupată, mulți se simt prizonieri în propria țară, obligați să aleagă între siguranța personal și integritatea morală. Bulversați de manipularea electorală și presiunile asupra lor, locuitorii se tem pentru viitorul lor și pentru legitimitatea alegerilor rusești în aceste teritorii disputate.

Cu toate acestea, multe dintre aceste manevre sunt văzute drept încălcări flagrante ale drepturilor omului și ale standardelor democratice, subliniind lipsa de legitimitate și opoziția crescândă față de prezența Rusiei în regiune. Totuși, Kremlinul pare să ignore aceste critici și să-și continue eforturile de a crea impresia că procesul electoral este legitim, în ciuda protestelor din partea comunității internaționale și a regimului de ocupație în curs de desfășurare.

Este clar că alegerile în regiunile ocupate ale Ucrainei sunt mult mai mult decât un exercițiu democratic, ele reprezintă un instrument de consolidare a puterii pentru Kremlin și o sursă de tensiune și disidență în întreaga regiune.

Cum sunt ademeniți rușii la urne, ca să-l valideze pe Putin: de la pungi cu zahăr, până la tombole cu mașini, iPhoane și apartamente

Autoritățile locale din întreaga Rusie se întrec în idei care mai de care mai creative pentru a-i convinge pe ruși să iasă la vot pentru alegerea lui Vladimir Putin a cincea oară în funcția de președinte. Liderul de la Kremlin își dorește o participare istorică la urne, pentru a-și valida stilul de conducere și decizia de a invada Ucraina, așa că niciun efort nu este prea mare, scrie The Moscow Times, preluată de Digi24, enumerând o serie de tombole și concursuri cu premii contra voturi organizate în toată Rusia.

Pe lângă presiunile exercitate asupra angajaților din sectorul public pentru a vota, oficialii ruși încearcă să atragă și ocuitorii simpli la secțiile de votare cu prânzuri gratuite, bilete la concerte și tombole cu premii, de la chifle și pungi cu zahăr până la telefoane iPhone, mașini noi sau chiar apartamente.

Multe dintre aceste evenimente gratuite organizate de autoritățile locale au fost programate pentru 17 martie la prânz – aceeași oră la care aliații opozantului Aleksei Navalnîi au chemat lumea la un protest la secțiile de votare din întreaga țară – „Prânz împotriva lui Putin”, mai arată The Moscow Times.

Plimbări în roata mare

În orașul siberian Omsk, cei care votează pentru prima dată, cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, vor primi un bilet gratuit pentru o plimbare cu roata mare într-un un parc de distracții local, a anunțat agenția de știri Omsk Inform.

Autoritățile locale sunt pregătite să ofere aproximativ 50.000 de bilete la secțiile de votare din oraș, potrivit publicației.

Telefoane iPhone și uscătoare Dyson

Locuitorii din regiunea Altai vor avea șansa de a câștiga bunuri nou-nouțe aflate pe lista produselor sancționate, cum ar fi un iPhone 15 și aparate de coafat Dyson, a relatat postul local de știri Tolk.

Toți rezidenții cu vârsta de vot din regiune care fac o fotografie la o secție de votare și o încarcă pe o pagină dedicată de pe site-ul de socializare VKontakte vor fi eligibili pentru tombola din ziua alegerilor.

Chifle și terci de ovăz

Primarul din Strezhivoy, un oraș cu aproximativ 39.000 de locuitori din regiunea Tomsk, a promis că alegătorilor li se vor oferi gratuit chifle de pâine și terci de ovăz.

„Chifle de pâine vor fi disponibile în toate cele trei zile la toate secțiile de votare – această dorință [a alegătorilor] de la alegerile anterioare a fost realizată”, a scris Valeri Denicenko într-o postare pe Telegram, însoțită de o fotografie a unui program detaliat de divertisment pentru alegători pe trei zile.

Motociclete, apartamente și smartphone-uri chinezești

În regiunea Sverdlovsk, sunt puse la bătaie 2.000 de smartphone-uri de producție chineză, 45 de apartamente și 20 de motociclete, precum și 100 de mașini produse de marca Moskvici, reînviată din epoca sovietică.

Pentru a câștiga unul dintre premii, alegătorii sunt invitați să completeze un chestionar în ziua alegerilor, în cadrul căruia vor trebui să răspundă la o serie de întrebări despre istoria regiunii. În același timp, oficialii au declarat că răspunsurile corecte nu vor crește șansele de a câștiga un premiu.

„Poți să răspunzi literalmente greșit la toate întrebările testului și totuși să câștigi un premiu. Totul este aleatoriu”, a declarat postul local de știri SVET Ekaterinburg.

Transport public gratuit, un festival de muzică și o Lada

Oficialii din republica rusă Tatarstan au decis să facă totul, organizând duminică un festival de muzică gratuit pentru alegătorii din capitala regiunii, Kazan.

Festivalul, intitulat „Toată familia la alegeri”, va avea loc pe stadionul Ak Bars Arena din oraș și va cuprinde spectacole susținute de artiști de renume din muzica tătară și rusă, precum și standuri cu preparate culinare din întreaga Rusie.

Alegătorii vor primi la secția de votare o brățară care va fi folosită pentru a intra la festival. Brățara dă dreptul, de asemenea, la acces gratuit și nelimitat la transportul public din Kazan.

De asemenea, participanții la alegeri se pot înscrie la o tombolă pentru a câștiga unul dintre cele trei autoturisme Lada Vesta, la un preț de peste 1,7 milioane de ruble (18 615 dolari) fiecare.

Pentru a participa la tombolă, familiile trebuie să facă o fotografie în fața secției de votare și să o posteze pe pagina lor VKontakte sau Instagram cu hashtag-urile #ТатарстанАлга („Înainte, Tatarstan”, în limba tătară) și #ВсейСемьейНаВыборы („Toată familia la alegeri”).

Rapid și simplu. Rețete de murături de la gospodine de excepție
Articolul anterior
Fiul lui Anatol Țăranu va fi înmormântat astăzi, la Cimitirul Central din Chișinău
Articolul următor