Poetul Adrian Păunescu ar fi împlinit astăzi 76 de ani

Adrian Păunescu, cunoscut autor, critic literar, eseist, director de reviste, poet, publicist, textier, scriitor, traducător și om politic român, ar fi împlinit astăzi 76 de ani.

separator

Adrian Păunescu s-a născut pe 20 iulie 1943, în satul Copăceni, fostul județ Bălți, în regatul România Mare.

Pe 5 noiembrie 2010, poetul a pierdut lupta cu o suferință cronică.

Adrian Păunescu este cunoscut mai ales ca poet, debutând în 1960, și fiind unul dintre cei mai prolifici autori români ai perioadei, dar și ca organizator al Cenaclului Flacăra, întrunire muzical-culturală desfășurată periodic în anii 1973–1985, de regulă în orașele mari ale României, unde artiștii promovați de poet prezentau lucrări muzicale și literare în fața unui public numeros, potrivit wikipedia.org.

În cadrul cenaclului, Adrian Păunescu a încurajat cultura de masă îndrăgită de publicul tânăr, fiind tolerat până la un punct de puterea comunistă care însă l-a închis în cele din urmă. A inventat sintagmele „generația în blugi” și „muzică tânără” pentru a-și desemna tinerii spectatori amatori ai unui stil vestimentar nonconformist, respectiv sonoritățile iubite de aceștia, ale genurilor folk și rock.

Cărțile sale au fost editate într-un tiraj record de peste un milion de exemplare.

La împlinirea vârstei de 67 de ani i s-a acordat „Meritul academic” pentru creația literară și pentru susținerea proiectelor Academiei Române.

alte Articole interesante