Alarmant! Cazuri de difterie, depistate în Ucraina

Două cazuri de difterie au fost confirmate în Ucraina. Este vorba despre o femeie de 33 de ani, care a fost internată sâmbătă.

separator
Întrucât pacienta are trei copii, medicii au mers în vizită şi i-au consultat. La unul dintre ei a fost depistată o afecţiune respiratorie uşoară. Cel de-al doilea caz de difterie a fost confirmat la un băieţel de nouă ani, internat săptămâna trecută. Copilul nu a fost vaccinat din cauză că părinţii au refuzat acest lucru.

Autorităţile din ţara vecină au transmis că în Transcarpatia s-a înregistrat un focar de difterie. Potrivit unui reprezentant al Ministerului Sănătăţii de la Kiev, Ucraina nu dispuse de suficiente preparate pentru tratarea acestei boli infecţioase, transmite publika.md cu referire la surse locale.

Pentru vindecarea unui pacient sunt necesare 50 de doze, însă până în 24 octombrie, Ucraina dispunea de doar 140 de fiole. Difteria este o boală infecţioasă acută, provocată de bacteria Corynebacterium diphteriae, care rămâne la poarta de intrare, prin intermediul nasului sau al cavității bucale, se multiplică şi determină fenomene locale (edem şi false membrane pe faringe, laringe) şi elaborează o toxină care difuzează în organism, determinând fenomene toxice la distanţă, în diferite organe.

Difteria are o rată înaltă de mortalitate și poate provoca complicaţii cardio-vasculare sau neurologice.

În Moldova, vaccinarea contra difteriei se efectuează cu vaccinul DTP comun (difterie, tetanos, tusea convulsivă) la vârsta de 2, 4, 6 luni și 22-24 luni. Apoi, în comun cu tetanosul (vaccinul DT) la 6-7 ani, 15-16 ani, și la adulți, la 20, 30, 40, 50, 60 ani.

alte Articole interesante