O femeie a ajuns în stare gravă la spital după ce s-a intoxicat cu ciuperci de la piață

O femeie în vârstă de 35 de ani din Ungheni a ajuns la spital în stare gravă, după ce a suferit o intoxicație cu ciuperci cumpărate de la piață. Acesteia i s-ar fi făcut rău imediat după ce a gustat din mâncarea pregătită.

separator

Potrivit Xeniei Scutaru, medic laborant, în cadrul Direcției pentru Siguranța Alimentelor,  spune că de fapt permise și testate sunt doar ciupercile crescute în sere autorizate, adică soiul champignon, iar cele de pădure sunt interzise pentru comercializare.

Semnele intoxicaţiei cu ciuperci cu perioadă scurtă de incubație, 15 minute-3 ore, se manifestă prin creşterea salivaţiei, tegumente umede, lăcrimare, pupilă mica sau mare, dureri abdominale, scăderea frecvenţei cardiace, hipotensiune arterială. Ulterior apar tremurături, furnicături ale pielii, agitaţie, stare de confuzie, mișcări bruşte şi dezordonate, halucinaţii, convulsii şi chiar comă. Iar cele de lungă durată, 12-24 ore, se manifestă prin grețuri, vărsături şi diaree în primele 24 ore, după care se ameliorează, fapt care creează o stare falsă şi extrem de periculoasă de vindecare aparentă. Mai târziu apar fenomene de afectare hepatică gravă: icter, hemoragii, encefalopatie, afectare renală gravă, a tractului digestiv, convulsii, adinamie, după 48-72 de ore se instalează coma, care adesea duce la deces.

sursa: www.stirilocale.md

alte Articole interesante