Premieră în țara noastră: un bărbat de 49 de ani, cu ruptură de anevrism intracranian, a fost salvat de medicii moldoveni

Un bărbat în vârstă de 49 de ani a fost salvat de către medicii Institutului de Medicină Urgentă, în urma rupturii de anevrism intracranian, prin tratamentul endovascular al ictusului hemoragic, implimentat în premieră în Republica Moldova.

separator

Pacientul a fost internat în spital la data de 12 decembrie curent, cu acuze de cefalee violentă, grețuri și vomă, după un efort fizic. În urma examinărilor medicale, barbatul a fost diagnosticat cu cccident vascular cerebral hemoragic, cu eruperea de anevrism de arteră cerebrală medie pe dreapta, hemoragie subarahnoidiană spontană, edem cerebral difuz, hemipareză ușoară pe stânga, Hunt Hess III.

În scopul stabilirii tacticii de tratament, a fost format un consilium medical, în componența șefului Clinicii de Neurologie și Neurochirurgie, Stanislav Groppa, șefului Departamentului Clinic Neurochirurgie, Iulian Glavan, șefului Secției Neurochirugie, Ion Marina, șefului secției Angiochirurgie, Sorin Barat, sefului Laboratorului de Medicină Intervențională, Roman Smolnițchi, șefului secției Anestezie și Terapie Intensivă, Sergiu Cobîlețchi, care a luat decizia de a recurge la Angiografie prin substracție digitală a arterelor cerebrale, cu embolizare (sigilare) prin „coiling” a anevrismului din bifurcația arterei cerebrale medii pe dreapta.

Intervenția endovasculară de embolizare urgentă de anevrism intracranian rupt, complicat cu hemoragie subarahnoidiană, a fost efectuată cu succes, în premieră pentru un spital public din Republica Moldova.

În prezent, starea pacientului este stabilă, fără deficiențe neurologice. Este necesar de menționat că acum o lună în urmă, în cadrul Institutului de Medicină Urgentă, au fost realizate și primele intervenții minim invazive de neurotrombextrcație în accidentele vasculare cerebrale ischemice acute.

Administrația Institutului de Medicină Urgentă va extinde în anul 2019 numărul intervențiilor neuroendovasculare în tratamentul accidentelor vasculare cerebrale acute.

alte Articole interesante