Băuturile energizante îmbolnăvesc ficatul din cauza conținutului prea mare de vitamina B12

Un caz medical din SUA a pus comunitatea medicilor în dificultate până la stabilirea diagnosticului. În urmă cercetărilor făcute pe această tema s-a ajuns la concluzia că intoxicația cu băuturi energizante poate mima simptomele hepatitei C.

separator

Un bărbat în vârstă de 50 de ani, fără nicio afecțiune cronică, a ajuns la spital de urgență prezentând simptome specifice hepatitei: durere abdominală, greață, icter și urină închisă la culoare.

În urmă discuției cu medicii, s-a descoperit că bărbatul nu consumă alcool, droguri, nu fuma și nu a primit transfuzii niciodată. Totuși, înainte de internare, bărbatul consumase 5 băuturi energizante pe zi preț de 3 săptămâni.

Testele de laborator au scos la iveală faptul că pacientul prezintă toate simptomele hepatitei C, însă totodată s-a descoperit și că nu virusul hepatic C a fost cel care a cauzat afecțiunea. În sângele bolnavului s-a descoperit prezența anticorpilor specifici hepatitei C, care nu apar în sânge decât la 10 săptămâni după expunerea la virus. Având în vedere că pacientul prezența simptome deja de cel puțîn 2 săptămâni, medicii au constatat o anormalitate întrucât anticorpii indicau mai degrabă hepatită C cronică, nu una acută.

În urmă unei biopsii s-a constatat că ficatul pacientului era afectat de consumul de băuturi energizante, nicidecum de un virus, așa cum s-a crezut în prima faza.

În sângele pacientului s-au descoperit cantități mari de vitamina B12, dar și de folati serici, ingrediente care se regăsesc în băuturile energizante. Din fericire, pacientul s-a vindecat complet după oprirea consumului de băuturi energizante.

Cu toate că vitaminele par inofensive, poate chiar benefice, consumul excesiv de vitamine poate cauza probleme serioase. Vitamina B în exces se acumulează la nivelul ficatului, intoxicandu-l. Hepatotoxicitatea este, din fericire, un fenomen reversibil, ceea ce înseamnă că oprirea consumului de energizante va remedia problema.

Supradoză de niacina este întâlnită destul de rar, însă câteva cazuri de hepatotoxicitate cauzată de această vitamina confirmă faptul că este periculoasă. Oamenii de știință încă fac cercetări pe această tema, nefiind confirmată în mod oficial legătură dintre consumul de energizante și hepatită acută. Totodată însă, aceștia ne avertizează cu privire la riscurile la care ne expunem consumând asemenea băuturi.

sursa

alte Articole interesante

Alte Articole interesante