Patru operații de transplant realizate cu succes, în doar două zile. Pacienții au primit o nouă șansă la viață la Spitalul Clinic Republican

Patru pacienţi au primit o nouă şansă la viaţă, în doar două zile, în urma unor operaţii complexe de transplant. Intervenţiile au fost realizate cu succes de medicii de la Spitalul Clinic Republican.

separator

Un bărbat a primit un ficat nou, iar altor trei li s-au transplantat rinichi.

O femeie a fost operată noaptea trecută. Ea s-a aflat trei ani în lista de aşteptare. Femeii i-a fost prelevat un rinichi de la un bărbat aflat în moarte cerebrală. Medicii dau asigurări că totul a decurs fără complicaţii.

„Pacienţii operaţi sunt la terapie intensivă şi se simt bine. Rinichii şi-au reluat funcţia, urmează o recuperare de câteva zile, apoi vor fi transferaţi în secţie”, a spus Adrian Tănase, şeful Secţiei Nefrologie Chirurgicală.

Chirurgi, urologi, hepatologi, anestezişti, asistenţi, dar şi specialişti ai laboratoarelor au făcut parte din echipa care a efectuat intervenţiile.

În perioada 2013-2017, 66 de vieți au fost salvate datorită transplanurilor renale făcute în țara noastră. Altor 37 de bolnavi li s-au prelevat ficat nou. În prezent, pe lista de aşteptare mai sunt 38 de persoane care au nevoie de un rinichi nou, iar 60 – de ficat.

sursa: www.publika.md

alte Articole interesante