Regizorul Dumitru Grosei a fost premiat în Rusia, pentru filmul documentar ,,Reîntoarcerea”

Filmul documentar ,,Reîntarcerea”, produs în 2019, în Moldova, în regia lui Dumitru Grosei, a câștigat unul din cele 4 trofee ”Gagara de Aur” la cea de a XXIII-a ediție a Festivalului Internațional de Film și TV ”To Save and Preserve” din Khanty-Mansiysk, Rusia.

separator

Trofeul câștigat este pentru secțiunea ”Cel mai bun film de autor”, o secțiune foarte prestigioasă care premiază filmele cu cel mai mare potențial artisic și cu o viziune inedită. Gagara, în română cufundarul polar, este o pasăre mitică a poporului Mansi.

Acesta este cel de-al doilea premiu câștigat de Dumitru Grosei în această lună. Recent, regizorul a mai câștigat premiul pentru ”Cel mai bun scenariu”, cu proiectul cinematografic ,,Ionel și Maricica”, la International Film Festival Golden Frame din Kharkov, Ukraina.

Anul acesta, filmele lui Dumitru Grosei, ,,Călărași, un ținut la poarta Raiului”, ,,Cadoul”, ,,Today artist, tonight taxist”, ,,Dante Cafe” și ,,Ecouri”, au mai fost selectate și la alte 25 de Festivaluri din toată lumea (SUA, Canada, Grecia, Rusia, Italia, Franța, Germania, Belorusia, Bosnia-Herzegovina, Marea Britanie, India, etc.).

Povestea documentarului ,,Reîntoarcerea” – Xenia Bucuci, meșter popular din Republica Moldova, este fostă actriță și fotomodel. După 5 ani de lucru în Franța, ea este una dintre puținele persoane care s-a întors acasă din străinătate, pentru a recupera și a promova tradițiile vechi ale culturii lucrului manual moldovenesc.

THE RETURN Official Trailer from Alternative Cinema on Vimeo.

Sursa

alte Articole interesante