Părinții au ieșit în stradă! Cer condiții decente pentru copii în școli

Părinții au sărbătorit 1 iunie altfel. Astăzi, aceștia au ieșit la marșul Marea Săpuneală, care s-a desfășurat în Capitală. Părinții au manifestat pentru a le fi create copiilor condiții adecvate în toaletele din școli. Manifestația este organizată de reprezentanții Asociației Obștești ”Părinții Solidari” în parteneriat cu Uniunea Elevilor din Republica Moldova și Asociația Obștească ”Orașul Meu”.

separator

Praticipanții au mărșăluit cu slogane „Nu vrem uniformă acum, dați hârtie și săpun” și „Nu suntem noi bucuroși, vrem copii mai sănătoși”.

,,O educație bună începe și de la toalete decente. Astăzi, mii de elevi merg la școală cu hârtia și săpunul propriu. Astăzi, în școlile din întreaga țară, nu există uscătoare, apă potabilă sau pur și simplu toalete cu uși și separatoare. În fiecare zi, drepturile la sănătate și intimitate a mii de elevi sunt încălcate fără urmă de îngrijorare din partea autorităților. Rapoartele oficiale confirmă că 10% dintre școli nu corespund standardelor minime de igienă și 60% dintre elevi apreciază cu o notă de la 1 la 4 starea igienică din școli. Este timpul să batem alarma și să ne mobilizăm. A cere condiții de igienă mai bune în școli nu este un moft, o pretenție sau un capriciu. Noi considerăm că a cere condiții mai bune de igienă înseamnă revendicarea drepturilor fundamentale la sănătate și intimitate, drepturi inalienabile, de care trebuie să se bucure fiecare elev într-o țară care pretinde a fi europeană. Împreună cerem viitorului primar și Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, ca până în 2019 toate școlile din municipiu să respecte standardele minime de igienă. În toate școlile din capitală trebuie să fie suficiente toalete și acestea să dispună de facilități de spălare a mâinilor, hârtie, să asigure intimitatea elevilor, să fie curate și accesibile inclusiv pentru copii cu dizabilități”, declară părinții, membrii Asociației Obștești ”Părinții Solidari”.

alte Articole interesante