Ce este stresul prenupțial și temerile de dinaintea căsătoriei!

Căsătoria este unul dintre cele mai importante decizii din viața  – o decizie care determină şi modul în care va decurge viața noastră viitoare: fericită sau chinuitoare. În mod rezonabil, este  firesc ca oamenii să fie copleşiţi de anumite gânduri şi să-şi facă griji cu privire la partner/parteneră.

separator

În fond, este mai bine să experimentezi acum nişte dubii şi să-ţi adresezi întrebări de verificare, decât mai târziu să ai regrete şi îndoieli.  În termeni ştiinţifici, această îngrijorare are denumirea de stres premarital, dar acest lucru nu înseamnă că toţi cei care se căsătoresc trec prin asemenea stări emoţionale.


Daniela Terzi-Barbarosie,
psiholog, psihoterapeut de familie si cuplu

Din experiența mea de psiholog şi psihoterapeut, am constatat că toate miresele și mirii îşi fac griji, referitor la „Este sau nu această persoană potrivită pentru mine?”, încercând astfel să înţeleagă dacă au luat decizia corectă. Majoritatea celor care mă solicită în asemenea momente din viaţa lor, doresc o garanție că vor trăi o viață fericită alături de persoana aleasă.

Adevărul este că nimeni nu le poate oferi această garanţie decât ei înşişi şi istoria comună care deja o au până în ziua x. O anumită cantitate de îngrijorare și îndoială este benefică. Căsătoria este fără îndoială un risc. Şi nu există reţete. Nu există nici asigurări că va dura pe viaţă. Nu e nici o cale de a fi sigur – de aceea căsătoria este atât de înfricoșătoare. Dar este şi atât de frumos, este o experienţă de viaţă uimitoare. Şi până nu ai curaj să o experimentez – nu vei şti de ce eşti în stare într-o căsnicie, de câtă iubire poţi dărui, cât de împlinită poţi fi și nu vei şti câtă fericire în doi poate exista.

 

Stresul premarital este valabil atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei. Însă se consideră că femeile au un nivel al stresului premarital mai ridicat.

Stresul premarital este natural și nu poate fi complet evitat. Însă este posibil să fie minimizat sau efectele sale pot fi limitate  până la un nivel minim, prin:

1. Comunicarea dintre cei doi parteneri – partea cea mai importantă în reducerea  stresului.  Dacă există disensiuni între cei doi sau nu sunt conversaţii autentice, tensiunea va creşte şi astfel stresul premarital se va acutiza.

2. Unele persoane trăiesc stări de tristeţe, iar altele – de agitaţie. Unii sunt iritaţi, alţii – apatici. Este bine să ştiţi cum reacţionaţi în mod obişnuit la stres, în alte circumstanţe de viaţa, astfel încât să anticipaţi efectele nedorite ale stresului premarital.

3. Se poate întâmpla ca anumite neînţelegeri să apară pe fundalul pregătirilor de nuntă sau a altor aranjamente asociate căsătoriei (alegerea naşilor, ceremonia civilă, cadourile de nuntă, localul, meniul etc.). Recomandabil este ca fiecare decizie în legătură cu acestea să fie discutate în detaliu, iar decizia finală să fie luată prin consens.

2Ziua nunţii sau ziua în care o femeie îşi dă acordul pentru a se căsători cu alesul inimii, reprezintă debutul unei noi vieţi, posibilităţi nelimitate, noi începuturi şi multiple oportunităţi pentru fericire. Dar în acelaşi timp comportă o sumedenie de griji şi nelinişti, obligaţiuni şi angajamente.

Este indicat ca înainte de pasul decisiv, cei doi să poarte discuţii clarificatoare cu privire la „proiectul familiei” lor, adică subiecte importante şi principiale, de genul:

  • care sunt cele mai importante nevoi ale fiecăruia, pe care se aşteaptă să fie respectate de celălalt;
  • unde dorim să ne stabilim cu traiul;
  • câţi copii vom avea şi când îl naştem pe primul;
  • care sunt planurile individuale de creştere profesională;
  • cum distribuim responsabilităţile gospodăreşti;
  • cum va decurge gestionarea financiară etc.

