Universitățile din Moldova rămân fără studenți. Care este motivul?

Potrivit datelor furnizate de Consiliul Rectorilor din Republica Moldova, tendința generală de micșorare a numărului de studenți înmatriculați în universitățile din țară se menține și în acest an. Per ansamblu, fenomenul nu este nici pe de parte unul optimist, având în vedere că, în ultimii zece ani, numărul studenților înmatriculați s-a redus cu aproape 40%.

separator
studenti-universitatea-de-vest-timisoara-cursuri-universitate

Dacă în anul universitar 2006-2007 în toate universitățile din Republica Moldova își făceau studiile la ciclul I, licență și ciclul II, masterat, 127.997 studenți, atunci 10 ani mai tîrziu, în anul universitar 2016-2017, numărul acestora s-a redus până la 74.726, scrie noi.md.

În perioada menționată s-a înregistrat o scădere a numărului de studenți cu peste 40%. Cea mai mare descreștere a fost atestată la domeniile generale de studii: Științe economice (-54%); Drept (-50%); Inginerie și activități inginerești (-36%).

Principalele cauze ale numărului redus de studenți înmatriculați în universități sunt evoluțiile demografice negative, plecarea tinerilor peste hotarele Republicii Moldova, atât la studii, cât și în scop de reîntregire a familiilor etc.

„Consiliul Rectorilor consideră că micșorarea considerabilă a numărului de studenți înmatriculați în universități, concomitent cu numărul mare a celor care nu revin în țară după finalizarea studiilor peste hotare, va avea pe viitor un impact negativ asupra dezvoltării sociale și economice a țării”, se arată într-o declarație a instituției.

alte Articole interesante