„Ziua Științei” s-a transformat într-un campus Alma Mater, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării cu suportul Uniunii Europene prin intermediul Programului-cadru pentru cercetare și inovare „Orizont 2020” a organizat sâmbătă, 9 noiembrie, cea de-a IX-a ediție a „Zilei Științei”.

separator
Evenimentul s-a desfășurat în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei, care de „Ziua Științei” s-a transformat într-un campus Alma Mater, în cadrul căruia 40 de instituții de cercetare din țară au organizat mai multe activități educative.

În cadrul evenimentului au fost organizate ateliere de creație; lecții publice expoziții de carte, de echipamente științifice, de calculatoare; ateliere practice etc. Amatorii de sport au participat la probe sportive individuale, exerciții aplicative de gimnastică artistică și fitness, copiii au avut posibilitatea de a programa Roboții Lego, de a vedea brevete de invenții, de a învăța cum are loc restaurarea unei cărți vechi și icoane etc., iubitorii de cultură au putut admira cântece și dansuri populare cu specific bulgăresc.

De asemenea, participanții la eveniment au avut posibilitatea să își testeze nivelul de cunoaștere a limbii române, au participat la o prezentare de modă cu creațiile tinerilor designeri, au sculptat figurine din lut, au confecționat obiecte de design, articole textile și marochinărie.

Ediția din acest an s-a desfășurat sub genericul „Magia nu există! Totul e știință!. Eroul evenimentului a fost un tânăr magician care călătorind și exploarând cele 6 insule ale cunoașterii și participând la activitățile interactive pregătite de cele 40 de instituții a devenit la final cercetător.

În mesajul său, secretarul de stat Elena BELEI a felicitat întreaga comunitate științifică din Republica Moldova, dorindu-le inspirație și performanță în activitate. „Ne dorim sincer ca cercetarea în Republica Moldova să se orienteze către interese strategice și economice ale statului, iar implicarea tinerilor cercetători să devină o realitate salutară. De aceea astăzi împreună cu dumneavoastră haideți să aducem știința mai aproape de tineri”. În context, Elena BELEI a mulțumit partenerilor pentru sprijinul acordat în desfășurarea evenimentului. Evenimentul a fost inaugurat de către secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Elena BELEI.

„Ziua Științei” a fost instituită în Republica Moldova prin Hotărârea Guvernului nr.1083/2010, fiind organizată în contextul Zilei Internaționale a Științei pentru Pace și Dezvoltare, care a fost proclamată la 2 noiembrie 2001, în cadrul celei de-a 31-a sesiuni a Conferinței generale a UNESCO.   

alte Articole interesante