Antidotul bolilor de iarnă: citricele

Pentru că sunt bogate în vitamina C, citricele se consumă de obicei iarna, ele stimulează

separator
sistemul imunitar, acţionează împotriva unui număr mare de bacterii şi te protejează de gripă şi răceală. Aceste fructe parfumate te ademenesc cu gustul zemos dulce-acrişor sau dulce-amărui, este o plăcere să le consumi regulat, mai ales că au o mulţime de proprietăţi terapeutice.

Citricele cuprind mult mai multe tipuri de fructe, decât cele cunoscute în Moldova, cum ar fi: mikan (dulce, fără sâmburi, seamănă cu mandarina), dekopon (foarte dulce, fără seminţe, fiind un hibrid între kiyomi şi ponkan), ponkan (foarte dulce), yuzu (aminteşte la gust de grapefruit, fiind acrişor-amărui), sudachi (rotund, verde-închis, este puţin cunoscut, pentru că este foarte scump), kumquat ( sunt miniportocale şi se folosesc de obicei ca şi garnitură) etc.

Proprietăţi terapeutice:

Citricele sunt bogate în acid folic natural (un fruct pe zi îţi asigură doza de vitamine necesare). Pectinele din citrice sunt fibre alimentare, foarte valoroase pentru activitatea cardiacă, reglează colesterolul şi normalizează nivelul glucozei din sânge.

Lămâile verzi sunt cele mai acidulate fructe, au mai multă vitamina C, decât grapefruit-ul, conţin un volum mare de bioflavonoizi şi sunt utile în tratarea tusei, răcelii şi a gripei.

Portocalele conţin vitamina C şi provitamina A, B1, B2, E, calciu, magneziu, fosfor, sodiu, fier, cupru, zinc, mangan şi brom. Au proprietăţi diuretice, tonice, antiinfecţioase şi de dezintoxicare.

Pieliţele albicioase, pe care le înlături înainte de a mânca portocala, conţin fibre şi flavonoide care sunt benefice pentru organism: stimulează activitatea vezicii biliare şi a pancreasului, cresc imunitatea, distrug unele bacterii, combat febra. O singură portocală pe zi asigură organismului necesarul de vitamina C.

Portocala roşie are proprietăţi comune cu lămâia, dar mai conţine o substanţă colorantă, numită antocian care este un puternic antioxidant. Coaja, pusă la macerat în 250 ml apă şi consumată a doua zi, combate obezitatea şi constipaţia.

Pomelo, în exterior, aminteşte de grapefruit, iar interiorul de portocală. Este bogat în acid folic, vitamina A, C, minerale, antioxidanţi. Previne răceala şi gripa, stimulând sistemul imunitar. Are proprietăţi diuretice şi ajută la tratarea obezităţii.

Mandarinele – cele mai dulci dintre citrice, conţin provitamina A, vitamina B, calciu şi brom (au efect sedativ şi relaxant asupra sistemului nervos, de aceea este recomandat să le consumi seara), potasiu (cu o specifică acţiune dernantă). Au acţiune diuretică, de aceea sunt bune pentru ficat şi stimulează producţia de globule roşii.

Grapefruit are un gust dulce- amar, bogat în enzime care stimulează digestia, se obţine din combinaţia pomelo şi diferite soiuri de portocale, care au pulpa galbenă, roz sau roşie. Este bogat în vitamina C, fibre, fier, calciu, fosfor şi potasiu, vitamina A, B1, B2 şi carotene, sărac în calorii, grapefruitul este considerat un aliment bun pentru slăbit. Fibrele alimentare şi numeroşii acizi organici contribuie la sănătatea tubului digestiv, uşurând digestia. Consumul regulat de grapefruit (un fruct sau jumătate pe zi, cu jumătate de oră înainte de masă), previne bolile tubului digestiv, constipaţia, aciditatea gastrică, ateroscleroza.

Dintre toate citricele, grapefruitul conţine cei mai mulţi antioxidanţi, astfel consumul regulat reduce riscul apariţiei cancerului şi pietrelor la rinichi. Este o sursă bună de fibre, ce îndepărtează colesterolul, şi scade riscul dezvoltării bolilor cardiovasculare.

Este contraindicat consumul de grapefruit, atunci când urmezi un tratament medicamentos, pentru că sucul acestui fruct modifică absorbţia intestinală a anumitor medicamente, existând riscul de supradozaj, menţionează cercetătorii. Unii medici ginecologi sunt de părere că efectul anticoncepţionalelor este neutralizat de substanţele conţinute de sucul de grapefruit, ceea ce favorizează apariţia unei sarcini nedorite.

 

Consultă medicul sau farmacistul pentru a şti, dacă medicamentele pe care urmează să le iei, ar putea fi administrate cu suc de grapefruit sau pur şi simplu renunţă la fruct pe parcursul tratamentului.

Cu siguranţă, citricele ajunse la noi, sunt tratate chimic, de aceea coaja acestora  nu se recomdă să fie consumată sau folosită în diverse tratamente, rişti să te intoxici.

