Un român care lucrează în 2 servicii de urgență în Irlanda spune că, în situația Alexandrei, o întrebare era obligatorie!

George Mugurel Toma, 45 de ani, este stabilit în Irlanda de Nord de 11 ani, și lucrează la direcția de pompieri (Northern Ireland Fire & Rescue Service) și la cea de salvări pe mare (Royal National Lifeboat Institution).

separator
Din experiența acumulată în Irlanda, acesta spune pentru Libertatea ce era esențial să facă operatorul de la 112 și ofițerul de poliție care au intrat primii în contact cu Alexandra.

1. Să treacă de la un protocol de căutare specific dispariției la cel specific răpirii

Sfaturile pe care le primește cineva dispărut sunt diferite de cele pe care le primește un om răpit. În cazurile de răpiri, „normal trebuie să se urgenteze și să se aloce o altă structură, alte resurse umane”, spune Toma.

2. Să obțină cât mai multe informații legate de aspectul răpitorului: „E gras, înalt, subțire, are barbă, mustață, cum este îmbrăcat?” „Cine a răspuns la 112 nu a valorificat ceea ce fata putea să spună. După care trebuiau să întrebe cum arată respectivul, e gras, înalt, subțire, are barbă, mustață, cum este îmbrăcat? pentru că serviciile de urgență se puteau întâlni oricând cu el”, spune românul stabilit în Irlanda. Ceea ce, în cazul Alexandrei, chiar se putea întâmpla, pentru că Dincă era în acel moment pe străzi, în Caracal, pentru cel puțin o jumătate de oră de la primul apel al fetei, până când bărbatul a revenit acasă. „Fata a zis că omul s-a dus la farmacie. Domne, câte farmacii sunt în localitatea aia? 20 de farmacii. 20 de ofițeri se duc și verifică dacă o persoană cu trăsăturile astea era acolo.”

3. Să se intereseze de starea ei de sănătate și să afle dacă se poate elibera „Trebuia să o întrebe dacă e legată, dacă e rănită, dacă sângerează. Dacă da, oprește sângerarea, că asta e cel mai important, nu vreau să mori până vin serviciile de urgență. Ce vezi în jurul tău, ciocan, un lemn? Te poți elibera? În ce încăpere ești? Are uși, ferestre? Erau informații care trebuiau să fie adunate.

Operatorul trebuia să preia controlul și să culeagă informații cheie”. Toma insistă că „nu pot să fac o comparație, ar fi neprofesional, eu lucrez în alt sistem”, dar, din ceea ce spune el, e imposibil să nu vezi diferențele dintre sistemul românesc și cel irlandez.

În Irlanda se fac testări psihologice amănunțite o dată pe an și training de specializare o dată la 6 luni „În fiecare an te duci și vorbești cu un psiholog, înregistrează orice vorbești, te întreabă orice de la viață privată la un anumit subiect al zilei, la ce părere ai despre Brexit, pentru ca el să își dea seama în ce situație se află mentalul tău”, povestește el. „Se face training la 6 luni de zile, trebuie să refaci din nou tot ce ai învățat și se aduc lucruri noi. Iar la orice echipament nou nu ai voie să îl folosești până nu ai fost instruit cum să îl folosești și tehnica pe care să o folosești.

Vă spun, aici, ca pompier, ca să ridic o scară până la un acoperiș am un anumit procedeu. Sunt 4 oameni care trebuie să ridice scara. Dacă ai 3, nu poți să o ridici. Deci toate lucrurile se fac efectiv ca al carte”.

În Irlanda există registrul abuzatorilor sexuali „Într-un astfel de caz, ca cel al Alexandrei, ei ar fi primii suspecți. Trebuie acum făcută în România această bază de date cu toți agresorii sexuali”. Legea registrului agresorilor sexuali, inițiată de deputat independentă Oana Bîzgan, a fost promulgată cu puțin timp înainte de drama de la Caracal.

George Toma sintetizează și spune că, pe lângă instruirea operatorilor de la 112, ar trebui să existe și un program „care să îi spună pas cu pas operatorului de la 112 ce trebuie să facă, pentru că în momentul de stres chiar ca lucrător, poți să le uiți. Pentru că și cel care dă telefon, și cel care stă în spatele telefonului sunt supuși unui stres extraordinar.” Este exact observația pe care au făcut-o parlamentarii români cînd au auzit înregistrările de la 112 cu discuțiile dintre Alexandra Măceșanu și dispeceră și polițist.

