Zece moldoveni au muncit în Rusia, dar s-au întors acasă fără niciun ban

O moldoveancă a fost condamnată la 7 ani de închisoare pentru exploatarea prin muncă a 10 conaționali, la Moscova.

separator
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță satisfacerea solicitării procurorilor, de către Judecătoria Chișinău, de condamnare a unei cetățene care a exploatat la construcție 10 cetățeni ai Moldovei, pe care i-a chemat la muncă în Moscova, Rusia.

Aceasta i-a recrutat și exploatat prin muncă în perioada aprilie-decembrie 2013, cu promisiunea că vor avea un salariu bine plătit, mai bun decât media pe piața de muncă în construcții, la Moscova, în acea perioadă. Aceștia au acceptat, așa cum unii cunoșteau alte cazuri în care muncitorii au fost plătiți de către inculpată, iar pe de altă parte, unul din conducătorii companiei avea o reputație bună în oraș. Și, bineînțeles, un alt motiv erau și necesitățile financiare stringente: spre exemplu, într-un caz, părinții erau la muncă cu feciorul – student la frecvență redusă la Universitatea Tehnică, iar în alt caz, copiii nici nu aveau împlinită vârsta majoratului.

Însă, deși volumul de muncă convenit fusese executat de către muncitori, salariul promis nu a fost oferit. Unicii bani pe care i-au primit majoritatea erau anumite sume pentru mâncare: între 100-150 ruble rusești pe săptămână (1 rublă echivala cu 0,39 lei în 2013), în alte cazuri – 300 și 1000 ruble pe săptămână. Din lipsa salariului, însă, muncitorii nu puteau reveni acasă, iar așa cum nu lucrau declarat, nu puteau reclama autorităților rusești această încălcare a drepturilor lor. Prin urmare, în cazul părinților cu copii minori, aceștia erau nevoiți să strângă fier uzat, pe care-l vindeau ca să poată să-și cumpere de-ale gurii.

În schimb, inculpata care era responsabilă de achitarea salariului, avea călătorii frecvente în Moldova, iar feciorului i-a cumpărat și un autoturism de model Mercedes. Pe de altă parte, conducătorii companiei locale declarau că i-au dat acesteia banii pentru achitarea salariilor muncitorilor. Așa cum situația degenera, iar în această situație erau și alți muncitori de alte etnii, inculpata a recurs la amenințări, inclusiv cu moartea fiicei care se afla în Moldova a unei muncitoare care-și cerea drepturile. Mai mult decât atât, în majoritatea cazurilor în care situația se agrava, concubinul acesteia comunica cu muncitorii, pe care-i agresa fizic și psihologic.

Prin urmare, muncitorii au acuzat-o pe inculpată de restanțe salariale – între 25.000 și 250.000 ruble rusești – în funcție de durata și volumul de muncă. La solicitarea procurorilor PCCOCS, instanța de judecată le-a dat dreptate celor 10 cetățeni, a dispus încasarea prejudiciilor victimelor și a condamnat-o pe inculpată la pedeapsa cu închisoarea pentru un termen de 7 ani și 3 luni, cu interdicția pentru o perioadă de 3 ani ca aceasta să aibă activitate legată de plecările peste hotare.

Doi pasageri de la cursa „Chişinău-Istanbul” au încercat să treacă cu valută nedeclarată

În bagajele de mână ale doi cetățeni străini, polițiștii de frontieră de comun cu funcționarii vamali au depistat valută, în numerar de mii de euro și dolari, care nu a fost declarată. Cazurile au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, la curse cu destinație spre Istanbul, Turcia.

În ambele situații s-a acționat în cadrul controlului de specialitate, efectuat în coordonare între cele două autorități.

Prima persoană documentată este cetățean chinez de 35 de ani, în bagajul căruia s-au depistat 10900 EUR și 5500 USD. În bagajul cetățenului Ucrainei de 41 de ani, echipa mixtă a descoperit 50000 USD, pe care pasagerul a evitat să le declare.

În continuare investigațiile se desfășoară în vederea elucidării circumstanțelor și luării măsurilor legale ce se impun. 

Percheziții într-un dosar de contrabandă cu obiecte din metale prețioase, în valoare de peste 1,5 milioane lei

În postul vamal Leușeni, funcționarii vamali în comun cu polițiștii de frontieră au deconspirat intenția unui conațional de a introduce ilegal în țară un lot de articole, presupus din metal prețios.

Astfel, urmare a controlului vamal, în geanta de mână au fost depistate bunurile nedeclarate: 103 monede, un lingou și două medalii.  

Cazul a avut loc astăzi, 5 decembrie 2023, în timpul verificării bagajelor pasagerilor de la ruta „Franța-Moldova”. Documentat este un conațional în vârstă de 36 de ani.

În cadrul audierilor, persoana a declarat că monedele au fost procurate contra sumei de 300 EUR, iar lingoul presupus a fi din aur – 800 EUR.

În continuare, bunurile au fost ridicate și sunt pasibile confiscării, iar investigațiile pe caz continuă.

Fostul președinte Igor Dodon, alături de mezinul său pe muntele Athos: ”Ne vom ruga pentru țară”

Fostul președinte al R. Moldova, Igor Dodon, a plecat într-un pelerinaj de câteva zile pe muntele Athos.

Într-o postare pe rețelele de socializare, Igor Dodon a scris că a ajuns pe muntele Athos alături de fiul său mai mic, menționând că vor urma câteva zile de liniște și discuții cu călugării, transmite Știri.md.

„Am ajuns la muntele Athos, împreună cu feciorul cel mic. Vor urma câteva zile de liniște, discuții cu călugării și reflecții. Ne vom ruga pentru Moldova. Să fie pace și normalitate în țară”, a scris Igor Dodon.

De menționat că, în ultimii ani, fostul șef de stat a mers în mai multe pelerinaje pe muntele Athos, iar de fiecare dată, Igor Dodon a declarat că în timpul pelerinajului s-a rugat pentru poporul R. Moldova.

Merele din Ucraina erau exportate în Rusia ca provenite din Moldova
Articolul anterior
Ești stresat și tensionat când conduci pe timp de ploaie sau ceață? Vezi ce lentile pentru conducători auto sunt recomandate
Articolul următor