Aceste conversaţii vor aduce multă lumină în relaţia dinte cei doi viitori soţi, minimizând riscul unor nedumeriri post-căsătorie.

Ce trebuie să faci în ziua nunții pentru a avea noroc în familie. Patru superstiții de evitat

Mai multe tradiții și superstiții despre nunți au prins rădăcini adânci. Se crede că acestea influențează modul în care îndrăgostiții își planifică ziua cea mare pentru a asigura un viitor luminos și plin de noroc. În timp ce unele practici sunt menite să aducă prosperitate și fericire, altele sunt considerate a aduce ghinion și trebuie evitate cu orice preț.

Superstiții și tradiții de evitat în ziua nuntii

Întâlnirea înainte de ceremonie: Unul dintre cele mai răspândite obiceiuri este credința că mirele și mireasa nu ar trebui să se vadă înainte de ceremonie. Acest moment de separare simbolizează puritatea și noutatea începutului pe care îl vor împărtăși, iar întâlnirea prematură este văzută ca un semn rău prevestitor, scrie redactia.ro.

Vărsarea lichidelor: Fie că este vorba de apă sau vin, vărsarea accidentală a lichidelor în ziua nunții este considerată un semn de ghinion. Participanții la ceremonie sunt îndemnați să fie deosebit de atenți pentru a evita astfel de incidente, care pot prevesti turbulențe în mariaj.

Oglinzile sparte: Aducerea ghinionului prin spargerea oglinzilor este o superstiție bine-cunoscută, care transcende granițele nunților. În ziua căsătoriei, se pune un accent deosebit pe evitarea manevrării neglijente a oglinzilor pentru a preveni ani de ghinion în viața de cuplu.

Florile în biserică: Deși florile sunt simboluri ale frumuseții și ale vieții, există credința că aducerea lor în biserică înainte de ceremonia de nuntă poate atrage energii negative. Prin urmare, tradiția recomandă ca florile să fie aduse doar după finalizarea actului religios.

Tradiții care aduc noroc

Aruncarea orezului: O tradiție îndrăgită este aceea de a arunca orez peste miri la ieșirea din biserică sau locul ceremoniei. Acest gest simbolizează dorința de fertilitate și prosperitate pentru cuplu.

Elemente de culoare albastră: Purtarea de accesorii albastre de către mireasă este văzută ca un talisman ce aduce noroc și fericire în mariaj. O batistă sau o bijuterie cu piatră albastră sunt alegeri populare.

Hanțul la inel: Purtarea unui hanț la inelul de logodnă sau de căsătorie este considerată o modalitate de a păstra cuplul protejat de energii negative sau de invidia celor din jur.

Moneda în pantof: Plasarea unei monede în pantoful miresei simbolizează speranța de prosperitate financiară și noroc în noua căsnicie.

În timp ce aceste tradiții și superstiții pot părea doar o parte pitorească a ceremoniei de nuntă, ele reflectă dorința profundă a oamenilor de a influența pozitiv viitorul cuplului. Indiferent dacă sunt respectate din convingere sau pentru a onora tradiția, ele adaugă o notă de unicitate și speranță zilei în care două inimi aleg să bată împreună pentru totdeauna.

A purtat o rochie de mireasă de 50 de euro și a fost comparată cu Meghan Markle

O tânără a purtat la nunta sa o rochie de mireasă de 50 de euro, iar internauții au comparat-o cu Meghan Markle. Nu toată lumea vrea să cheltuiască zeci sau chiar sute de mii de euro pe o rochie de mireasă care poate fi purtată o singură dată.

Mireasa Rachel Connelly a demonstrat că poate arăta elegant, cheltuind doar 50 de euro. Utilizatoarea de Tiktok a postat pe pagina sa un videoclip filmat în timpul ceremoniei de nuntă. Și în doar o zi, a câștigat aproape 500 de mii de vizualizări.

Рэйчел Коннелли с женихом

Rachel a pozat într-o rochie de mătase albă, cu decolteu și un voal translucid. Fata a plătit doar 50 de euro pentru rochie. Ea a cumpărat rochia de la Goodwill, un magazin american de second-hand. E greu de crezut urmărind videoclipul. Mireasa a arătat extraordinar.

