Alarmant! Moldova, pe primul loc în Europa în ceea ce privește rata de mortalitate feminină

Femeile din Moldova cu vârsta cuprinsă între 30 și 70 de ani au cea mai mare probabilitate din Europa să moară de boli netransmisibile, precum cancer, boli de inimă, boli pulmonare sau diabet zaharat. La această concluzie, au ajuns experţii într-un studiu global al NCD (boli netransmisibile), publicat recent în revista „The Lancet”.

separator

Potrivit studiului, femeile din Moldova au o probabilitate de 17% de a muri de aceste boli înainte să împlinească vârsta de 70 de ani. Pe locul doi se situează Ucraina cu 16,2%, iar pe locul trei se află Federația Rusă cu 16,1%. Cea mai mică rată de deces din cauza acestor maladii o au femeile din Spania – 6%, scrie infotag.md cu referire la sursa citată.

Referitor la bărbați, Moldova se află pe locul patru cu 34%. Pe primul loc este Rusia cu 37%, urmată de Bielorusia, Ucraina și Georgia cu aproximativ 35%. Cea mai mică rată de deces din cauza acestor maladii o au bărbații din Islanda – 10%.

Bolile netransmisibile, cum ar fi accidentul vascular cerebral, bolile de inimă, diabetul zaharat și cancerul reprezintă cauza a peste 70% din totalul deceselor.

Oamenii de știință şi-au pus scopul să reducă până în 2030 cu o treime numărul de decese cauzate de bolile cronice, ca parte a obiectivelor de dezvoltare durabilă. Măsurile propuse includ introducerea de restricții, impunerea și interzicerea publicității pentru a reduce consumul de alcool și tutun, diagnosticarea și tratamentul precoce al bolilor cronice, adoptarea unui stil sănătos de viață.

alte Articole interesante