Text: Snejana Ţugui

Un sfat pentru frumusete :


Marina Bătrânu,
cosmetolog

Sucul de portocală – o loţiune tonică ideală

Sucul de portocală este folosit ca un bun tonic pentru orice tip de piele, face pielea fină, o întinereşte, îi dă prospeţime şi luciu. Cu un tampon de bumbac, muiat în sucul de la o portocală, acoperi faţa, gâtul şi decolteul. După 1-2 ore te speli cu apă rece şi laşi pielea să se usuce singură fără ca s-o ştergi.

Loţiunea tonică din suc de portocală previne îmbătrânirea timpurie, reduce apariţia ridurilor, hrăneşte şi tonifică.

Loţiunea pentru tenul gras, o foloseşti în fiecare seară, timp de 15-20 min.

  1. Gălbenuşul de la un ou, 100 g smântână, 4 linguri votcă, sucul de la o jumătate de portocală.
  2. O portocală rasă cu tot cu coajă, ½ pahar votcă, se lasă la măcerat timp de 5-7 zile la întuneric, după care se adaugă o linguriţă de glicerină.

Alți 76 de moldoveni, depistați cu COVID-19

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) cu subdiviziunile teritoriale continuă supravegherea epidemiologică a infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel teritorial și național.

În perioada 12–24 martie 2024 (săptămâna 12/2024), morbiditatea prin infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) s-a manifestat la un nivel de intensitate joasă, în scădere cu 3,4% față de săptămâna precedentă de monitorizare și în descreștere cu 12,8% comparativ cu perioada similară a sezonului precedent. În total, au fost înregistrate 6091 de cazuri de IACRS, majoritatea fiind la copii.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 27 de cazuri de gripă sezonieră, atestându-se o descreștere cu 40% comparativ cu săptămâna precedentă.

De la începutul perioadei de monitorizare (02.10.2023 – 24.03.2024, săptămânile 40/2023-12/2024) au fost înregistrate 1 673 de cazuri de gripă, 187 016 de cazuri de IACRS și 11 124 de cazuri de infecții respiratorii acute severe.

În laboratoarele ANSP, au fost investigate, în această perioadă, 43 de probe la prezența virusurilor gripale, non-gripale și SARS-CoV-2, șapte probe fiind pozitive la prezența virusurilor gripale (1- A nesubtipat, 2 – A(H3N2), 2 – A(H1N1)pdm09, 2- B-Victoria) și o probă – la prezența virusului SARS-CoV-2.

Totodată, au fost înregistrate 76 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 15 în regiunea transnistreană), fiind o descreștere cu 24% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor, au fost raportate nouă cazuri din numărul total.

Reiterăm că vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2 rămâne a fi cea mai eficientă metodă de a evita cazurile grave de boală și deces. Adresați-vă la medicul de familie pentru a beneficia de vaccin!

Diagnosticul lui Kate Middleton a scos la iveală o ”epidemie” misterioasă de cancer

Diagnosticul lui Kate Middleton a scos la iveală o „epidemie” misterioasă de cancer. Cercetătorii sunt în căutarea cauzei unei „epidemii” de cancer misterioase care afectează tot mai mulți indivizi sub vârsta de 50 de ani. Apariția acestui diagnostic este tot mai frecventă, afectând chiar și personalități cunoscute, printre care se numără și recentul caz al Prințesei de Wales, care a atras atenția publicului, scrie doctoruzilei.ro.

Anunțul șocant al diagnosticului lui Kate Middleton, făcut public săptămâna trecută, a evidențiat o tendință surprinzătoare. Medici de renume susțin că această problemă se întâlnește la nivel global, conform informațiilor furnizate de Daily Mail.

Conștientizarea crescută a luat avânt odată cu apariția unor cazuri celebre, precum cel al Damei Deborah James, care a pierit din cauza cancerului intestinal la vârsta de 40 de ani, în 2022. Acum, în lumina evenimentelor legate de Prințesa de Wales, un chirurg a avansat ipoteza că ar putea exista un factor necunoscut care să fie responsabil pentru această situație.

Cauza nescunoscută a cazurilor de cancer

Profesorul Andrew Beggs, chirurg colorectal, consultant și cercetător clinic senior la Universitatea din Birmingham, a spus: „Ar putea exista un factor de mediu necunoscut pe care nu l-am descoperit, în ciuda cercetărilor ample”.

„Cancerul cu debut tânăr nu este deloc rar. Conduc o clinică pentru cancer cu debut precoce la adulți și vedem din ce în ce mai mulți oameni în vârstă de 40 de ani cu cancer”, a adăugat el.

După părerea sa, alți factori care ar putea contribui, de asemenea, la creștere, sunt metodele mai bune de detectare a cancerului, conștientizarea simptomelor și o mai bună screening a afecțiunilor genetice care cresc riscul de cancer, cum ar fi gena BRCA, așa cum are Angelina Jolie.

Maia Kennedy, în vârstă de 38 de ani, din Hackney, Londra, a povestit despre propria sa luptă împotriva cancerului, care împărtășește asemănări cu a Prințesei de Wales, în vârstă de 42 de ani.