”Nu părea că folosesc un set standard de întrebări”, au remarcat ei. Ei l-au întrebat imediat pe Prim-adjunctul STS, general de brigadă Sorin Bălan, dacă nu există un protocol de întrebări special pentru răpiri. ”Răspunsul a fost că se face de la caz la caz”, a relatat, uluit, unul dintre parlamentarii prezenți la audierea din Parlament.

Veste bună pentru moldoveni! Se ieftinește lumina! Noile tarife, aprobate de ANRE

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a votat micșorarea tarifului la energia electrică livrată de „Premier Energy”. Astfel, consumatorii casnici din raioanele de Sud și Centru vor achita 2,34 lei/kWh, ceea ce constituie o scădere cu 5 bani, scrie deschide.md.

De menționat că, anterior, reprezentanții „Premier Energy” au solicitat majorarea tarifului până la 2,77 lei/kWh.

O situația similară este și în cazul SA „Furnizarea Energiei Electrice Nord”. Furnizorul a cerut pentru consumatorii casnici un tarif de 3,01 lei/kWh, comparativ cu 2,88 lei/kWh în prezent. Totuși, ANRE a decis micșorarea tarifului până la 2,84 lei/kWh.

Ultima dată, prețul la lumină a fost modificat în noiembrie 2023.

Precizăm că, tot astăzi, ANRE a aprobat micșorarea tarifului la energia termică.

Un angajat al Ambasadei ruse la Chișinău, declarat persoană indezirabilă pe teritoriul R.Moldova și urmează să părăsească țara

Un angajat al Ambasadei Ruse la Chișinău a fost declarat persona non grata pe teritoriul R. Moldova și urmează să părăsească țara noastră. Anunțul a fost făcut de Ministerul de Externe, după ce ambasadorul Federației Ruse în R. Moldova, Oleg Vasnețov, a fost convocat la sediul instituției pentru a-l informa despre decizia în cauză, scrie moldova1.md.

Potrivit MAE, măsura a fost luată drept răspuns la deschiderea de către Rusia a șase secții de votare în regiunea transnistreană.

Ambasadorului i-a fost exprimat protestul în legătură cu organizarea alegerilor prezidențiale din Federația Rusă pe teritoriul regiunii transnistrene a Republicii Moldova contrar poziției autorităților moldovenești. În acest context, ambasadorului Federației Ruse i-a fost înmânată nota prin care un colaborator al Ambasadei a fost declarat persoană indezirabilă (non grata) pe teritoriul Republicii Moldova și urmează să părăsească țara”, se arată în nota informativă.

Amintim că ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, a fost convocat pe 12 martie la Ministerul Afacerilor Externe. Potrivit instituției, diplomatului rus i-a comunicată poziția privind dezaprobarea deciziei referitoare la deschiderea secțiilor de votare ale Federației Ruse în regiunea transnistreană. La rândul său, Vasnețov, a declarat pentru presă că poziția Chișinăului este „nefondată” și că drepturile cetățenilor ruși din Republica Moldova trebuie respectate.

Menționăm că, în ultimii șase ani, nouă diplomați ruși au fost expulzați din Republica Moldova, urmate de acțiuni similare din partea Moscovei.

Cel mai recent caz a fost înregistrat în aprilie anul trecut, când un diplomat rus a fost expulzat de pe teritoriul Republicii Moldova pentru comportament necorespunzător.

Se ieftinește căldura în Chișinău și Bălți

Locuitorii municipiilor Chișinău și Bălți vor plăti mai puțin pentru agentul termic. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat astăzi micșorarea tarifelor la căldură, dând curs demersurilor depuse de către SA „Termoelectrica” și SA „CET-Nord”, scrie radiomoldova.md.

Potrivit proiectului aprobat de ANRE, în municipiul Chișinău consumatorii deserviți de „Termoelectrica” vor achita 2 138 de lei/Gcal (fără TVA), în comparație cu 2 774 de lei/Gcal în prezent.

Consumatorii din municipiul Bălți, deserviți de CET-Nord, vor achita 2 245 de lei/Gcal (fără TVA), comparativ cu 3 215 lei/Gcal.

Noile tarife vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Moldoveanca Elena Matei i-a luat locul Irinei Shayk! Ea a devenit imaginea unui brand de costume de baie
Articolul anterior
Un bărbat de 34 de ani a căzut de la etajul șapte al unui șantier din Durlești
Articolul următor