Precizarea Serviciului 112 din Republica Moldova, după cazul tinerei sechestrate din Caracal

Serviciul 112 din R. Moldova vine cu precizări, după cazul tragic din România, în care o tănâră a fost găsită abia după 19 ore de la apelul la 112, însă din păcate era prea târziu. Reprezentanții serviciul 112 de la noi afirmă că sunt trei modalități de localizare a terminalului apelantului.

separator
Astfel, în cazul apelurilor de la numerele de telefonie fixă, Sistemul Informațional Automatizat 112 primește în mod automat de la furnizorul de servicii telefonie, adresa fizică de instalare a terminalului.

În cazul apelurilor parvenite de la furnizorii de telefonie mobilă, Sistemul Informațional Automatizat 112 primește în mod automat localizarea primară a terminalului apelantului bazat pe tehnologia CELL ID care reprezintă o arie orientativă oferită din datele preluate de la celula de telefonie mobilă care deservește terminalul apelantului. Această arie are o raza relativ mare și este doar una orientativă.

Apelurile de la terminalele mobile care utilizează sistemul de operare Android versiunea 2.3 sau mai recentă, Sistemul Informațional Automatizat 112 primește în mod automat localizarea AML, tehnologie care oferă posibilitatea de localizare a terminalului apelantului cu o precizie înaltă oferită de Google – Emergency Locator Service. Aceasta presupune că la un timp scurt după inițierea apelului, teminalul apelantului trimite în mod automat SMS care conțin date GPS ce indică poziția terminalului. Zilnic Serviciul 112 recepționează aproximativ 1500 apeluri care sunt localizate după tehnologia AML, se arată în comunicatul emis de Serviciul 112.

Serviciul 112 vine cu o recomandare pentru utlizitatorii sistemului de operare Android să facă o actualizare care ar fi mai recentă decât versiunea 2.3, fapt ce ar permite localizarea mai precisă în cazurile apelurilor de urgență. Tehnologia AML este disponibilă doar pentru utilizatorii sistemului de operarare Android 2.3 și versiunile mai recente.

Localizarea terminalului apelantului prin ambele metode (CELL ID și AML) se activează automat și sunt furnizate în SIA 112 exclusiv pe durata apelului de urgență și nicidecum în alte condiții.

Cazul minorei ucise la Caracal a zguduit România. Fata a fost ucisă în casa unui bărbat, fost mecanic auto, în vârstă de 57 de ani. Bărbatul, posibil cu tulburări psihice grave, a luat fata cu mașina, la ocazie și a dus-o în curtea casei sale, după care a violat-o, a tranșat-o și i-a dat foc într-un butoi.

Minora însă reușise să sune la 112 de trei ori. Cu toate acestea, polițiștii au intrat în casa presupusului asasin abia după 19 ore. Totodat, individul ar mai fi asasinat cel puțin încă o tânără, pe nume Luiza, care este dată dispărută din luna aprilie.

alte Articole interesante