Rapid și simplu. Rețete de murături de la gospodine de excepție

Un vechi proverb spune: Omul gospodar îşi face vara sanie şi iarna car. Când vine însă vorba de gospodinele adevărate, ele știu că cele mai gustoase murături se fac vara și neapărat în casă. Căci, nimic nu se compară cu rețeta și gustul murăturilor de casă. Conțin pro-biotice, atât de necesare sistemului nostru digestiv, mai ales pentru perioada iernii, când nu putem beneficia de fibrele și mineralele legumelor proaspete.

separator

Așadar, am rugat două gospodine cunoscute în mediul on-line să ne recomande și chiar să realizeze două rețete simple și delicioase pentru cititoarele care vor să-și pună conserve pentru perioada rece a anului. Ambele au apelat la o variantă modernă de conservare a murăturilor: Pikant Fix dulce-acrișor de la Dr. Oetker. Ajută legumele să îşi păstreze forma, consistenţa şi vitaminele.

Diana Conea, Dia’s Kitchen blog:

„Practic mi-a luat mai puțin de 30 de minute să pun castraveți la murat. Ce mi-a plăcut în compoziția acestui produs este că, pe lângă mirodenii, precum: boabe de muștar, mărar uscat și frunze de dafin etc., mai conține o cantitate de sare deja bine ajustată, așa că nu e nevoie să vă faceți griji dacă vă ies castraveții prea sărați sau invers”.

Întoarsă din Italia acasă în concediu și Lidia Iliescu-Vlas a pus murăturile pentru iarnă.

„Eu folosesc rețeta mamei mele, care era o mare gospodină și de la care am moștenit abilitățile culinare. Nu era Pikant Fix pe vremea copilăriei mele, dar nu renunț la ceva nou și atât de aromat. Acum mă întorc cu inima împăcată în Italia. Știu că am lăsat cămara plină cu bunătăți conservate. Iar la iarnă, așezată la gura sobei, voi savura alături de cei dragi aceste bunătăți”.

Mai jos vă prezentăm rețetele celor două gospodine. Precizăm că un pliculeț de Pikant Fix (Dulce-Acrișor) de la Dr. Oetker, vă ajunge pentru aproximativ 6-7 borcane de murături de 0,7 l.

Ingrediente:

 • castraveți
 • 1 pliculeț de Pikant Fix
 • 1,75 l apă
 • 300 ml oțet de 9 %
 • 5-6 linguri cu zahăr
 • 2-3 boabe de piper mășcat aromat pentru fiecare borcănaș de murături
 • cam 4-5 căței de usturoi pentru fiecare borcănaș de murături
 • diferite ierburi pentru murături: crenguțe de mărar, de vișin, hrean, frunze de hrean, leuștean, etc.

Cum se prepară:

 • Începe cu spălatul legumelor. Este recomandat ca legumele pe care vrei să le pui la murat să fie proaspete și bine spălate în mai multe ape reci, pentru a fi sigură că ai îndepărtat eventualele substanțe chimice cu care au fost stropite.
 • Alege legume sănătoase, care nu au defecte (pete negre, zone mucegăite sau moi). O singură legumă stricată îți poate afecta întregul borcănaș cu legume.
 • Sterilizează bine borcanele și capacele. Pune în borcane ierburile aromate, castraveții, cățeii de usturoi, întregi sau tăiați și câteva boabe de piper aromat. Aranjează totul după propria dorință și străduie-te ca borcanele să fie pline cu castraveți.
 • 4. Mai departe pune într-o cratiță la fiert 1,75 l de apă, conținutul unui pliculeț Pikant Fix de la Dr. Oetker, 300 ml oțet de 9 % și 5-6 linguri cu zahăr. Când începe a clocoti, mai lasă pe foc 3-5 minute, amestecând continuu. Apoi toarnă această compoziție aromată peste legumele din borcane. Vedeți cât de frumoasă e? … dar cum miroase!!!
 • 5. Pune capacul peste borcan și dacă vrei leagă niște bucăți de sac deasupra, ele nu doar vor înfrumuseța aspectul borcanelor și vor bucura ochiul tău și al trecătorilor prin cămara ta, dar vei fi și tu lăudată cu aprecieri de gospodină adevărată!
 • 6. Lasă borcanele să se răcească, apoi depozitează-le într-o cămară uscată și răcoroasă. Este foarte important faptul cum le depozitezi, fiindcă într-o ambianță caldă și/sau umedă murăturile vor fermenta și/sau vor mucegăi.
 • 7. În decurs de 2-3 săptămâni vei putea deja gusta din castraveciorii crocanți.

Să aveți poftă! Cu Pikantul Fix de la Dr. Oetker conservatul poate fi foarte plăcut și vă poate aduce multee premii și surprize!

alte Articole interesante