Maia a început să sufere de greață în decembrie 2023, pe care medicul său de familie le-a atribuit inițial refluxului acid. În urma unui test de urgență, medicii i-au găsit o tumoare în intestin în timpul colonoscopiei. La acea vreme se credea că este precanceroasă.

Ulterior, femeia a fost diagnosticată cu cancer intestinal în stadiul 1 cu cancerului intestinal, după ce a suferit o intervenție chirurgicală de rutină pentru a-și îndepărta o parte din intestin, la începutul acestui an.

Prințesa de Wales însăși a suferit o operație abdominală planificată, în luna ianuarie. Inițial, medicii nu au crezut că este vorba despre canceroasă, dar testele au dezvăluit, ulterior, altceva. Ea a început un tratament de chimioterapie preventivă la sfârșitul lunii februarie și nu a menționat tipul de cancer pe care l-a avut.

O altă supraviețuitoare, Becki Buggs avea 43 de ani când a primit vestea că are cancer pancreatic.

Ea a declarat pentru MailOnline la începutul acestui an că a fost motivată să-și facă teste după ce soțul ei i-a remarcat o modificare a pielii, care s-a dovedit a fi icter. Bărbații sunt, de asemenea, expuși riscului.

Ricky Smith, din Isle of Sheppey, Kent, a aflat luna trecută că durerile sale de cap nu erau cauzate de stres, ci un tip de cancer la creier. Bărbatului, tată a trei copii, i s-a spus că mai are 15 luni de trăit. Tumora lui inoperabilă a fost depistată doar printr-un test oftalmologic.

Potențialii factori de risc

Profesorul Sikora, un oncolog de renume mondial cu o experiență de peste 40 de ani, a declarat însă că această tendință a fost observată de ani de zile și că există o serie de motive, bănuite de experți.

„Nu are nimic de-a face cu Covid sau vaccinuri – a început să se întâmple cu mult înainte. Cred că se datorează probabil modificărilor stilului de viață – obezitate, dietă grasă, comportament sedentar, așezat la birou toată ziua și, desigur, diagnostice mai bune”, afirmă el.

De asemenea, pare să existe o diviziune de gen în privința ratelor cancerului, în rândul tinerilor.

Datele CRUK arată că femeile în vârstă de 40 de ani, precum Kate, au șanse de două ori mai mari (de 2,1 ori) de a face cancer decât un bărbat de aceeași vârstă. O diferență similară de gen este prezentă și în rândul diagnosticaților de cancer la vârsta de 30 de ani și 40 de ani.

Decalajul se echilibrează ușor pe măsură ce britanicii îmbătrânesc, bărbații având șanse mai mari de a fi diagnosticați de la vârsta de 60 de ani încolo.

Un studiu publicat în British Medical Journal anul trecut a constatat că numărul cazurilor de debut precoce a cancerului au crescut la nivel global cu 79% între 1990 și 2019.

Experții au prezis, de asemenea, că acestea se vor înmulți, cu 31% până în 2030.

Datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că Australia a avut cel mai mare număr de diagnostice de cancer cu debut precoce din lume, cu o rată de 135 la 100.000 de oameni, în 2022.

Noua Zeelandă a ocupat locul al doilea, cu 119 cazuri la 100.000 de persoane în rândul tinerilor.

În comparație, Marea Britanie și SUA sunt pe locurile 28 și, respectiv, pe locul 6.

Dietele bogate în carne roșie și sărace în fructe, precum și consumul ridicat de alcool și consumul de tutun au fost considerați principalii factori de risc.

Experții au legat anterior creșterea unor astfel de diete procesate în lumea occidentală, începând cu anii 50, cu o creștere a cancerelor legate de alimentație, cum ar fi cancerul intestinal, în rândul tinerilor.

Bea zilnic apă cu lămâie dacă ai una din aceste 8 boli. Nu vei mai avea nevoie de medicamente

Unii specialiști spun că apa cu lămâie este cel mai bun aliment cu care să ne începem ziua, înlocuind cu succes cafeaua sau ceaiul.

Apa cu lămâie oferă organismului nostru o mulțime de antioxidanți, proteine, vitamine și alte substanțe care ajută la ameliorarea simptomelor unor boli și la întărirea sistemului imunitar.

Dacă ai una dintre aceste opt probleme, consumă apă cu lămâie în fiecare zi:

– Pietre la rinichi
– Răceală sau gripă
– Reflux gastroesofagian
– Dureri în zona încheieturilor
– Dureri de mușchi
– Unghii îngălbenite sau care se rup ușor
– Acnee
– Kilograme în plus/obezitate

Beneficiile apei cu lămâie 

Apa cu lămâie este benefică pentru sănătatea organismului, în general. Dacă alegi să consumi un pahar de apă cu lămâie dimineața, în loc de cafea sau ceai, vei avea că aceasta: 

– Intensifică metabolismul, arderile de grăsimi, deci, ajută să slăbești!
– Previne răceala, grație vitaminei C.
– Eficientizează digestia. 
– Curăță gura.

sursa

Un director de la Coca-Cola spune adevărul despre această băutură
Articolul anterior
Karl Lagerfeld a creat o colecție inspirată de pisica sa
Articolul următor