Persoanele cu dizabilităţi şi-au promovat abilităţile în cadrul evenimentului „Merit să fiu apreciat”

În data de 1 decembrie, zeci de persoane cu dizabilități din ţara noastră și-au prezentat lucrările făcute manual, în cadrul evenimentului de promovare a abilităților persoanelor cu dizabilități „Merit să fiu apreciat”. Expoziţia a fost organizată de Direcția generală asistență socială a Primăriei municipiului Chișinău, în parteneriat cu Universitatea Liberă Internațională din Moldova (ULIM), cu prilejul „Zilei Internaționale a persoanelor cu dizabilități”, care este marcată anual, pe data de 3 decembrie.

separator

Scopul evenimentului a fost promovarea imaginii pozitive a persoanelor cu dizabilități și sensibilizarea societății referitor la potențialul lor și integrarea socială a acestora. Expoziţia a fost punct de atracție nu doar pentru profesorii şi studenţii ULIM, ci și pentru diplomaţi, societatea civilă, mass-media, dar și simplii cetăţeni, care au procurat cele mai diverse obiecte, de la bijuterii și haine tricotate, la sculpturi din lemn și obiecte ceramice – toate realizate de persoane cu dizabilități.Evenimentul a fost deschis de către vicerectorul ULIM, Vladimir Chirinciuc, care a rostit un discurs, apreciind parteneriatul dintre instituţie și Primăria Capitalei.

„Pentru ULIM este o mare onoare și privilegiu de a găzdui, această expoziție. Începând cu data de 1 decembrie 1992, Adunarea Generală a ONU a proclamat ziua de 3 decembrie drept „Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități”. Ori, incluziunea într-o societate democratică presupune drepturi egale pentru fiecare cetățean.”, a menţionat Vladimir Chirinciuc.
De asmenea, cei prezenţi la expoziţie, s-au delectat cu un recital excepțional de vioară, susținut de tânărul artist Daniel Lazăr, elev la Liceul Republican de Muzică ”Ciprian Porumbescu”, care la numai 12 ani este laureat al numeroaselor concursuri de muzică din România.Iar șefa adjunctă a Direcției generale asistență socială a Consiliului Municipal Chișinău, Irina Banova, a spus, că dizabilitatea nu este un impediment de a munci, iar participanţii la expoziție au uimit-o cu lucrările lor extraordinare. De asemenea, ea a menţionat, că persoanele cu dizabilităţi sunt oameni ca şi noi toţi, şi merită să fie susţinuţi şi promovaţi.

alte Articole interesante

Alte Articole interesante