Persoanele cu ochii albaştri sunt mai predispuse la anumite afecțiuni oculare, potrivit unui studiu

Persoanele cu ochi albaştri şi pielea deschisă la culoare sunt mai predispuse la afecţiuni oculare asociate, cum ar fi degenerarea maculară şi rozaceea oculară, arată un studiu efectuat de Colegiul opticienilor din Londra, informează dailymail.co.uk.

separator

Motivul este acela că ochii albaştri sunt mai sensibili la lumină din cauza pigmentului insuficient.

Persoanele cu ochi albaştri au un risc mai mare de a dezvolta degenerare maculară asociată cu vârsta, afecţiune ce provoacă moartea celulelor sensibile la lumină din spatele ochiului şi, în cele din urmă, slăbirea vederii.

Un mijloc eficient de protecţie împotriva afecţiunilor oculare sunt ochelarii de soare, ce reduc riscul de fotocheratită, o afecţiune dureroasă provocată de expunerea la raze ultraviolete prea puternice, care se manifestă prin inflamarea corneei. Riscul cel mai mare de fotocheratită îl au, de asemenea, persoanele cu ochi albaştri deoarece razele ultraviolete pătrund mai uşor, din cauza pigmentului insuficient.

Ochelarii de soare contribuie de asemenea la combaterea conjunctivitei alergice, manifestată prin senzaţia de mâncărime şi prin roşeaţă, şi la alergiile provocate de părul de animale şi la polen.

Într-un studiu recent, efectuat la Universitatea Hacettepe din Turcia, cercetătorii au descoperit că persoanele cu alergii de sezon care purtau ochelari de soare în timpul zilei au avut mai puţine simptome oculare asociate şi au avut nevoie de mai puţine antihistaminice.

Sursa

alte Articole interesante