Abonaților le-a plăcut ținuta lui Rachel, ba chiar au comparat-o cu soția prințului Harry.

@rachelconnealy

Reply to @lizavbel ❤️ except my wedding was in a roller skating rink and not a royal palace :/ ##meghanmarkle

♬ original sound – rachel muse connealy

Ținuta de nuntă a lui Meghan a fost creată de fostul director de creație Givenchy Claire Waite Keller. Ducesa a ales o rochie lunga eleganta fara detalii inutile. Și costul acesteia este de aproximativ 400 de mii de dolari.

Меган Маркл и принц Гарри

Cum şi-a surprins o mireasă soţul nevăzător în ziua nunţii: ,,Am simţit că arată ca un înger!”

O tânără şi-a surprins logodnicul orb în ziua nunţii cu cel mai frumos dar. Toţi invitaţii au lăcrimat când l-au auzit spunând: „Simt că arăţi ca un înger!”.

Kelly Anne şi Anthony Ferraro

Când Kelly Anne Ferraro a început să cumpere rochii de mireasă, știa că își dorește un design care să includă o mulțime de detalii mici și texturi diferite, astfel încât viitorul ei soț, care este orb, să poată simți cum arată în ziua nunţii.

Pe 2 octombrie, la o nuntă în aer liber, tânăra a purtat o rochie albă, eterică, în drum spre altar, în timp ce cavalerul de onoare şi fratele mirelui i-au drescris acestuia cum arată. Anthony Ferraro, paralimpic la judo, muzician şi speaker motivaţional, a spus că a fost copleșit în momentul în care Kelly a ajuns în faţa altarului.

„Odată ce a ajuns la mine, mi-am pus mâinile pe rochia ei. Mi-a fost uimită mintea şi am început să plâng”, a spus el, potrivit Today. „Lucrurile tactile sunt foarte importante pentru mine. Îmi creează o imagine în cap despre felul în care arată lucrurile. Şi pot spune că am simţit că arăta ca un înger!”

Kelly Anne şi Anthony Ferraro

Kelly a spus că a încercat câteva rochii la Loulette Bride din Brooklyn, New York, înainte de a găsi una care avea tot ce își dorea. Soțul ei își amintește şi acum fiecare mic detaliu.

„Avea o bandă de catifea în jurul ei și aceste broderii din dantelă. Flori brodate dintr-un bumbac moale. Spatele ei avea chiar și o textură. În plus, m-a surprins cu o jachetă personalizată care era efectiv uimitoare, pe care și-a pus-o mai târziu, avea nişte franjuri nebune care îi atârnau de braţe”, a povestit el. „Mi-a amintit de prima noastră întâlnire”

Cei doi s-au cunoscut pe o plajă din New Jersey în 2017, acolo unde era sora lui Kelly, care se întâlnea cu prietenul cel mai bun al lui Anthony, urmând ca şi aceştia să se căsătorească. Kelly tocmai se întorsese dintr-o călătorie în Thailanda, iar Anthony se întorsese de la antrenamentele de judo din Tokyo.

„Auzisem multe despre Anthony de la sora mea când mi-a menţionat de prietenul lor orb. L-am întâlnit şi nu ştiam cu adevărat cât este de orb şi m-am gândit «tipul ăsta nu arată orb, orice ar însemna asta». Există un stereotip în mintea ta, ei bine el arăta ca oricine altcineva care se plimba pe plajă”, a povestit proaspăta mireasă.

Kelly a învățat tot mai multe tipuri pentru a-i crea experienţe tactile iubitului ei, viitor soţ, inclusiv modificând diferite lucruri din apartament pentru a deveni mai accesibil pentru el. Cei doi recunosc că au numai amintiri frumoase din ziua nunţii şi apreciază că oamenii au venit să le fie alături într-un moment atât de important.

Kelly Anne şi Anthony Ferraro

sursa: www.observatornews.ro

Lunea de spa cu morcov!
Articolul anterior
Dăruiește Moldovei un copac!
Articolul următor