O moldoveancă a adus Spitalului Clinic din Bălți un ajutor umanitar de peste 150 de mii de euro

O femeie din Ungheni, fosta pacienta a Spitalului Clinic din Bălți, a reușit să aducă instituției un ajutor umanitar în valoare de peste 150 mii de euro din partea poporului francez.

separator
Valentina Bancu a suportat în 2014 o intervenție chirurgicală în spitalul din Bălți. Văzând că Secția neurochirurgie în care fusese internată, duce lipsa de paturi comode, cât și alte facilități necesare, a solicitat un mic ajutor din partea președintelui Asociației Obștești ,,Degețel”.

,,Am observat mai multe probleme. Am nimerit pe un pat, care nu era atât de comod. Și am hotărât cu domnul Deliu să organizăm un mic ajutor. Am ajuns la Ungheni după operație, i-am propus domnului Philippe Chaudie. Au fost câteva probleme din 2014 până în 2019, dar totuși am reușit”, a spus Valentina Bancu, brocher la AO,,Degețel”.

Începând cu anul 2003, în Republica Moldova au fost aduse 28 de camioane cu diverse ajutoare umanitare, dintre care mai mult de jumătate au ajuns la Ungheni. Camionul sosit la Bălți este al 29-lea la număr. Acesta conține bunuri de circa 12 mii kg.

,,Este o solidaritate a poporului francez care au stocat aceste bunuri și prin intermedicul Asociației Obștești „Degețel” au ajuns aici, în Moldova. Suntem aici, dar sperăm să nu fie primul camion. Scopul nostru este atât să ameliorăm situația pacienților, cât și să susținem personalul medical.”, a menționat Philippe Chaudier, coordonator umanitar la AO ,,Degețel”.

Spitalul Clinic Bălți a beneficiat de câte un echipament pentru cabinetele de pneumologie, oftalmologie și dentar, mai multe cărucioare, paturi de ultima generație, mese pentru examene medicale, 175 cutii cu produse medicale și multe alte bunuri.

,,Aceste bunuri vor îmbunătăți semnificativ starea tehnico-materială a instituției. Este vorba de secții, precum: chirurgia, pulmonologia și traumatologia. Bunurile care sunt primite sunt cu titlul gratuit, ele vor fi repartizate în secțiile menționate anterior, probabil și în alte secții.” , a spus Valeriu Bilici, Șeful Oficiului Juridic al Spitalului Clinic Bălți.

Potrivit lui Valeriu Bilici, în această perioada de tranziție a instituției de la statutul municipal la cel republican, acest ajutor umanitar venit din Franța va susține semnificativ spitalul clinic atât pe plan material, cât și medical.  

Sursa: nordnews.md 

alte Articole interesante